2010. jún. 19.

Parfums de Nicolai – Sacrebleu (1993) 8.5/10

Ha valaki két évet áldoz az életéből egy parfüm megalkotására, akkor feltételezhetjük, hogy azt nagyon komolyan gondolja és nem csak az anyagi haszon reményében csinosítgatja az illatot. Márpedig Patricia Nicolai épp ennyi ideig dolgozott a Sacrebleu-n, mielőtt a nagyvilág orra elé bocsájtotta volna gyermekét. Célja az volt, hogy létrehozzon egy orientális, vaníliás illatot, amely azonban nem túlságosan testes és kifinomultabb elődeinél, a két év munka pedig meghozta a gyümölcsét: a végeredmény egy könnyed, mégis átható fűszeres virágcsokor, gourmandba hajló, orientális leszáradással.

Kezdetnek előrebocsájtanám, hogy a virágos illatok nem az én világom és eleinte a Sacrebleu sem nyűgözött le, azonban többszöri tesztelés után be kellet látnom, hogy itt bizony egy kiváló alkotással állok szemben. A fejiilatban absztrakt gyümölcsök szolgáltatják a frissességet, a kissé poros hatású barack és málna azonban csak ellenpontozza a szívjegy fűszereit és virágait, igazán meghatározó szerepük nincs. A szívillat számomra egy fahéjjal finoman meghintett virágcsokorról szól, amelyben képtelenség szétválasztani a jázmint, tubarózsát és szegfűszeget, de ha mindenképp ki szeretnék emelni közülök egyet, akkor az a púderes tubarózsa lenne. A leszáradás során nagyon hamar előkerülnek az alapillatok is amelyek szépen összejátszanak a szívillat virágaival, létrehozva Patricia álmát, egy kifinomult, virágos-orientális illatfelhőt. Nekem, ebben a stádiumban az egyszerre keserűmandulára, szegfűszegre és vaníliára is emlékeztető tonkabab tűnik az uralkodó jegynek, amely meleg tömjénnel, vaníliával és a szívillat fehér virágainak csokrával van kiegészítve. A végeredmény egy balzsamos, puha és meleg illat, amely sosem lesz otromba, tolakodó, vagy túlságosan édes, és minden cseppjéből súgárzik a minőség és az egyensúly. Tartóssága már az EDP-nek is kiváló, de ha valakinek ez nem lenne elég, akkor létezik egy Intense verzió is, amely garantáltan egész nap ontja magából az illatot. Hatósugara rajtam közepes: diszkrét, de mindig jelenlevő.

Bár nem tartom egy világot megrengető, forradalmian új és kreatív illatnak, de a kitűzött célt hiánytalanul megvalósította. Egy megbízható, szép és fantasztikus minőségű parfüm, amely bármelyik nőnek a díszére válhat. Patricia Nicolai újfent bebizonyította tehetségét és azt, hogy méltó a Guerlain rokonsághoz, szerintem a Sacrebleu megalkotására a legnagyobb Guerlain orrok is büszkék lennének.

Illatjegyek: barack, málna, mandarin, fahéj, szegfű, jázmin, tubarózsa, tonkabab, tömjén, szantálfa, pacsuli, perui balzsam

Kreátor(r): Patricia Nicolai

6 megjegyzés:

  1. Ha ez a parfum hasonlo hatassal lesz ram mint a mellekelt festmeny, akkor a polcomra fog kerulni - sajnos ahhoz semmi eselyem, hogy a festmeny keruljon a szobamba :(

    VálaszTörlés
  2. Hát, a festménynek tényleg nem sok esélye van, hogy a szobádban landoljon, de a Sacrebleu egészen jó áron beszerezhető. Örvendek, hogy tetszik a festmény, remélem, hogy az illat hangulatát is érzékelteti valamelyest :)

    VálaszTörlés
  3. Most ismerkedünk, én és Sacrebleu. Értékelendő Patricia előfeszítése és két évnyi munkája, amit ebbe az illatba fektetett: ez a két évnyi munka nekem a leszáradás után kb fél órával jön elő, addig a fejillat nem kápráztat el. Érzem, hogy nagy illat, még várom, hogy rabul ejtsen:)

    VálaszTörlés
  4. Kipróbáltam! Nagyon sokáig nem érdekelt, mert az összetevői közt ott van a tubarózsa, amiről a Diptyque Do Son-ja után azt gondoltam, hogy na, ez az a jegy, amit én utálok. De ebben nem utálom! Pedig ott van! Teljesen máshogy van benne a tubarózsa, illetve annyira le van kerekítve, hogy szinte ízlik benne az a jegy is. De azért a Number One-t még nem tudtam megszeretni. Próbáltad már? Az is tubarózsás, sőt még díjat is nyert '89-ben.

    VálaszTörlés
  5. Nem semmi ez az illat! Bár sokkal édesebbnek, bájosabbnak tartom, mint a cikkhez mellékelt képet.
    A Kiss Me Tendert próbáltad már? Valóban egy végtelenül gyengéd, különleges illat. Több mint... áh, össze se számolom, mennyi mintával a hátam mögött is egyedinek tartom, legfeljebb a rózsaszín Nubia emlékeztet rá valamelyest (némileg fullasztóbb változatban).

    VálaszTörlés