2011. júl. 13.

Parfums DelRae – Emotionnelle (2009) 9/10

A Parfums DelRae egy San Francisco-i niche parfümház, amely DelRae Roth grafikus és Michel Roudnitska (minden idők talán legnagyobb parfümőrének, Edmond Roudnitska-nak a fia) közös erőfeszítéséből született meg. Az illatötletek általában DelRae fejéből pattannak ki, amelyeket aztán az ifjú Roudnitska önt végleges formába, de mint minden igazi niche parfümháznál, itt is megadatik a parfümőrnek a “költői szabadság”. Egy ilyen közreműködés eredménye az Emotionnelle is, amely DelRae Roth huszonöt évvel ezelőtt párizsi emlékeit és a város iránti heves érzelmeit hívatott megidézni. A grafikus ábrázolta a parfümőrnek, hogy milyen hangulatot szeretne viszontlátni a parfümben, és hogy azok mely jegyekkel legyenek elérve, azonban amikor létrejött a kívánt illat, be kellett látniuk, hogy bár szép és kellemes, hiányzik belőle az egyediség, az a bizonyos szikra, ami megragadja az ember figyelmét. Ekkor Roudnitska átvette a karmesteri pálcát és hatalmas adag sárgadinnyés akkordot kevert a parfümhöz, amely némi ibolyaleveles, bőrös jelleget is hordozott magában, és amelyen Michel már közel húsz éve dolgozott. A végeredmény egy merőben új, teljességgel szokatlan, hatalmas sárgadinnyés parfüm lett, amely egyben egy kis tisztelgés is az öreg Roudnitska híres Le Parfum de Thérése nevű alkotása előtt, amely szintén a sárgadinnye köré összpontosul.

Az igazat megvallva, eleinte tartottam egy kicsit az Emotionnelle-től, mert ezidáig sárgadinnyét – a Diorella csipetnyi dinnyés jegyét leszámítva – csak meglehetősen unalmas, sportos, vizes illatokban éreztem, azonban rögtön az első szippantás után beláttam, hogy fölösleges volt aggódnom. Az Emotionnelle a lehető legtávolabb esik a sportos-vizes illatoktól, és a sárgadinnye köré egy klasszikus jellegű és csodálatosan elegáns, nőies akkord van felépítve, amely egy nagyon különleges hatást ad a sárgadinnyének. Nehéz itt illatjegyekről beszélni, mert domináns sárgadinnye árnyékában egy nagyon összetett alap bújik meg, de azért a zöldes, édeskés ibolyalevélben, a friss jázminban és egy csipetnyi szegfűszegben elég biztos vagyok. A leszáradás során mindvégig kitart a sárgadinnye, azonban a kezdeti frissesség fokozatosan átvált egy melegebb, kissé orientális, chypre-es illattá, amelyben felfedezhető a bőr, és egy homályos, fűszeres, vaníliás jegy is. Az Emotionnelle egy magas koncentrációjú EdP, s ennek megfelelően kiváló tartóssággal és kellemes, karnyújtásnyi hatósugárral rendelkezik.

Az Emotionnelle az első Michel Roudnitska alkotás, amibe beleszippanthattam, de nagyon remélem, hogy nem az utolsó. Ez a parfüm kreativitásról és szépérzékről árulkodik, s szerintem nagyon ügyesen ötvöződik benne a klasszikus stílus a modern merészséggel. Nem egy könnyű parfüm, igényeli az odafigyelést, de épp ez az amit egy niche illattól elvárok. Én elsősorban elegáns nyári partikon tudom elképzelni, de azt hiszem, hogy a nyaralásoknak is jó kísérője lehet, s köszönhetően az orientálisba hajló alapjának, talán még a hűvösebb időket is felvidíthatja. Ismerkedés mindenkinek javallott.

Illatjegyek: sárgadinnye, tangerine, bergamott, ylang-ylang, ibolya, jázmin, rózsa, szilva, írisz, cédrus, vetiver, labdanum, szegfűszeg, vanília, ámbra, méz, fahéj

Kreátor(r): Michel Roudnitska

9 megjegyzés:

  1. Kedvet csináltál hozzá! Megnéztem a többi illatukat a LC oldalán, hát ki van találva a koncepció: az illatnevek olyanok, hogy nagyon hassanak a nőkre. Szerelem, érzelem, blabla...:)
    Persze máshol is ez van, de itt nekem nagyon szembeötlő. És természetesen én is bekaptam a csalit, ez lesz a következő mintarendelés, miután megérkezett a By Kilian összállítás. :)

    VálaszTörlés
  2. Miket írok...:) LS, persze, mint Luckyscent.

    VálaszTörlés
  3. Sárgadinnye: anno volt egy olyan parfümsorozat, ami neves parfümök illatait utánozta, azt hiszem Constane Carrol, vagy hasonló volt a neve. Ebben lehetett venni egy borzalmas sárgadinnyés parfümöt, ami tinikoromban óriási szám volt, azóta rossz a viszonyom a sárgadinnyével:)

    VálaszTörlés
  4. Csí: Remélem, nem okoz majd csalódást neked az Emotionlle :) Ha mást is kipróbálsz majd DelRae-től, akkor mindenképp számolj majd be róluk. Én most az Amorouse-zal szemezek, de ha jól tudom, akkor a Bois de Paradise a legnépszerűbb illatuk.
    Ja, és ha találsz valami érdekeset a By Kilian pakkban, azt is örömmel meghallgatom. Én csak a Back to Black-et próbáltam tőlük, azt is csak futólag.

    VálaszTörlés
  5. Parfümblog: Nem ismerem Constane Carrol-t, de ha nem megy neked a sárgadinnye, akkor akár ki is hagyhatod az Emotionnelle-t, mert az bizony nagyon arról szól :)

    VálaszTörlés
  6. A Constance Carroll egy gagyisztikus angol márka, hozzánk főleg kamionosokon keresztül jöttek be a termékeik, talán néhány éve még láttam egy-két hírmondó körömlakkot belőlük. Tizen-huszonévesen persze a minőség csúcsát jelentette nekem, mert más akkor még nem volt.
    Abból az időből emlékszem egy dinnyés förmedvényre, Jontue, a Revlontól.

    ww.youtube.com/watch?v=nDsPLNT2qq0

    Vagy nem is volt dinnyés...? :)Csak rettenetes? :)

    VálaszTörlés
  7. Jópofa reklám. Nem hozta meg a kedvemet a parfümhöz :)

    VálaszTörlés
  8. A By Kilian csalódást okozott. A Sweet Redemption, Liaisons Dangereuses és a Back to Black egyszerűen semmit nem mondanak nekem. Nagyon jó minőségűek, érezhetően, de egyszerűen nem tudom hova tenni őket, déjá vu-revü mindegyik, gyermetegen édesek, fárasztóak, nyomasztóak. Nekem.
    Az oudos vonalból a Pure oud még csak-csak tetszik, de azt hiszem, azért, mert a Montale Attar kiköpött mása. A Rose Oud tetszett talán a legjobban, de hát ami rózsás, nekem általában bejön...Ja és az árak, hát... Én nem sajnálom a pénzt a jó dolgokra, de a közel négyszáz dollárt egy üvegért biztosan nem fizetném ki. Pedig azt hittem, fogom szeretni őket, és már gondolatban kiszámoltam, hány hónap alatt jönne össze rá a pénz...:)
    Sorrendváltozás: Egy régebbi ajánlatod lesz a következő próba, az Absolue Pour le Soir, és környéke...

    VálaszTörlés
  9. Köszi a beszámolót. Ezek után már nem érzem olyan sürgetőnek, hogy beszerezzek egy-két By Kilian illatmintát. Remélem az Absolue Pour le Soir jobban fog tetszeni :)

    VálaszTörlés