2010. jan. 20.

Parfum d’Empire - Fougére Bengale (2007) 9/10

A Parfum d’Empire egy francia niche márka, amelyet Marc-Antoine Corticchiato alapított 2003-ban azzal a céllal, hogy illataival megidézi a történelem legnagyobb birodalmait és személyiségeit (na meg, hogy meggazdagszik). Sikerült már üvegbe zárnia többek között Napóleont, a feleségét és Makedón Nagy Sándort is. Bár megvalósíthatatlannak és értelmetlennek tűnhet ez a koncepció, nekem tulajdonképpen tetszik, így legalább van egy céljuk az illatainak és nem csak a “modern, független férfiaknak” meg az ” öntudatos, de szexi nőknek” készülnek.

A Fougére Bengale (Bengáli páfrány) az indiai tigrisvadászatok hangulatát és légkörét próbálja meg elénk tárni, szerintem egészen ügyesen. A fejillat arról szól, hogy egy angol tiszt magához veszi a puskáját, három bennszülött rabszolgáját, belocsolja magát levendulás arcszeszével és elindul vadászni. Később, a szívillat során a vadászunk várakozik a lesen. Unatkozik, ezért rágyújt egy szivarra, közben tárkonyos-curry-s ebédjét fogyasztja. Az alapillat már otthon talál minket, a vadászunk zsákmány nélkül tér haza, bánatában créme brulée-t eszeget.

Ezt érthetőbb nyelvre lefordítva a parfüm levendulával indít, amelyhez tárkony csatlakozik, egy igencsak különleges, egzótikus akkordot eredményezve. Az idő múltával elcsendesedik a levendula, de felerősödik a dohány illata, amely olyan, akár egy frissen kicsomagolt kubai szivar. Ehhez társul egy ismeretlen eredetű mézes jegy (juharsziruphoz hasonlít) és felerősödnek a fűszerek, amelyeket szintén nem jegyez az illatpiramis. Nem tudnám megnevezni, hogy melyek azok, talán csak köményben vagyok biztos, de az összhatás határozottan indiai jellegű, engem curry-re emlékeztet. A leszáradás során az illat fokozatosan édesedik, a vaníliának, tonkababnak és a méznek köszönhetően, de sosem viszi túlzásba, a pacsuli és a fűszerek gondoskodnak az egyensúly fenntartásáról. Az alapillat kifejezetten tartós, hat-nyolc órán keresztül is érzem a bőrömön.

Ez egy igazán érdekes, sokoldalú parfüm. Férfiasan indít, aztán átalakul gourmanddá és mindeközben végig sötét, vad és izgalmas tud maradni. Ugyanakkor - bár nagyon szeretem az illatát - nem hiszem, hogy minden nap tudnám viselni, ahhoz túlságosan is kirí a környezetéből, de ha elutaznék Indiába nagymacskákat lőni, akkor biztosan ezt választanám.

Szoktatok tigrisre vadászni?

Illatjegyek: levendula, tárkony, geránium, dohány, pacsuli, tonkabab, vanília

Kreátor(r): Marc-Antoine Corticchiato

9 megjegyzés:

  1. En egyelore csak kismacskakkal hadakozom, de kedvet kaptam egy Indiai kiruccanashoz. ;) Ha India nem is jon ossze, azert ezt a parfumot szivesen megszaglasznam, hogy legalabb az erzekeim utrakelhessenek egy csodalatos, egzotikus vilag fele... :)

    VálaszTörlés
  2. Sok sikert az illatminta beszerzéséhez. Addig is főzz egy jó curry-s csirkét, az is adhat egy kis indiai hangulatot ;)

    VálaszTörlés
  3. Minta ügyben Nerolinál is próbálkozhatsz, mi onnan szereztük be:)

    VálaszTörlés
  4. nem bannám, ha valaki engem is 'üvegbe zár'
    :Dakad valaki akit érdekelne a dolog?:p


    különben tudja valaki, h vannak-e magyar orrok?

    VálaszTörlés
  5. Te szerencsére még nem váltál történelemmé, így nem értél meg az üvegbe zárásra :) Amúgy magyar parfümőrt csak egyet ismerek: Zólyomi Zsoltot. Úgy tűnik, felénk nem olyan kifinomult az emberek szaglása, mint nyugaton... :p

    VálaszTörlés
  6. épp a legutóbbi Marie Claireben van egy beszélgetés Zólyomi Zsolttal....érdekes lehet olyan orral élni:)

    VálaszTörlés
  7. Jó hogy említed. Mindenképp el kell olvasnom.

    VálaszTörlés
  8. Szimat, mi a tapasztalatod a hatósugaráról? Anno került a birtokomba illatminta ebből a parfümből és amikor kipróbáltam tökéletesnek tűnt számomra, végig kísérte a napomat. Pár napja megvettem 50ml-s kiszerelésben és hatalmas volt a csalódás, kifújás után csak néhány percig érzem aztán lőttek neki, mások még érzik rajtam 1-2 óráig, de utána mintha nem is lett volna.

    Zsolt

    VálaszTörlés
  9. Rajtam mindig jó volt a tartóssága, és a hatósugarával sem volt gondom. Nem tudom, mi lehet nálad a gond.

    Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket, a parfümök tartósságának meghosszabbításáról:

    http://perfumeshrine.blogspot.com/2012/05/frequent-questions-how-to-make-your.html

    VálaszTörlés