2012. okt. 25.

Serge Lutens - Chypre Rouge (2006) 7.5/10

Egy parfüm, amely nem csak a tömeget osztja meg, hanem az egyént is. Egészen pontosan, engem. Nagyon hosszú időn keresztül szemeztem vele, és végül egy kedves olvasómnak köszönhetően sikerült is hozzájutnom egy mintához, s azóta megy a huza-vona. Szeretem? Nem szeretem? Most, még e cikk írása közben is öt percenként változik a véleményem, de bízom benne, hogy mire a "mű" végére érek, okosabb leszek egy kicsit.

A Chypre Rouge (Vörös chypre) Lutens bácsi gyerekkori emlékeiből építkezik, amikor is az ifjú, és érzékeny lelkületű Serge egy nagy, sötétlő erdőbe jutott (mivel az igaz utat nem lelé), s ott egy öreg fa kérgén egy vöröslő foltot fedezett fel, amiből - természetesen - vérre, és halálra asszociált. Ennek megfelelően a Chypre Rouge sem egy egyszerű alkotás, de számomra nem annyira a halálról, mint inkább a skizofréniáról szól. Összeférhetetlen jegyek furcsa, zavaros keveréke ez a parfüm, amely egyszerre próbál orientális, meg chypre, szomorú, meg érzéki, természetes és absztrakt lenni, de valahogy egyik sem lesz igazán. Hiányoznak belőle a citrusok, meg túl kevés pacsulit tartalmaz ahhoz, hogy rendes chypre lehessen, és túl sok benne a fűszer, meg az édesség, hogy igazán szomorúnak hasson.

Fejillatában az Aomassai-ra emlékeztető kávés, karamellizált zöld dió jegyek keverednek, almával, meg egy bizarr, száraz aromával, amely nekem határozottan zellernek tűnik. Nem akármilyen fejillat ez, igazi élvezet a megfejtése, és meglepő módon ezek a jegyek egészen jól működnek együtt. Olyannyira, hogy kedvem támadt a konyhában is összehozni őket. Sajnos, a fejillat lecsengésével kicsit összeomlik a harmónia, a megmaradó zellerhez egy mézes, méhviaszos akkord, meg egy fás (talán cédrusos) jegy társul, ami kissé szintetikusnak hat, és inkább fárasztja az orromat, mintsem kényezteti. Mellettük még megjelenik egy immortellára emlékeztető édes-sós-fűszeres jegy is, amely akár szép is lehetne, de valahogy nem áll össze a dolog. A végeredmény olyan, mint egy depressziós szakács által főzött, alulfűszerezett, zöldséges curry, némi oda nem illő mézzel megédesítve. Megvan benne a nagyszerűség ígérete, de nem teljesedik be. Legalábbis az én bőrömön.

A túlságosan is hamar beköszöntő alapillat többnyire cédrusból és mósuszból áll, egy kevés mézzel, és vaníliával megtoldva, és ekkorra a Chypre Rouge teljesen középszerűvé válik. Mintha Sheldrake-éknek nem lett volna türelmük befejezni a parfümöt, vagy az alapanyagokon spóroltak volna. Kár érte, mert igazán ígéretesen indult. Így viszont, soha nem lesz belőle egész üveg. Viszont elképzelhetőnek tartom, hogy más bőrön esetleg jobban működik, és kivirul az alap is. Azt már magamon is észrevettem, hogy melegebb testfelületre fújva (könyökhajlat) sokkal jobban működik, mintha csak a kézfejemre tenném. Talán, ha folyton lázban égnék, akkor megismerhetném a Chypre Rouge igazi énjét, így azonban maradnak a felemás érzések.

Szerintetek?

Illatjegyek: kakukkfű, fenyő tűlevelek, méz, méhviasz, jázmin, pacsuli, tölgymoha, vanília, ámbra, mósusz

Kreátor(r): Christopher Sheldrake

9 megjegyzés:

  1. Épp ezt az illat volt az egyik a Lutens mintám a tegnapi mintacsomagomban és épp ma reggel erre is esett a választásom amitől sajnos többet vártam.
    Az elején még tetszett a fenyőerdős fíling de aztán hamar egysíkúvá válik és valahogy olcsó parfüm benyomását kelti rajtam ami kb. 5 óra után tejesen el is tűnik a bőrömről. A másik mintám az Arabi volt amit túl édesnek találtam, már csak a Muscs Koublai Khan az amiben reménykedhetek majd a holnapi tesztelésnél, utána jön a Goutal 4-es fogat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes egybeesés :)

      Az Arabie elsőre nekem is túl édes volt, de aztán egész jól belejöttem. Az nem egy olcsó illat :)

      Törlés
  2. Az Arabie nekem is tetszik, szerintem nem túl édes, inkább jó fűszeres, próbáltam még a Borneo 1834-est, az is bejön. Kíváncsi volnák még főleg a Chergui-ra. Valaki próbálta?

    VálaszTörlés
  3. A Chergui egy nagyon jo, edes parfum, de nem fogzsibbasztoan az, mert vegig erezni a mezre jellemzo kis fanyar felhangot. Rajtam az elso par percet leszamitva nem valami dohanyos, inkabb az ambra, es a fustos mez dominal.
    Az en legujabb favoritom a Serge L. haztol a Cedre. Az egyik szamomra leghordhatobb tubarozsa, amit ismerek. Kremes, lagy, noies, mely, de nem agressziv.
    Katus videkrol-

    VálaszTörlés
  4. A Chergui szerintem sem elég dohányos. Tulajdonképpen én elég semmitmondónak találtam, ami azért nem jellemző a Lutens-ekre. Borneo-val régóta szemezek.

    A Cedre-t még nem próbáltam, ha tubarózsa, akkor nagyon nem is fogom törni magam érte :) Egyébként érdekes, hogy ennyi tubarózsája van Lutens-nek: Tubereuse Criminelle, Cedre, Datura Noir...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tubarozsatol regebben engem is kirazott a hideg. De ugy tunik nem vagyok valami kovetkezetes szemely. Plane ha illatrol van szo. Igaz most sem a kedvenc jegyem, de van olyn parfum amiben el tudom viselni. Ma ennek jegyeben 4 tubarozsat fujtam magamra. Tokeletes kakofonia..... L'ARTSAN NUIT DE TUBEREUSE - a szegfuszeges tubarozsa. Sot, inkabb tubarozsas szegfuszeg. TERRY DE GUNZBURG PARTI PRIS - a vanilias tubarozsa, nota bene : tubarozsas vanilia. MONTALE AOUD BLOSSOM - tubarozsa jazminnal, ylanggal, narancsviraggal - es az is marad hosszasan. Na es persze SERGE LUTENS CEDRE: semmi cedrus, kicsit fuszeresen pikans tubarozsa, amint az ambra karjaiba dol. A legjellegtelenebb a parti pris, a legfiatalosabb az aoud blossom, a legbohemebb a nuit de tubereuse,es a cedre pedig a legmelankolikusabb, legsotetebb valasztas.
      Katus, videk -

      Törlés
    2. Kedves Katus!
      Olyan jó olvasni a hozzászólásaidat!
      A tubarózsával én is úgy jártam, ahogy te, vagyis, engem is kirázott a hideg tőle. Most meg már imádom a Fracas-t is. (én sem vagyok valami következetes személy :)) Nuit de Tubereuse nagyon tetszik, a Cedre-t sajnos nem próbáltam, de a Tuberose Criminelle nekem már nagyon sok. (mentolos tubarózsa)
      Még több hozzászólást!!!!

      Törlés
    3. Nagyon köszönöm a buzdító szavakat! Sajnos én a nap 24 órájában képes lennék CSAK parfümökkel foglalkozni, és ez nem vicc. És nagyon vissza kell fognom magam, hogy ízléstelen módon ne tengjek túl Szimat remek blogján. DE! A tegnapi tubarózsás négyesfogat, és a te bejegyzésed okán, ma úgy döntöttem, hogy újabb tubarózsát halászok ki a minta-gyűjteményemből. (Pedig eredetileg Cuir Venenum-ot terveztem.) TUBEREUSE 3, ANIMALE a HISTOIRES DE PARFUMS-től. Oh, jaj nekem, gondoltam először. De jól áll ennek az illatnak a szemerkélő november, meg a kissé már pittyedő levelek a sárban, meg a ködös tópart! Ebből vásárlás lesz, be kell osztanom a pelenkapénzt! Aztán hazaértünk a sétából, és csináltam fasírtot meg kölesfelfújtat, cseréltem kakis pelust, és egyből másmilyennek éreztem a parfümömet. Spricceltem újra, és míg a kisded aludt, szagolgattam magam. Semmi animál. Félrevezetés a név, itten nincsen se civet, se kasztóreum, se pézsma. A fejjegyekben hepciáskodik egy kis citrus, aztán jóféle, dohányos virágok jönnek, de még csak az sem biztos, hogy tubarózsa. Bár lehet. Aztán valami élesen mézes fordulat áll be, ami ismerős.(Aszongyák, ez az immortelnek köszönhető...?) Utánaolvastam, és valamelyik angol blogon egy mániákus a Bond Chinatown-hoz hasonlítja ezt a fajta édességet, és igaza van. Pedig van egy kis idő, amikor nagyon biztató, és kellemesen szokatlan arca van a T.3-nak, de való igaz, ha valaki tubarózsát akar, akkor inkább válasszon tubarózsát.
      Úh, a Fracashoz én még kicsi vagyok. :)
      Katus voltam vidékről -

      Törlés
    4. A tubarózsa nekem sem igazán csúszik, de azért jó volt ez a kis összefoglaló :) A Tuberose Criminelle-t, a Carnal Flower-t, és a Tubereuse 3, Animale-t azért ki szeretném próbálni, bár az utóbbiban már nem vagyok olyan biztos. Engem az állatias oldala érdekelt volna :)

      Törlés