2012. dec. 13.

Etro - Etra (1999) 8/10

Az Etro egy jó kis parfümház, valamiért mégis keveset lehet hallani róluk, és kapun belül ez a helyzet fokozottan érvényes az Etra-ra, amely teljesen elveszik népszerűbb társai (Messe de Minuit, Shaal Nur, Vetiver, Palais Jamais) árnyékában. Pedig ezt a parfümöt még a görög istenek is a pártfogásuk alá vették: a parfümőr múzsájául az az Etra (Aithra) szegődött el, aki elsősorban Théseus anyjaként írta be magát a történelembe, de Szép Heléna személyes szolgálólányaként is volt egy-két fontosabb pillanata Trójában. A művész és a múzsa munkájának gyümölcse pedig - az Etro szavaival élve - egy álom az ideális, érzelmes, és könnyed szerelemről. (Azt ne kérdezzétek, hogy ez a sok szerelem miként kapcsolódik Etra személyéhez, mert arra nem sikerült rájönnöm.)

Ennyit a parfüm hátteréről, és most lássuk, hogy mi is lapul az üvegcsében. Az Etra egy kellemesen élénk, korianderes, borsos fejillattal indít, amely pillanatok alatt "kinyílik", és átcsap egy komlex, gazdag szívillatba. Itt egyszerre jelentkeznek a virágos (rózsa, jázmin), és fás jegyek (szantálfa, rózsafa), de a fődíjat a fűszerek viszik el, melyek közül különösen meghatározó az ánizs jelenléte. Tudom; az illatpiramis nem említi az ánizst, de a koriander, fahéj, kardamom, bors, és szegfűbors összjátéka egy határozottan ánizsra hajazó illatot szül. Nekem nagyon tetszik ez a szívillat - bár kifejezetten komplex, orientális jellegű, mégis sikerül valamiképpen könnyednek, légiesnek, álomszerűnek maradnia. Ez a hatás az idő múltával pedig csak fokozatosan erősödik, mígnem öt-hat óra elteltével egy lágy, selymes alapban ér véget, benne vaníliával, ámbrával, és egy csipetnyi maradék fűszerrel (főként fahéjjal).

Az Etra egy orientális parfüm azoknak, akik nem rajonganak a fullasztó illatfelhőkért, mégis szeretnének a hűvösebb időben valami meleg, fűszeres, különleges illatot magukra ölteni. Luca Turin szerint ez a parfüm Issey Miyake Feu d'Issey-ének középszerű másolata, de mivel az a parfüm hosszú ideje megszűnt létezni, és valószínűleg már sosem fogom tudni kipróbálni, ezért némi Vanille-Tonka hasonlatosságtól eltekintve, én kifejezetten egyedi illatnak találom az Etra-t. Ha tehetitek, próbáljátok ki, mert bár Szép Helénává senkit nem fog változtatni, egy kellemes illatot garantáltan kölcsönöz majd a viselőjének.

Illatjegyek: koriander, jamaica-i bors, ceylon-i fahéj, tej, kardamom, rózsafa, jázmin, rózsa, geránium, szegfűbors, cédrus, szantálfa, vanília, mósusz, ámbra

Kreátor(r): ismeretlen

3 megjegyzés:

  1. Az Etro illatait általában azért nem szeretem, mert hamar elillannak rólam, illetve amíg érzem őket, addig is nagyon bőrközeliek. Ez viszont annyira finom, tartós, puha (enyhén fűszeres) mósusz, hogy egyre többet nyúlok a mintás fiolámért. :-) Köszönöm a posztot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy elolvastad :) És örvendek, hogy egyetértünk!

      Törlés
  2. Kedves Szimat!
    Megírnád az email címed a profilomon található címre? Lenne pár technikai kérdésem a bloggal kapcsolatban és itt nem tudok privát üzenetet írni. Köszönöm
    Ildi

    VálaszTörlés