2011. szept. 14.

Frapin – 1270 (2002) 7/10

Az öreg Frapin, amikor 1270-ben letelepedett Segonzac városában és elültette az első szőlőtőkéjét, valószínűleg nem gondolta, hogy a neve egy aprócska, illatos, de ihatatlan folyadékot tartalmazó üvegen fog tündökölni. Márpedig 732 évvel a Frapin szőlészet megalapítása után, Béatrice Cointreau – egy Frapin leszármazott – úgy döntött, hogy az időközben világhírűvé vált, csodálatos konyakokat készítő cégnek be kell szállnia a parfümbizniszbe is. Eddig hét alkotásuk jelent meg, melyek közül az 1270 névre hallgató az első és egyben leghíresebb, így én is ezzel kezdtem az ismerkedést.

Egy konyakokat készítő cégtől azt várjuk el, hogy a parfümeik is ebből ihletődjenek, és ez állításuk szerint így is történt, azonban a kivitelezésben elcsúszhatott valami, mert az 1270 esetében a végeredmény sokkal inkább hasonlít egy finom gyümölcsös cukorkára, esetleg rágógumira, mint egy markáns, karakteres borpárlatra. Míg a konyakban a mazsolás édesség mellett erősen jelen van egyfajta szúrós, férfias, alkoholos aroma, addig ebben a parfümben minden csupa lágy hajlat, puhaság és kedvesség. Fejillata kissé almás, kissé ananászos gyümölcslére emlékeztet: friss, könnyed, kellemesen édes, de eléggé gyerekes. Emellett kihámozható a kompozícióból még némi virágos jelleg, meg a cukrozott narancshéj is, de ez sem sokat segít a parfüm komolyabbá tételében. A leszáradás során apránként elhalványodik az intenzív gyümölcsösség, és teret nyer egy fásabb, fűszeresebb akkord, amelyet a konyakra utaló mazsola és a szilvalekvár édesít meg. Szépen össze vannak hangolva a dolgok, kellemesen puha és finom az illat, csak sajnos az összhatás valamiért rágógumisra sikeredett. Nincs jobb szó rá: műnek hat. Az alapillat szerencsére “kigyógyul” ebből a szépséghibából, eltűnik a rágógumi, és ami marad, az egy fás-vaníliás-kakaós aroma, nagy adag tonkababbal megspékelve. Tartósság: rajtam hat-hét óra, hatósugár: közepes, néha kissé bizonytalan.

Az 1270 összességében egy nagyon kellemes, szépen csiszolt gyümölcsös-gourmand illatocska, de sajnos nem sokkal több. Soha nem lesz zavaró, de katarzist sem várhatok tőle. Nem találom benne a konyak erős karakterét, testes aromáit, helyette gyermeki, ártatlan és kissé mesterséges illat kúszik az orromba, valahányszor meglegyint a fuvallata. Én nem nagyon tudom férfiakon elképzelni ezt a parfümöt, s szerintem érett, komolyabb nőkön sem az igazi. Meglátásom szerint ifjú lánykák teadélutánjaihoz illik a legjobban. Ugyanakkor senkit sem szeretnék lebeszélni a kipróbálásáról, hiszen Zólyomi Zsolt parfümőr a kedvenc illatai között említette, így valószínűnek tűnik, hogy több van benne, mint amennyit én észrevettem.

Illatjegyek: egzotikus fák, fűszerek, mazsola, szőlővirág, hársfavirág, feketebors, kandírozott narancs, dió, mogyoró, szilva, kakaó, szalmavirág, kávé, bőr, fehér méz, vanília, tonkabab

Kreátor(r): ismeretlen

53 megjegyzés:

  1. Semmi garancia arra, hogy Zólyomi Zsolt szereti a te kedvenc parfümjeidet, úgyhogy a fordítottja sem gáz. :) Mondjuk tényleg nem csináltál sok kedvet hozzá...
    Egyébként mennyi ilyen lufi van: nagy emberek egekig magasztalnak valamit, amiről szép csendben kiderül, hogy egy nagy nulla.

    VálaszTörlés
  2. Én imádom!
    Összesen két üveg niche parfümöm van,a sok kis minta mellett, de ez az egyik (a másik a Ninfeo Mio)

    VálaszTörlés
  3. Ez az első kritikád amelyik nagyon meglep. Én ugyan a Passion Biosée és a l'Humanist nevűeket ismerem behatóbban, de emlékeim szerint ennek olyan füstös, fűszeres, kicsit ódon, boros/konyakos pince hangulata volt, számomra nem nem domináltak ennyire a gyümölcsök, és bár mézesen édes volt, abszolút uniszexnek tűnt. Régen szagoltam, meg fogom próbálni újra.
    Örülök, hogy Frapin-t választottál!

    VálaszTörlés
  4. Csí: Nem akartalak nagyon elijeszteni tőle :) Kellemes parfüm a maga nevében, csak épp nem egy olyan parfüm, amelybe beleszippantva széles vigyorrá alakul a fejem. Ha teheted, próbáld ki, kíváncsi vagyok a véleményedre!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Névtelen: A Ninfeo Mio is Zólyomi Zsolt kedvencei közt van. Úgy tűnik, nagyon egyezik az ízlésetek :)
    Ajánlom figyelmedbe Serge Lutens Rahat Loukoum-ját, az is Zólyomi kedvenc.

    VálaszTörlés
  6. deOwar: A barátnőm sem nagyon értett egyet velem ennél a parfümnél. Komolyabb, érettebb parfümnek érezte, mint amilyennek én leírtam, bár ő sem szerette jobban mint én.
    Ha sikerül újra kipróbálnod, írd meg a véleményedet, kíváncsi vagyok, hogy a cikk tükrében milyennek találod majd.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem nem fogom kipróbálni. De tudod miért? Mert nem tetszik az a név, hogy Frapin. Egyszerűen vannak nevek, amik nem tetszenek és semmire sem vagyok kíváncsi velük kapcsolatban. Ilyen az Etro is. Meg a Bond No.9, meg a Nasomatto. Ez van. :)

    VálaszTörlés
  8. Egészen eredeti hárítási technikát dolgoztál ki. Én teljesen más szempontok szerint maradok érdektelen egyes illatok iránt :)

    VálaszTörlés
  9. Csí, mondanám, hogy ne korlátozd magad, de annyira karakteres és vicces - jó értelemben -, amit írtál, hogy kivételesen nem mondom! :) Pedig egy Béla is lehet jóképű! :D

    VálaszTörlés
  10. És N_azaleam, a Te szempontjaid is érdekelnének, hátha itt is tudok okoskodni kicsit, persze kéretlenül?! :D Na jó, csak "vicceskedem", nyugodtan küldjetek a fenébe! :D

    VálaszTörlés
  11. Bocsánat N_azalea, sosem tudom leírni a nickname-edet rendesen, de igyekszem! :)

    VálaszTörlés
  12. Sikariel, szerintem pontosan tudod, hogy nem korlátozom magam. :) A neveket illetően a családi legendárium része, hogy kiskoromban nem ettem meg a kelkáposztafőzeléket, mert nem tetszett a neve. Mondjuk ez azóta is így van.
    Béla meg volt már és nem is jött be. :)

    VálaszTörlés
  13. Csí: Tényleg érdekes módszerrel szelektálsz :) Pedig az Etro illatok szerintem igencsak jók, a Messe de Minuit például nagy valószínűséggel neked is tetszene.
    A Nasomatto-ban még én sem merültem el, de nem a neve, hanem az ára miatt :)

    VálaszTörlés
  14. Engem is leginkább az ár, vagy a beszerzés lehetetlensége riaszt el egy parfümtől, bár szép feladat felkutatni, és ha szükséges, ide postáztatni egy nagyon vágyott parfümöt.
    Az 1270 nekem is nagy kedvencem, és nem foghatjuk rá hogy azért, mert inkább nőknek készült. Szagoltam már férfin is, és ha nem én fújtam volna rá, meg kellett volna kérdeznem hogy mit visel. :)

    VálaszTörlés
  15. Én is nagyon kedvelem az 1270-t. Számomra kicsit ünnepi, karácsonykor viseltem legutóbb. Valóban édes illat, de hogy nem a szokványos cukrosság dominál benne, az biztos. Ifjú lánykákon pedig el sem tudom képzelni, a Pink Sugar-tól fényévekre van.
    Az pedig, hogy Zólyomi Zsoltnak mi tetszik, értsd, mit nevez kedvencei egyikének a honlapján, az nem feltételenül szó szerint értendő. Gondolom, legalábbis, hisz eladni próbálja a portékáit.

    VálaszTörlés
  16. Hello! Nagyon meglepett a kritikád, mert én pontosan mindennek az ellenkezőjét tapasztaltam. :) Az összetevők alapján egy finom, meleg, nagyon gourmand illatra számítottam, ezért is szereztem mintát. Amikor először felkentem nagyon meglepődtem, az első benyomásom az volt, hogy kimondottan friss, és férfias. A második, hogy egyértelműen konyak. :D Aztán úgy egy óra múlva nagyon szépen bepuhult, elmaradtak a fűszerek és egy szigorúan bőrközeli, komfortos, viszonylag édes illattá alakult, de semmiképp sem nevezném rágógumisnak. 25 éves vagyok, és megállapítottam, hogy ehhez talán még érnem kell pár évet, hogy igazán passzoljon hozzám. Bár a napokban volt, hogy egymás után többször is viseltem, ami elég ritka. Érdekes amit írtál, mert fiatal lánykákon egyáltalán nem tudnám elképzelni. :)

    VálaszTörlés
  17. N_azalea: Szerencsés bőr-kémiája lehet a férfi-ismerősödnek. Én akárhányszor teszteltem az 1270-et, mindig kicsit metrószexuálisnak éreztem magamat benne :) Persze, ettől még viselhetném, ha igazán tetszene az illata, de hát az sem fogott meg annyira...

    VálaszTörlés
  18. Kedves Névtelen I: A Pink Sugar-t nem ismerem, de azt belátom, hogy az 1270 az átlagos, mainstream cukorkás illatoktól fényévekre áll. Azok hármast-négyest kapnának tőlem. Viszont egy igazán jó niche gourmandtól is nagyon távol esik; a nyomába sem érhet a Parfumerie Generale, vagy Serge Lutens jobban sikerült alkotásaink.
    Ami Zólyomi Zsoltot illeti, a velem készűlt interjú-szerűségben mondta, hogy az egyik kedvence a Frapin 1270. Feltételezem, hogy komolyan gondolta, és nem csak üzletpolitika volt a részéről.

    VálaszTörlés
  19. Kedves Névtelen II: Én általában nem szoktam túl nagy jelentőséget tulajdonítani a bőr-kémiának, de ebben az esetben úgy tűnik, hogy fontos tényező. Persze az is lehet, hogy csak merőben másképp interpretáljuk, más asszociációink támadnak ugyanattól az illattól :) Én ma is megillatoltam az 1270-et, és továbbra is úgy érzem, hogy az édes, leheletnyit füstös, gourmand alap fölött, egy szintetikus gyümölcsös-rágógumis aroma lebeg, ami nekem nem szimpatikus. Nem tudok segíteni rajta :)

    VálaszTörlés
  20. Névtelen II vagyok. :)
    Kár! :) Pedig többre érdemes szegényke. :) Azért egyszer majd szagold meg a Pink Sugart, bár a véleményed biztos nem fog megváltozni, egy "parfümszagértőnek" muszáj ismernie a legszintetikusabb-rágógumisabb mainstream illatot! :D Már csak viszonyítási alapként is.
    Más: Te is említetted a Rahat Loukoumot. Hol a fenében lehet ezt kapni? :( Én még Lutens honlapján sem találtam, létezik hogy megszűnt?

    VálaszTörlés
  21. Névtelen II!
    Serge Lutens honlapján az "Exclusive bottles and Palais Royal" menüponton belül a "Exclusive bottles" (fantáziadús) cím alatt található. Kapni pedig gondolom, h a Palais Royal-béli üzletben...

    De megrendelni a honlapjáról is lehet.
    http://www.sergelutens.com/purchase/flacons-de-table/rahat-loukoum.html

    VálaszTörlés
  22. De ezek után felkenem a Frapint fürdés után, eddig nem nagyon érdekelt, de most már muszáj kipróbálnom. Majd referálok :D

    N_azalea: jó lehet ilyen parfümöknél teszt-pasinak lenni. Csak az a gáz, ha utána meg is kell neki venni ;)

    VálaszTörlés
  23. Elen!
    Húúú, nagyon szépen köszönöm, nem tudom hogy lehettem ilyen vak. :O
    Névtelen II

    VálaszTörlés
  24. Áh, szerintem semmi extra, elsőre nekem se sikerült mindent megtalálni a Lutens-honlapon.
    Én azt az embert keresem, aki a Hermes honlapját tudja kezelni :D

    Frapin: rajtam finom gourmand illat, de nem az ivósból, hanem az evősből. Méz, mazsola, a fűszereket nem tudom beazonosítani, nagyon-nagyon éhes lettem tőle! De rajtam nem ifjú lánykás, igaz, nem is férfias, mégis el tudom képzelni, h egy férfin, akinek a bőrén a karcosabb jegyek is kijönnek, isteni lehet. Szintetikusnak kicsit sem érzem.

    Szimat: szerintem azért érdemes lenne a Nasomatto parfümökkel barátkoznod. Én hármat ismerek eddig, és bizony, egyik jobb, mint a másik. Mondjuk roppant nyűgös vagyok az alzd-re, mert a tőlük rendelt Nasomattom kb. egy próbára elég, a fél millit nem éri el, amit küldtek. De merem javasolni próbára a Black Afgano-t, vagy a Narcotic Venus-t (de azt inkább a barátnődön teszteld). És parfüm, nem edp.
    Bocs, h ma törölgetem a hozzászólásaim, de fáj a fejem, és rendszeresen értelmetlenek a mondataim.

    VálaszTörlés
  25. hú milyen heterogén vélemények születtek :)

    lágy hajlat, puhaság, könnyedség....mintha nem egy illatot szagoltunk volna, rajtam pezsgővé, szúróssá vált.valamiért a Womanityt juttatta eszembe, ugyanaz a szintetikus molekula.
    és igen, teljesen mű volt a kibontakozása, ezért az ífjú lánykák és a Frapin párosítás, számomra totális képzavar.

    lehet, hogy ezerarcú illatkölteménnyel van dolgunk?
    ezek után, mindenképp fogom még tesztelni.

    VálaszTörlés
  26. Elen, az Hermes, az tényleg durva. :)

    VálaszTörlés
  27. Névtelen II: Már régóta megszagoltam volna a Pink Sugart, ha megtalálom valahol, de nincs sehol... Lehet, hogy Romániában nem forgalmazzák?

    Amúgy én sem találtam a Rahat Loukoum-ot, szerencse, hogy Elen besegített :)

    VálaszTörlés
  28. Elen: Már jó ideje nézegetm a Nasomatto-kat, de a leírások alapján még egyik sem fogott meg annyira, hogy beruházzak egy mintába. Bukarestben kapható egy parfümboltban, talán egyszer sikerül eljutnom oda. Ha nem, akkor marad a rendelés, de hosszú a várólistám :)

    VálaszTörlés
  29. Illatvirág: Te szúrtad az utolsó tört a szívembe :) Úgy tűnik rajtam kívül senki nem találja kislányosnak az 1270-et, úgyhogy teszek egy nagylelkű engedményt: mostantól idősebb hölgyeknek is ajánlom a viselését :D
    Egyébként lehet, hogy igazad van, és tényleg ezerarcú a kis huncut. Ha újra teszteled, jelezz vissza, kíváncsi vagyok, megtalálod-e az ezeregyedik arcát? :)

    VálaszTörlés
  30. Na jó, már én is kíváncsi vagyok erre az illatra, beszállok a csatába!!! :)))

    VálaszTörlés
  31. Ez nem lesz nehéz, a Zólyomi-boltban bármikor megteheted.

    VálaszTörlés
  32. Akkor, ez is megoldódott! :-) Köszi Csí! :-)

    VálaszTörlés
  33. Drága Szimat, a kislányok és az idősebb hölgyek között van egy kis átmenet, de elnézem ezt neked, olyan fiatal vagy még! Névtelen I voltam, mostantól mondjuk "fleur" :)

    VálaszTörlés
  34. húha, mea culpa, mea maxima culpa.
    kedvenc illatkritikusom, mi lenne gyógyír sebedre?

    VálaszTörlés
  35. Illatvirág: szerintem fertőtlenítsd a sebét egy pohárka Napoleon-nal ;) Stílusosan.

    VálaszTörlés
  36. Én még beleírtam volna a kávébabot is, számomra ökéletesen kivehető benne... amúgy én sem vagyok nagyon oda érte, viszont nagy kedvencem a terre de sarment... :)

    VálaszTörlés
  37. Ja és kedves Szimat! Az lenne a kérésem, hogy áruld el nekem, hogy hol lehetne rahat loukumot szerezni? Én sehol nem találtam, de remélem azért valahol be lehet szerezni komolyabb összeköttetések nékül is... ???

    VálaszTörlés
  38. Csak mert anyum szereti és nem igazán találtam sehol, szal jó lenne beszerzni valahonnan :)

    VálaszTörlés
  39. Én is Rahat Loukoumot akarook! Esetleg ZT üzletében van...?

    VálaszTörlés
  40. Lutens oldaláról tudtok rendelni, 120 euró + szállítás.

    VálaszTörlés
  41. Sikeriel: Remélem, te majd a pártomat fogod :) Várom a véleményedet!

    VálaszTörlés
  42. Fleur: Igazad van, pontatlanul fogalmaztam. Nem idős hölgyekre gondoltam, amikor írtam, hanem egyszerűen a kislányoknál idősebbekre. Mondjuk 18 fölött bárkire :)

    VálaszTörlés
  43. Illatvirág: Az Elen által javasolt Napoleon sem lenne ellenemre, de azzal is beérem, ha újra teszteled az illatot, és megírod a fejleményeket :)

    VálaszTörlés
  44. Kedves Névtelen: A Terre de Sarment-et már többen is dícsérték, a legközelebbi parfüm-körútamon megpróbálok megismerkedni vele.

    VálaszTörlés
  45. Thomas Rainy: Ha Csí segítsége nem lett volna elég, az egyszerűség kedvéért újra bemásolom a linket, ami a Rahat Loukoum-hoz vezet.

    http://www.sergelutens.com/purchase/flacons-de-table/rahat-loukoum.html

    Nem tudom, miért van már csak exclusive üveges változat, de remélem ez is megteszi :)

    VálaszTörlés
  46. Tarte tatin: Zólymi Zsoltnál nem fogsz Rahat Loukoum-ot találni, hacsak az ővét nem adja neked :) Jelenleg a fenti link az egyetlen, amiről tudok.

    VálaszTörlés
  47. Köszönöm a segítséget :) a névtelen is én voltam csak véletlenül félrenyomtam :D Örüök, hogy a terre de sarment vizsgálat alá kerül, eddig nekem nem volt kedvem és erőm róla írni, de majd tervezem, hogy összeszedem gondolataimat. Ám már nyár eleje óta használom az illatot, de valahogy mindig olyan érzésem volt, hogy egy idő után súlyossá válik a melegben. Olyan nyomasztó lesz mindig egy idő után, főleg zárt térben.
    Ha érdekel régebben írtam egy kritikát az opus 1870-ről, kiváncsi lennék a véleményedre a "művemmel" kapcsolatban. :)
    http://illatblog.blogspot.com/2011_07_01_archive.html

    VálaszTörlés
  48. A Terre de Sarment-es problémádra egyszerű a megoldás: hűvösebb időben kell viselned :)

    Megnéztem a blogodat is. Az elemzett parfümöt sajnos még nem próbáltam, ezért a szakmai részéhez nem szólok hozzá, a többi viszont tetszik. Több szempontból is emlékeztet az én irományaimra, úgyhogy meg vagyok vele elégedve :)

    Jöhetnek a következő kritikák!

    VálaszTörlés
  49. Köszi a biztatást :) biztos azért van, hogy hasolít az írásaidra, mert sokat olvasom őket így nagy valószínűséggel hasonló stílusban sikerült megírnom :) Ha gondolod beszélgethetnénk facebookon, szívessen folytatnék veled eszmecserét :) ha te is így gondolom kérlek keress meg, mert sajna a neved hiányában én nem tudlak...

    VálaszTörlés
  50. Nekem nincs facebook-om, így ez a lehetőség esik, de írj az e-mail címemre (zsigi16@yahoo.com), ott majd válaszolok ;)

    VálaszTörlés
  51. Hű, nagyon elkéstem ebből a buliból (is), de meglep, hogy nem tetszett. Én rajongok érte.
    Miért nincs Facebook oldalad? Pár nap alatt megsokszorozódna az olvasottságod;-) És mindenki megkapná időben az új posztot, nem kullogna a vonat után úgy, ahogy most én...

    VálaszTörlés
  52. Jogos a kérdés :) Már fontolgatom egy ideje a facebook-ot, sok előnye lenne, de kicsit idegenkedem is tőle. Túl divatos...
    Előbb-utóbb azért csak rá fogom szánni magam, de addig is próbálj meg egy-két hetente bekukkantani, és akkor nagy dologról nem maradhatsz le :)

    VálaszTörlés