2012. dec. 24.

Erik Kormann - Eau de Fröhliche (2010) 9/10

Erik Kormann a berlini 1000 & 1 Seife szappanbolt tulajdonosa, aki "mellékállásban" az Aromatisches Blog írója, és néha jópofa parfümökkel is megörvendezteti olvasóit. Leghíresebb kreációja az Eau de Fröhliche (Vidám víz), amely - mint ahogy azt a neve is érzékelteti - a Karácsony örömteli hangulatát hivatott megidézni, és véleményem szerint ez nagyszerűen sikerül is neki.

Rutinosabb parfümrajongók biztos ismerik azt az érzést, amikor elolvasva a parfüm illatjegyeit, kialakítanak magukban egy képet, aztán amikor ténylegesen kipróbálják a cuccot, akkor valami merőben mást, egyszersmind sokkal jobbat találnak az üvegben. Na, én pontosan így jártam az Eau de Fröhliche-vel. Az illatjegyek alapján a megszokott, orientális-tömjénes illatra számítottam, valahol a Messe de Minuit, a Jubilation XXV, és az Avignon határmezsgyéjén, de az üvegből kitóduló sötét, bizarr, és mégis ellenállhatatlanul mosolyra fakasztó, csokoládésan gyantás illatkölteményre semmi sem készített fel. Az Eau de Fröhliche egy olyan parfüm, amely nem hasonlítható egyetlen másik alkotáshoz sem, de még az illatjegyei sem olyannak mutatkoznak, amilyennek azt elvárnánk tőlük. A tömjén például szinte teljesen felismerhetetlen, a sárgarépás, földes írisszel, és a pacsulival karöltve egy hihetetlenül izgalmas akkordot hoz létre, amelyből teljességgel hiányzik az ettől a jegytől megszokott misztikus, templomi hangulat. Engem a leginkább a keserű csokoládéra emlékeztet az illata, de egyáltalán nem a gourmand irányból megközelítve, inkább hűvösen, picit füstösen és fenyőgyantásan, ami gyönyörűen megteremti a Karácsony hangulatát, viszont az édesség hiányában, a nyálelválasztó mirigyeimre semmilyen hatással nincs. Éppen ezért, bár erőteljes, tartós illatról van szó (hét-nyolc óra), én sosem éreztem nyomasztónak, kellemetlennek a jelenlétét.

A fentebb taglalt fő illatvonulaton kívül felfedezhető a parfümben egy diszkrét málnás-gyümölcsös jegy is, ami egy csipetnyi fanyarságot, pikantériát csempész az Eau de Fröhliche-be, ügyesen megtörve ezzel a szárazabb jegyek monotóniáját. Az alapban feltűnik még a tonkabab és a vanília is, de nagy változásra ne számítsunk – ez a parfüm nem egy átalakulóművész, igaz, hogy jelen esetben ezt nem is érzem indokoltnak. Így is épp elég izgalmas, és kellőképpen lefoglalja a magamfajta kutató orrocskákat.

Összességében mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a parfümöt, persze azzal a kitéttel, hogy a viseléséhez szükségeltetik egy kis bátorság, szemtelenség. De ha viselni nem is akarjuk, egy kis otthoni szórakozásra, kísérletezésre is tökéletes választás. Engem teljesen megfogott, és az elkövetkező néhány napra megnyerte a teljes bőrfelületemet.

Boldog Karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak!

Illatjegyek: málna, gyümölcsös jegyek, kardamom, tömjén, írisz, tonkabab, tolu balzsam, pacsuli, vanília, rózsafa

Kreátor(r): Erik Kormann

2 megjegyzés: