2010. jan. 24.

Serge Lutens - Á la Nuit (2000) 8/10

A Serge Lutens parfümház napjaink egyik legnagyobb rajongótáborral bíró niche parfümériája, 1992-es megalapítása óta valósággal kultikussá vált a neve az illatvadászok körében. Illataik egy része kizárólag a Párizsban lévő Salons du Palais Royal-ban található meg, egy másik részéhez azonban világszerte hozzaférhetünk. Ehhez a másik részhez tartozik az Á la Nuit is, ami egy aprócska, fehér virágról szól: a jázminról.

Ha egyetlen jelzővel szeretném jellemezni a Serge Lutens parfümöket, akkor az orientális szóra esne a választásom. Talán nincs is még egy olyan parfümház, melynek illatai ennyire jellegzetesen keletiek lennének, édesek, fűszeresek és az európai stílushoz mérten szokatlanul hangoskodóak. Jól beleillik ebbe a képbe az Á la Nuit is, amely bár egy ártatlannak tűnő virágon alapszik, hihetetlenül mély és erotikus. A modern, friss, tiszta illatokhoz viszonyítva ez egy valóságos virágbomba, amelyben nem próbálták meg elcsendesíteni a jázmin természetes, szinte fullasztó erejét és a jázminban megtalálható indolt is csak annyira hígították fel, amennyire muszáj volt. Hogy ezt jobban megértsük, tudnunk kell, hogy az indol nagy koncentrációban kellemetlen, fekália szagú, hígítva azonban kellemes virágillattá változik...

A fejillatban rögtön megjelenik a jázmin minden szépségével és csúfságával, kiséretében a fehér mézzel (bármi is legyen az) és a benzoénnel, amitől az illat édes lesz, talán túlságosan is az, de kétségkívül élethű. Jázminbokrunk jut eszembe, melynek illata a nyáreleji melegben szinte besűrűsödik és elkábítja az arrajárót. Az első félóra elteltével a tömény édesség szépen lecsendesedik és a jázmin egyeduralkodóvá válik. Ez az állapot jó pár órát tart a bőrömön, majd megjelenik egy leheletnyi mósusz és ezzel el is érkeztünk az alapillathoz, ami nagyon hasonlít az eddigiekhez, csupán egy kicsit lágyabb. A szegfűszeget sajnos sehol nem találom, pedig igazán keresem…

Szerintem ez az egyik legélethűbb jázminparfüm, ami kapható és ha szereted néha a jázminbokorba fúrni az orrodat, akkor ezt is ki kell próbálnod. Rendkívűl nőies és erotikus illat, férfiaknak csak csodálniuk szabad, viselését a női nemre kell bízni. Ha nem lenne néha szinte fullasztóan erős és megtalálnám benne a szegfűszeget, akkor akár nagy kedvencemmé is válhatna, így azonban csak egy szép illat marad, amit azért jó lenne néha megérezni a mellettem elsuhanókon.

Illatjegyek: egyiptomi, marokkói és indiai jázmin, fehér méz, benzoén, zöld rügyek, mósusz, szegfűszeg

Kreátor(r): Christopher Sheldrake

4 megjegyzés:

  1. Honnan tudod, hogy megjelenik a fehér méz, ha nem tudod, hogy mi is az pontosan???:P

    VálaszTörlés
  2. a festményválasztáshoz gratulalnék...telitalálat:P

    VálaszTörlés
  3. Az illatpiramisra hagyatkozva mertem leírni a fehér mézet (ugyanis ott így szerepel) és a fejillatnak csakugyan van egy mézes jellege, de az orromtól akár őszirózsaméz is lehetne... :)

    Illatvirág: a festmény nekem is nagyon tetszik, örvendek, hogy te is találónak érzed :)Amúgy Arnaud d'Hauterives alkotása.

    VálaszTörlés
  4. valoban nagyon elethü jazmin illat.
    viszont sose ertettem, hogy miert tartjak nöi illatnak a jazmint. nyilvan lehet totalisan nöi nehany tipikus feminin illattal keverve (pl vanilia), de igy ebben a formajaban szerintem nagyon nyers, mar-mar allatias. siman felirtam a kivansaglistamra ferfi letemre.
    mint ahogy a Sa Majeste La Rose is nagyon tetszik, ami valoszinüleg a legelethübb rózsa parfüm. szárastul, tövisestül, mindenestül beletettek az egesz viragot. wow!

    VálaszTörlés