2011. szept. 19.

Montale – Boisé Vanille (2006?) 8.5/10

A nevükben vaníliát hordozó parfümöktől általában azt várjuk el, hogy domináns vanília illatuk legyen, egy-két apró szépségpöttyel, csavarral, esetleg pótkerékkel kiegészítve. Ehhez képest a Boisé Vanille (Fás vanília), nem kifejezetten vaníliás, és még csak nem is találom különösebben fásnak. Persze, van benne vanília, meg fás jegyek is sodródnak itt-ott az árral, de a Boisé Vanille egy sokkal komplexebb, bonyolultabb parfüm, semhogy ez a név hűen jellemezné. Na, de nem fogok fennakadni egy félrevezető névválasztáson, a lényeg, hogy mit tud a parfüm, és e tekintetben nincs okom panaszra.

Montale korai alkotásaira, amelyek még igazán jók voltak, jellemző az erős karakter, testes, robosztus szerkezet, és a nagyon jó minőségű alapanyagok használata. A Boisé Vanille is egyértelműen ebből a korszakból származik, már az üvegcsében megbúvó sötét borostyánszín, olajas állagú folyadék is jelzi, hogy itt bizony valami jóra, de legalábbis sűrű, erőteljes illatra számíthatunk. A parfüm fejillatában elsőként a bors és a fanyar citrusok hallatnak magukról, amelyeket azonban pillanatokon belül egy nagyon sötét tónusú, kissé füstös, balzsamos-gyantás alap ellenpontoz. Az erőteljes, száraz levendula, és a kissé visszafogottabb pacsuli egy mélyzöld, aromás árnyalatot is kölcsönöz az illatnak, s tovább erősíti annak férfias jellegét. A vanília ebben a stádiumban szinte egyáltalán nem érzékelhető, s a leszáradás során is csak a kissé édeskésen porossá váló alapban hallat magáról, ahol azonban a tonkabab is legalább annyira jelen van. A megszokott, gourmand vattacukros-sütis vanília helyett, ezt az akkordot inkább úgy lehet elképzelni, mint egy hosszú időre rumba áztatott, nedvesen fénylő, sötét vaníliarúdat: markáns, száraz, és csak igen kicsit édes. A Boisé Vanille tulajdonképpen elég líneáris parfüm, így a leszáradás során egyetlen pillanatára sem válik uralkodóvá a vaníliás-tonkababos alap, csak a némiképp fanyar, füstös, levendulás lombkoronának szolgáltatja a törzset. A parfüm tartóssága bombajó, rajtam egész nap kitart, hatósugara pedig érdekes módon közel marad a viselőjéhez, de ott annál intenzívebben érződik.

A Boisé Vanille egy jó parfüm, de ha valaki a nagymama desszertjeiből ismert cukros vaníliát keresi benne, az csalódni fog. Ez egy kemény, karakteres, sötét és férfias alkotás, amely stílusában sokkal inkább hasonlít az ugyancsak Montale keze alól kikerült Blue Amber-re, mint bármilyen pihe-puha vaníliafelhőre. Bár uniszex parfümként hirdetik, én elsősorban középkorú, naptól cserzett bőrű, szigorú tekintetű férfiakon tudom elképzelni, de persze ettől még a fehér bőrű és kevésbé szigorú arcvonású személyek is bátran viselheti, ha szeretik az illatát.

Illatjegyek: bergamott, jamaica-i bors, citrom, bourbon geránium, olasz írisz, kanadai cédrus levelek, levendula, pacsuli, tonkabab, vanília

Kreátor(r): Pierre Montale

12 megjegyzés:

  1. Vagy egy éve porosodik egy minta belőle a fiókomban, fogalmam sincs miért, bele sem szagoltam. A Blue Amber az egyik legszexuálisabb illat, amit valaha éreztem, most ahhoz hasonlítom. Tényleg az a vonal, de valahogy kicsit nagypapisabb, közel nics az a bugyiledumáló hatása / rám :) /. Szóval olyan so-so. Vagy bennem van a hiba, mert férfiakon a nagyon férfias illatok jönnek be?

    VálaszTörlés
  2. Az elsők között érkezett ez az illat a Néroliba. Nagy kedvencem lett - de csak mintából. Szerintem férfin a legjobb, de magamon is el tudom képzelni. Szóval nekem nagyon tetszik. A kék ámbra lesz a következő vásárlásom. Valóban csodálatos illat.
    magor

    VálaszTörlés
  3. Nem hiszem, hogy benned van a hiba :) A Boisé Vanille tényleg nem annyira "bugyiledumálós" mint mondjuk a Kouros, de hát valamit a munkahelyén, meg családi összejöveteleken is kell viselnie az embernek :)

    VálaszTörlés
  4. Magor: Ma reggel a barátnőm is Boisé Vanille-al indította a napot, s rajta is teljesen jól mutatott. Jó vásárlást! :)

    VálaszTörlés
  5. Hát nem is tudom, nekem tetszik, ha mondjuk a fodrászomon nem valami öregapós molyirtó szagot érzek, hanem valami férfiasat. :)

    VálaszTörlés
  6. Azt én sem szeretném, ha a fodrászom molyírtó szagú lenne - bár, már jó ideje nem élek a szolgáltatásaikkal - de a Boisé Vanille-t azért megtűrném rajta :)

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    A barátnőmet szeretném megajándékozni, születésnapja alkalmából egy parfümmel. Inkább az édes illatokat preferálja, utánanéztem és most a következő parfümöket használja: Prada-L'eau Amree, Lolita Lempicka-L, Shalmiar. Tudnál ajánlani hasonló illatokat egy 20 éves lánynak?

    Nagyon szépen köszönöm, előre is a segítségedet! :)

    Attila

    VálaszTörlés
  8. Csí, azért szólj, ha valaha is molyirtó szagom lesz! :) Mondjuk, az Szimatra sem vetne jó fényt... :))

    VálaszTörlés
  9. Attila: Elnézést a kései válaszért, remélem még aktuális a dolog. Édes női parfümökben nem mozgok túl otthonosan, de azért adok egy pár tippet, amiből szerintem választhatsz:

    Guerlain - L'Instant, Samsara
    Armani - Armani Code
    Dior - Midnight Poison, Hypnotic Poison
    Prada - Candy
    Estée Lauder - Sensuous Noir

    Ha van rá lehetőséged, próbáld ki őket, és biztos vagyok benne, hogy megérzed, melyik az igazi :)

    Ugyanakkor ha valakinek a blogolvasók közül még van ötlete, segítsen ki engem, és Attilát! :)

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm szépen! Nem késtél el a válasszal! :) Hétfőn utána is nézek az ajánlott parfümöknek! Szép hétvégét!!
    Attila

    VálaszTörlés
  11. Gaultier Classique, ha szereti a bevállalósabb illatokat. Édes és szexi.

    VálaszTörlés