2010. jan. 29.

Christian Dior - Fahrenheit (1988) 9/10

A Christian Dior divatház 1946-ban alapult és nem sokat habozott, már 1947-ben belevágott a parfüm-bizniszbe is, ahol azóta az egyik legjobban csengő névvé vált. Sikersorozatuk talán legfényesebb csillaga a Fahrenheit, amely 1988-as megjelenésekor minden rekordot megdöntött: három hónap alatt 1.4 millió üveggel adtak el belőle Európában és töretlen népszerűségét bizonyítja, hogy azóta is rendszeresen az eladási listák élmezőnyében végez.

Hogy miért? Ezen már igen sokat törtem a fejem, de még mindig nem sikerült egy kielégítő választ találnom. Ugyanis ez a parfüm a lehető legtávolabb áll attól, hogy olcsó népszerűségre törekedjen. Sem a reklámfilm, sem az illat nem akarja velünk elhitetni, hogy ez a világon a legjobb dolog és mindenképp a tulajdonosai kell legyünk egy üveg Fahrenheit-nak, valamiért mégis megvesszük. Az üvegből kigőzölgő fejillat elsőre egyenesen ijesztően hat: tömény motorolaj és frissen facsart mandarin keveréke. Megértem, ha most fintorogsz, de hidd el, zseniális párosítás. Második-harmadik illatolásra már valósággal vonzza az orromat és bár az agyam nem érti, hogy mi szeretnivaló van a motorolajas mandarinban, a szaglószervem mindkét hüvelykujját a magasba böki. Százévvel ezelőtti bőrkabátos, olajas tenyerű repülőgép pilóta jut eszembe, aki épp most száll alá a fellegekből. Ez a furcsa akkord egy niche parfümnek is a büszkeségére válhatna, egy designer illat esetében pedig egyenesen vakmerőség volt a piacra dobása. De bejött... Az eladási mutatókból kiindulva, úgy tűnik, hogy a társadalom igenis igényli és megbecsüli az eredetiséget és a kreativitást, ennek azonban ellentmondani látszik az unalmas tucatillatok burjánzása. Vajon, csak a Fahrenheit esetében tettünk kivételt? Ha mások is hasonlóan bátrak lennének, nem működne? Én merem remélni, hogy működne és hogy ezt időnként elhiszi egy-két nagyobb parfümház is.

Visszatérve a parfümhöz, a szürreális fejillat után a folytatás sem lesz egyszerűbb, továbbra is a motorolaj dominál zöld háttérjegyekkel megtűzdelve, ami akár az ibolya is lehet, de úgy gondolom, hogy itt el kell felejtenünk az illatpiramist. Ez az illat nem a különálló, szétszedhető jegyekről szól, hanem azoknak egy elképesztő összhatásáról, ami furcsa módon a domináló motorolaj ellenére frissnek és szépnek hat. A teljes leszáradás hat-hét órát tart és mindvégig gyönyörűséges. Egyetlen hibaként azt tudnám felhozni, hogy néha zárt helyiségben nyomasztóvá válhat.

Szükség van meghökkentő alkotásokra?

Illatjegyek: mandarin, lonc, galagonya, ibolya, cédrus, szantálfa, szerecsendió, tonkabab, pacsuli, bőr

Kreátor(r): Jean Louis Sieuzac

28 megjegyzés:

  1. Érdekes olvasni a leírásaidat, de mostanra megkívántam, hogy egy "fapados" parfümről lássak leírást....pl. Antonio Banderas - Mediterraneo...csak, mert annak oda tudom képzelni az illatát, amíg "informálodom" róla:)

    Amúgy ez a parfüm is felkeltette a kiváncsiságomat(igaz egyelőre csak a hányinger kerülget), de mire odakerülök, hogy megszimatoljam, addigra elfelejtem, hogy mit is írtál róla...

    VálaszTörlés
  2. Hatarozottan szukseg van meghokkento, kiemelkedo alkotasokra, es nem csak a parfumokre gondolok, amikor ezt irom :)

    VálaszTörlés
  3. Biztos vagyok benne, hogy előbb vagy utóbb egy fapados is górcső alá kerül, csak az szükségeltetik ehhez, hogy valamalyikük megragadja a fantáziámat. Általában olyan parfümökről írok, amelyet érdekesnek vagy fontosnak találok, függetlenül a társadalmi helyzetüktől. Azért köszönöm a javaslatot :)

    VálaszTörlés
  4. az ibolya mint zöld háttérjegy?...nekem ez kissé képzavar, hisz zöld háttérjegy hallatán ilyen asszociációim vannak, mint: levendula, vetiver...

    Igen, szerintem is szükség van ilyen alkotásokra mert ez viszi előrébb a Világunkat, csak sajnos ritkán jön be.A Fahreinheit egy szerencsés eset ellentétben pl. a Aranofsky Fountainével ami nem mondhat magának semennyi sikert, ami miatt Aranofsky úr arra kényszerült, h megrendezzen egy bíztos befutót(The Wrestler)...szval nem mindíg érdemes kockáztatni, Fortunára hagyatkozni, főképp ha profitálni szeretnénk...

    VálaszTörlés
  5. és kiváncsi lennek, ha egy statisztikát készítenénk, arról, h hányan találnak rá erre a blogra niché parfümök keresesével...valyon fölülmúlnáe a nem nichék számait...?

    VálaszTörlés
  6. és még azt is meg kell jegyeznem Fahrenheittal kapcsolatosan, h hihetetlenül karakteres, férfias illatnak találom, Patrick PetitJean nyugodtan reklámozhatná:)

    VálaszTörlés
  7. Örvendek, hogy szerintetek is fontos a kreativitás és az újítás. Sajnos a filmes hasonlattal egyet kell értenem, tényleg eladhatóbb lett a kevésbé érdekes és különleges Wrestler, bár hozzátenném, hogy szerintem az sem egy rossz film.
    Patrick Petitjean-ról csak annyit, hogy én túlságosan szakállasnak tartom a Fahrenheithoz :)

    VálaszTörlés
  8. A kiemelkedo alkotasok nem foltetlen a statisztikak javitasara szolgalnak, de ha egy kicsit is sikerul neki, az mar siker!!:)

    VálaszTörlés
  9. A la male és a Hypnose mellett ez a kedvenc alapillatom. És a lányok is szokták szeretni. Használom őket vegyesen, akár hétköznap, akár alkalmakkor - leginkább a hangulatom határozza meg, hogy melyiket párologtatom.:)

    VálaszTörlés
  10. A Le Male és főként a Fahrenheit nekem is nagyon fekszik, a Hypnose-al viszont még nem kerültem közeli ismeretségbe. Lehet, hogy legközelebb azt fogom tesztelni...

    VálaszTörlés
  11. Tudtam, hogy meg fogják tenni, szinte éreztem. Ez a mai trend :( :D
    http://www.fragrantica.com/perfume/Dior/Aqua-Fahrenheit-11388.html

    VálaszTörlés
  12. Ez érdekes :) Mivel szeretem a Fahrenheit-ot, erre is kiváncsi vagyok, de őszintén szólva nem sok jót várok tőle. A vizes parfümök nagyon távol állnak tőlem és az ilyen parfüm-vadhajtások sem szoktak lenyűgözni. Mióta Hedi Slimane otthagyta a Dior-t, kiadtak egy pár parfümöt, de még egyik sem volt jó...
    Köszi, hogy szóltál, hanem még lemaradok róla :)

    VálaszTörlés
  13. Nincs mit. Mondjuk az összetevői alapján akár még jó is lehet, ebben is van ibolya :) Olyan tavaszi-nyári friss illatnak gondolom. Megszabadították a "nagy öreget" egy-két karakteres összetevőtől.

    VálaszTörlés
  14. Nekem is úgy tűnik, hogy van benne lehetőség, csak ne vigyék túlzásba a vizes dolgokat. Ha az ibolyát emelik ki, akkor szerintem rendben lesz :)

    VálaszTörlés
  15. Szimat ismered Dior Dune pour Homme-ját? Ha igen érdekelne a véleményed róla. Nekem nagyon tetszik régóta, most jutottam el odáig, hogy vennék belőle. Ha esetleg találkoztál vele írnál egy rövid kis pár mondatos szösszenetet? Esetleg Eau Sauvage? :)

    VálaszTörlés
  16. A Dune pour Homme-ot sajnos nem ismerem (két-három éve talán teszteltem, de semmire nem emlékszem belőle), az Eau Sauvage-t viszont ismerem és szeretem. Cikket is akarok írni róla, meg a Dune pour Homme-ot is megnézegetem egy kicsit, csak jussak el egy parfümériába...

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm Szimat! :)

    VálaszTörlés
  18. Sziasztok!
    Szerintetek érdemes megkockáztatni vagy tuti,hogy hamis?(gyanúsan olcsó):
    http://parfumcity.eu/chr/142-fahrenheit-100ml-edt-parfum.html

    Segítségeteket előre is köszi!

    Üdv:
    B

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egészen biztosan hamis, standard, röhejes árak, a hamisítványok legalja.
      Még a megbízhatónak tűnő netes parfümériákban sem lehet bízni egészen, bármennyire is csábítóak ezek az árak a boltihoz képest (nem ez, ez már nevetséges), sokszor vagy parfümériákból szavatosság miatt kiszórt termékekről van szó, vagy megtévesztésig hasonlító kópiákról minimális eltérésekkel, amit nem fognak a vásárlók észrevenni, hacsak nem keresik direkt azokat.

      Törlés
    2. Szerintem sem lehet egy eredeti termék ennyire olcsó.

      Törlés
  19. sziasztok.

    nem teljesen ehhez a parfümhöz kapcsolódik a kérdésem (talán az előző kérdezőhöz hasonló): hol lehet interneten megbízható parfümöt venni? Én Lanvin Avant Garde-ot szeretnék venni:

    Kis összehasonlítás az árakról 100ml esetében: http://douglas.shopline.hu/product/home!execute.action?_v=Lanvin_Avant_Garde_Edt_100_ml&id=124793&type=72

    http://www.iparfumeria.hu/lanvin/lanvin-avant-garde-100-ml-eau-de-toilette/?gclid=CKzX6bHC67QCFcpZ3godq0UA5A

    Szóval érdekelne egy tuti tipp, nem szeretnék hamisat venni, viszont a Douglas árát indokolatlanul magasnak érzem :(

    Köszönöm a segítséget!
    ui.: ez a parfüm a nagy kedvencem, kellemes, nyugtató, magabiztosságot sugároz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az ui. a Fahrenheitre vonatkozik. Avant Garde-ból eddig csak mintám volt, imádtam, addiktív, lenyűgöző az illata

      Törlés
    2. Örvendek, hogy még egy Fahrenheit rajongóval bővült a kör :)

      Bízom benne, hogy a kérdésedre is tud majd válaszolni valaki, aki nálam jártasabb a magyarországi online parfümériák ügyében.

      Törlés
  20. Szia! Ajánlok egy harmadikat, amelyik szerintem, és az elég népes parfümrajongó ismeretségi köröm szerint is megbízható.

    http://www.parfum.hu/lanvin#markanev

    Az iparfumeriát tavaly sokan megvádolták azzal, hogy hamisat árul. Én nem tudok ehhez hozzászólni, nem onnan szoktam rendelni.
    Douglas-ban vásárolni pedig egész egyszerűen pénzkidobás.
    Sok szerencsét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó tudni, hogy itt vagy, és figyelsz! :)

      Törlés
    2. köszönöm a választ, remélem akkor, hogy megbízható, köszi

      Törlés
    3. Szimat: Itt vagyok, persze. Mindig olvaslak, és többször ajánlom a blogod adekvát részeit, ha valaki parfümről kérdez. Mostanság már több magyar parfümös blog van, mint amikor kezdted, de a tiéd nálam még mindig topon van. Így tovább! ;)

      Törlés