2011. júl. 31.

Mazzolari – Vetyver (2006) 8/10

Több mint két hét illatminta-mentes időszak után valami barátságos, tiszta és viszonylag egyszerű parfümmel akartam visszatérni a régi kerékvágásba, így Mazzolari Vetyver-ét érte az a megtiszteltetés, hogy bepermetezhesse a bal kézfejemet. A Mazzolari - ez az alig ismert parfümház - elsőre a csodálatos Patchouli-jával nyűgözött le, melyen felbátorodva további két mintát rendeltem tőlük (Lui, Vetyver), és még mindig úgy gondolom, hogy sokkal nagyobb figyelmet érdemelnének az alkotásaik. Simán Villoresi-s magaslatokban járnak.

A Vetyver egy érdekes illat, mivel egyáltalán nem azt nyújtja, amire a Lui és a Patchouli ismeretében számítani lehetne. Amikor először kibontottam az illatmintámat, egy sűrű, testes, földszagú vetivert kerestem az üvegcsében, de sehol nem találtam. El is keseredtem egy kicsit, mert ugyan kinek kell még egy arctalan tisztaságillat, de miután mégis a tesztelése mellett döntöttem, egy-kettőre be kellett látnom, hogy a Vetyver egy arcátlanul jó tisztaságillat. A fejjegyek ugyan még csak némi zavaros citrusos, szerecsendiós és kissé kesernyés akkordot hoznak, de egy negyedóra elteltével kibontakozik a vetiver, amely a megszokottól eltérően, nem kifejezetten kemény és férfias, hanem érdekes módon puha, édeskés és kellemesen szappanszagú. Ettől persze még simán felismerhető, hogy vetiver, hisz megvan neki a száraz, kissé földes, zöld jellege is, de köszönhetően a lágy szantálfának, egy csipetnyi vaníliának és a diszkrét, fehér virágoknak, elsimulnak a ráncok, és egy nőiesbe hajló, kellemesen puha és tiszta illat jön létre.

Mivel a leszáradás során fel-feltűnik a dohány is, elkerülhetetlenné válik a Guerlain világhírű Vétiver-ére való asszociáció, amely egyébként is a vetiveres parfümök alapművének számít. Tulajdonképpen nem hasonlítanak különösebben egymásra – a Mazzolari sokkal szappanosabb és édesebb – de szerintem nagyon jó párt alkotnának. Ha nem lenne már a Guerlain Vétiver-ének egy női párja (Vétiver pour Elle), akkor mindenképp javasolnám, hogy nyúlják le Mazzolari-tól ezt az illatot és adják feleségül a korosodó klasszikusukhoz.

Összességében egy nagyon jól megkomponált, könnyen viselhető, elegáns és mégis kreatív parfümnek tartom a Mazzolari Vetyver-t, amely szerintem bármikor viselhető, amolyan szignatúraillat típusú, és a tartóssága is kiváló. Én elsősorban női parfümként gondolok rá, de a Mazzolari uniszexként hirdeti, s nem áll szándékomban felülbírálni őket. Ajánlom mindenkinek figyelmébe, aki szereti a tiszta illatokat, de egy kis kreativitást, egyediséget is elvár tőlük, s azt hiszem, hogy az egyszerű vetiver-kedvelők sem fognak csalódni benne.

Illatjegyek: narancs, bergamott, lime, szerecsendió, dohány, vetiver, szantálfa, virágos jegyek
Kreátor(r): ismeretlen

9 megjegyzés:

 1. s be jou, h megtaláltad :D remélem én is megtalálom ;)

  VálaszTörlés
 2. :D az első mondat (is) csillagos ötös:) A vetiverrel kettős érzéseim vannak (mint összetevő), vagy szépen csendben belesimult a többi összetevő közé, vagy túl erőszakosan feltört. Nem lehet rossz ez a Vetyver, kezdek megijedni, hogy egyre jobban tetszenek az uniszex illatok:X

  VálaszTörlés
 3. Az utóbbi időben nekem is szinte kizárólag uniszex illatok kerülnek fel a kívánságlistámra, de nem igazán zavar :) Szerintem előbb-utóbb el fog tűnni a parfümök nem szerinti megkülönböztetése. Ha jobban belegondolunk, még csak nemi szervük sincs :)

  VálaszTörlés
 4. Egyik kedves - szintén - francia regényben, a fiatal leány úgy akarja meghódítani szerelmét, hogy az ő illatát kezdi hordani. A férfi viszont - védekezésként - áttér arra a parfümre, ami a leány előző illata volt... Szerintem a legjobb illatokat mind a két nem hordhatja. Majd megírom, a könyv címét és szerzőjét. A beteljesületlen szerelem egyik legszebb regénye. Csak zárójelben írom, hogy kacérkodom Nicolai vetiveres illatával.

  VálaszTörlés
 5. Érdekesnek tűnik. Mindenképp írd meg az íróját és címét ha eszedbe jut.
  Nicolai Vetyver-ét már nagyon hosszú ideje ki akarom próbálni, de valahogy mindig kicsúszik a karmaim közül. Te mennyire találod köményesnek?

  VálaszTörlés
 6. Kipróbáltam az üzletben. Ha vetiveres parfümre vágynék, akkor ezt venném meg. Nagyon tetszik. Nem annyira férfias. Ha megvettem, majd bővebben írok róla. A köménymagot nem éreztem. De ez nem jelent semmit, mert annyira nem jó a szimatom, mint Szimatnak. Illat-fúgákat nem tudok szétbontani alkotórészeikre, sajnos...

  VálaszTörlés
 7. Várom a bővebb elemzést. Az illat-fúgák alapszintű szétbontásába meg bele lehet jönni, gyakorlat kérdése :)

  VálaszTörlés