2010. jan. 16.

L’Occitane - Vetyver (2001) 8/10

A vetiver (Vetiveria zizanoides) a pázsitfűfélék családjába tartozó indiai fűféle, melynek szárított rizómáiból és gyökereiből nyerik ki az értékes illóolajat. A sűrűn folyó, borostyánszínű folyadék hígítatlan állapotban kellemetlen szagú, erősen hígítva azonban élvezhetővé válik a füstös, fás, száraz aromája. A parfümkészítés mellett előszeretettel használják a népgyógyászatban is stresszoldó, izomlazító és fertőtlenítő hatásáért.

A L’Occitane elsősorban nem a parfümeiről híres, de szerintem azokra is érdemes odafigyelni, a felhasznált alapanyagok minőségéhez nem férhet kétség, és főként férfivonalon egészen egyedi alkotásokat sikerült a világra hozniuk. Első kedvencem tőlük a férfias, levendulás L’Occitan volt de többszöri próbálkozás után a Vetyver is megnyert magának. Lenyűgöző ennek az illatnak a természetessége, szerintem sokkal nagyobb koncentrációban tartalmaz vetiverolajat, mint a legtöbb vetiver-központú parfüm. A vetivert leginkább citrusos vagy kesernyésen friss kompozíciókban találhatjuk meg (lásd: Guerlain Vétiver, Montale Red Vetyver, The Different Company Sel de Vetiver), amelyek a férfias, szinte sportos jellegét hangsúlyozzák ki. Ezzel szemben a L’Occitane vetivere határozottan meleg, buja illat, már-már gourmandnak mondható. Míg a legtöbb vetiverről a zöld szín jut eszembe, addig ez egy barna illat, ha van ennek értelme számotokra...

A fejillatban megjelenik a bergamott, de csak egy-két percig állja a sarat, aztán nyomtalanul eltűnik a vetiver fás, földes ölelésében. Olyan ez az illat, mint amikor a nap által felhevített avart elmossa egy meleg nyári zápor. Nem egy bonyolult akkord, de annál megnyugtatóbb. Később előbújik a szerecsendió amitől a frissen sült brownie meleg, fűszeres illata jut az eszembe, bár tudom, hogy a brownie-ban nincs is szerecsendió. Az asszociációk nem mindig logikusak... A továbbiakban nem áll be nagy változás, az illat szép lassan leszárad és a brownieszagú erdőből visszakerülünk a rideg fém-valóságba.

Bár nem egy olyan illat, amit az emberek közt szeretnék magamon tudni, otthoni pihenésre tökéletesen el tudom képzelni az egyszerű, ellazító melegségét. Próbáld ki te is ha a vetiver egy teljesen új aspektusára vagy kiváncsi, nincs mit veszítened vele.

Illatjegyek: bergamott, szerecsendió, vetiver, ciprus, rozmaring

Kreátor(r): ismeretlen

5 megjegyzés:

  1. ..lassan elkezdhetnéd a gasztro blogodat is:)

    VálaszTörlés
  2. Értem én az iróniát :) De ha már minden illatot kiírtam magamból, akkor lehet, hogy átnyergelek az ízekre... :P

    VálaszTörlés
  3. Egy férfi kétségbeesetten áll az utcán, mobiltelefonnal a fülén.
    Egyszer csak elmegy mellette egy fiatal nő mire a férfi megszólítja:
    - Ne haragudjon hölgyem, de a feleségemnek ma van a születésnapja és éppen parfümöt rendelnék neki ajándékba, de megéreztem az ön illatát.
    Megmondaná milyen parfümöt használ?
    - Latros-t - válaszolja a nő büszkén.
    A férfi ismét a füléhez emeli a telefont es beleszól:
    - Oké. Bármi lehet csak ne Latros, mert az rohadt büdös.

    Hülye vicc, de nem hagyhattam ki:))

    VálaszTörlés
  4. Kedves Szimat!
    Letezik olyan hogy egy parfum + egy szeretett no =
    egy ujabb illat, ami csak egy es egy lehet. Tobb ilyen nincs is???
    Keresztapa

    VálaszTörlés
  5. Szerintem a szeretett személy és az illata igen erősen összefügg,sokszor elég egy fuvallat a parfüméből, hogy eszünkbe jussanak a legszebb közös pillanatok. Az meg tény, hogy a bőrünk kémiájának köszönhetően mindenkin egy kicsit másképp alakul a parfüm, így mondhatjuk, hogy a szeretett nő illata egyedülálló. Viszont úgy gondolom, hogy ha a hölgy parfümöt vált, akkor rövid idő alatt ahhoz is emlékeink kötődnek és az válik az EGY IGAZ illattá. Ha meg naponta mást használ, akkor rengeteg igaz illatunk lehet :)

    VálaszTörlés