2012. dec. 27.

Roja Parfums - Amber Aoud (2012) 8/10

Roja Dove igencsak jól csengő névnek számít az illatos berkekben. A napjainkban a második parfüm-pápaként tisztelt Dove (az első természetesen Luca Turin) 1957-ben született Sussex-ben, és már kora ifjúságában nagy érdeklődést tanúsított az illatok iránt, de igazán csak akkor bolondult bele a parfümök világába, amikor a huszonegyedik születésnapján meglepte magát egy kiruccanással a párizsi Guerlain boutique-ba. Ezt követően képtelen volt bármilyen más életpályára is gondolni, és addig esdekelt Robert Guerlain-nek, míg az - lenyűgözve a fiatalember kitartásától - felajánlott neki egy állást. A következő húsz évet Dove a Guerlain-nél töltötte, és szorgalmának, meg tehetségének köszönhetően egészen a Professeur du Parfum címig vitte. 2001-ben, megelégelve a Guerlain-nél elért sikereket, önálló vállalkozásba kezdett Roja Dove Public Relations név alatt (RDPR Limited), majd 2004-től Roja Dove Haute Parfumerie néven folytatta az általa jónak tartott parfümházaik termékeinek forgalmazását a Harrods-ban. Időközben természetesen több parfümházzal, és intézménnyel is együttműködött, jó néhány parfüm gyermekágyánál is asszisztált, és persze folyamatosan hallatta a hangját a parfümökről.  2007-ben úgy érezte, hogy eljött az ideje annak, hogy saját illataival is megörvendeztesse a vásárlóit, és három parfümöt dobott piacra (Enslaved, Unspoken, Scandal), majd 2011-ben a Roja Parfums névre váltva, gyors tempóban újabb tizenkét parfüm került a polcaira.

Roja Dove kizárólag a legjobb minőségű alapanyagokkal dolgozik, alkotásai Parfum koncentrációban készülnek, így többé-kevésbé érthető, hogy az áruk a csillagos ég fele mutat. Ezen kívül viszonylag nehéz is hozzuk jutni, így valószínűleg sosem próbáltam volna ki őket, ha egy kedves olvasóm nem küld nekem egy mintát. De mivel egy kedves olvasóm küldött nekem egy mintát, kipróbálhattam az egyik legújabb Roja illatot, az Amber Aoud-ot, és mondhatom, kellemes találkozás volt. Szerintem a legfontosabb jellemző ezzel a parfümmel kapcsolatban a minőség szó. Már a folyadék sűrű, borostyános színén is érződik, és a leszáradás utolsó pillanatáig nem hagy magamra az a meggyőződés, hogy itt minden a lehető legjobb minőségű. Az illat egyébként nem egy nagy reveláció, ha valaki szagolt már néhányat Montale rózsás aoudjai közül, akkor az nem fog hasra esni a meglepetéstől, az alapanyagok kerek, telt szépsége azonban kiemeli közülük. Az Amber Aoud sötét, édes, fogorvosi aouddal indít, majd mély rózsával, puha jázminnal, sáfránnyal és vaníliás ámbrával folytatódik, a végére pedig visszatér az aoud, egy komolyabb, főként szantálfából álló alap kíséretében. A leszáradás gyönyörűen megy végbe, mindenki a helyén van, és a legjobb formáját mutatja, egyszerűen nem lehet belekötni. A tartósság és a hatósugár szintúgy remekbe szabott.

Az Amber Aoud egy közel tökéletesen kivitelezett parfüm, mégsem kap tőlem maximális elismerést, és ennek két oka van. Egyrészt nincs benne semmi eredeti, másrészt meg rettenetesen magas az árfekvése. És ez a kettő együtt nekem soknak bizonyult. Ha elérhetőbb ára lenne, akkor bárkinek ezt ajánlanám a Montale-ok ellenében (talán a Black Aoud-ot kivéve), és ha egy tökéletesen egyedi illat lenne, akkor esetleg az árát is el tudnám fogadni, így azonban kénytelen vagyok pontokat levonni. Ettől függetlenül nagyon jól szórakoztam a tesztelése alatt, és ez úton is szeretném megköszönni a mintát! 

Illatjegyek: aoud, rózsa, jázmin, ylang-ylang, cédrus, szantálfa, szerecsendió, sáfrány, Cashmere

Kreátor(r): Roja Dove

4 megjegyzés:

  1. Ó, szerencse gyermeke, Te!!!! :)
    Sárgulok.
    Katus, vidék -

    VálaszTörlés
  2. Bizony mondom, jó dolog ilyen kis szeretetcsomagokat kapni néha! :D

    VálaszTörlés
  3. Szivesen - máskor is :-)
    Sok szép illatot kívánok Neked 2013-ra !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is legyen illatokban, és örömekben gazdag a 2013! ;)

      Törlés