2010. jan. 26.

Parfums de Nicolai – Balle de Match (2002) 8/10

Régóta keresek egy igazán jó citrusillatot és bár még nem kaptam meg a nagy Őt, azért van már egy pár alkotás, amelyet szagolgatásra alkalmasnak találok. Ezek közé tartozik Patricia Nicolai Meccslabdája is, amely a citrusok közül a grapefruit-ot használja központi elemként. Ugyan a grapefruit nem tartozik a kedvenc gyümölcseim közé, az illata ellen sosem volt kifogásom és ebben a parfümben kifejezetten jól működik. De ami igazán megfogott az illatpiramist nézegetve, az a boróka és a tömjén volt, így nagy várakozással fogtam bele a tesztelésbe.

A fejillat, ahogy az várható is volt, nagy adag zamatos grapefruittal nyit, amely egyszerre kesernyés és friss és kellőképpen jellegzetes ahhoz, hogy a Meccslabdát megkülönböztesse a citrusillatok nyomasztó tömegétől. Ezt a grapefruitot támogatják hátulról a szívillat aromás jegyei: a boróka és a bors, akárcsak a csatárt a védőjátékosok biztonságot adó sorfala. A grapefruit is hamar elillanna, vagy szúróssá válna nélkülük, így azonban meglepően hosszan tart. Ebben a parfümben egyértelmüen a szívillat a kedvenc részem, amely tiszta, férfias, néhol babérleveles érzettel és a borókának köszönhetően kellőképpen érdekes is. Az idő megállíthatatlan kereke azonban fokozatosan előgörgeti az alapjegyeket, amelyekből számomra leginkább a tölgymoha vehető ki. És ez a baj. Ugyanis az évek során nem igazán sikerült megbarátkoznom a tölgymoha szúrós, karcos jellegével, ami túlságosan agresszívvá és szögletessé teszi számomra az illatokat. Gondolom, ezzel is úgy járok majd, mint a King Crimson hallgatásával: ha elég sokat próbálkozom előbb-utóbb megszeretem és lehet, hogy még jobban, mint azokat a jegyeket, amelyek könnyen adták meg magukat. Egyelőre azonban nem igazán szeretem és örvendek, hogy egy leheletnyi száraz tömjén kerekít az élein. Citrusparfümhöz képest meglehetősen tartós, az öt-hat óra is reális elvárás vele szemben, így a leghosszabb meccset is végigillatozhatjuk. Érdekességként megemlíteném, hogy ez a parfüm Eau de Sport besorolást kapott, ami a koncentrációját tekintve valahol az Eau de Cologne és az Eau de Toilette között lehet. Egyébként engem nem nagyon lelkesít ez az újabb kategória. Jól megvoltam az eddigiekkel is...

Összességében jó kis citrusillatnak tartom, amihez azonban úgy tűnik, hogy még érnem kell. Ha nincs problémád a tölgymohával, akkor mindenképp próbáld ki, igazi felüdülés lehet.

Citrusparfüm javaslatok?

Illatjegyek: citrom, grapefruit, boróka, rózsaszín bors, pacsuli, tölgymoha, tömjén

Kreátor(r): Patricia Nicolai

2 megjegyzés:

  1. számomra sajnos, ez az illat a középiskolás tornaterem fiú öltözőjéhez társul...úgy, hogy a hüvelykujjam egyeértelműen lefele mutat:D

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, hogy nem bántam volna, ha ilyen szaga lett volna a középiskolai öltözőnknek. Sajnos nem ilyen volt neki... :)

    VálaszTörlés