2013. márc. 17.

Parfumerie Generale - Corps et Amés (2006) 8.5/10

A Corps et Amés (Testek és Lelkek) egyike Pierre Guillaume magángyűjteményének (Private Collection), amely a már jól ismert számozott kollekciójával párhuzamosan fut, és igazából semmiben sem különbözik attól - sem árban, sem minőségben, sem pedig ideológiai szempontból - csak épp egy kicsi nehezebb hozzuk jutni. A Parfumerie Generale hivatalos oldalán például csak egy jelszó megadásával lehet megtekinteni, és megvásárolni őket (gőzöm nincs, hogy miként lehet szert tenni erre a jelszóra), de érdekes módon az Aus Liebe zum Duft, vagy a Luckyscent már nem kér ilyesmit - tőlük bármikor, gond nélkül beszerezhetőek a Private Collection darabjai is. Na, de próbáljunk meg eltekinteni ettől az apró, és szerintem teljesen fölöslegesen beiktatott kis kellemetlenségtől, mert Pierre Guillaume illatai továbbra is zseniálisak, és kár lenne, hogy elterelje a figyelmünket róluk egy ilyen döcögősre sikeredett üzleti fogás.

A Corps et Amés a Parfumerie Generale többnyire modern szemléletű illatai között egy igazi megcsontosodott veteránként hat a maga '70-es, '80-as éveket idéző, klasszikus chypre struktúrájával. A fejillatában kesernyés bergamott, és egy kissé már dugós aszúborra emlékeztető dohos pinceillat kavarog, amely meglepő módon egyáltalán nem kellemetlen, és ahogy közötte fokozatosan feltör a geránium erőteljes, rózsás és kissé zöldes, mentolos illata, az egyenesen csodálatos. Néhány perc elteltével a geránium szokatlanul virágossá, egészen pontosan intenzív rózsaillatúvá válik, de mivel az egész egy csontszáraz, szúrós, tölgymohás chypre alapon nyugszik, számomra egyáltalán nem hat nőiesnek. Persze, olyan hölgyeknek, akik szeretik Estée Lauder Knowing-ját, a Corps et Amés sem okozhat problémát, de azért én inkább férfiaknak ajánlanám a viselését.

Ezt követően már csak nagyon diszkrét átalakulásokon megy keresztül az illat: az immortellát egyáltalán nem találom, a bőrös jegy is szépen beleolvad  a chypre alapba, és a szantálfa is csak igen visszafogottan fejti ki a hatását a háttérben. A Corps et Amés nem a finomkodás, meg az apró kis rezdülések illata, ez egy kemény, karakán parfüm, amely megmutatja a modern, elpuhult orroknak, hogy milyenek is lehettek a régi, nagy parfümök, mielőtt az IFRA szabályok, és a különböző anyagi érdekek tönkretették volna. És az, hogy a durva szúróssága mellett, még kifejezetten elegáns hatást is tud kelteni a Corps et Amés, csak még inkább jelzi, hogy mekkora erő, potenciál is lakozik egy igazi chypre-ben.

A parfüm tartóssága rajtam hat-hét óra, a hatósugara pedig kifejezetten jó. Bár egyáltalán nem egy divatos alkotás, és tapasztaltabb orroknak valószínűleg sok újdonságot sem tud felmutatni (Luca Turin szerint nem több, mint egy egyszerű Copy-Paste illat), én mégis kifejezetten ajánlom a figyelmetekbe, mert nagyon jól csinálja, amit csinál, és amellett egyre ritkábbá is válnak az igazi jó chypre-ek. Ráadásul 2012-ben a Parfumerie Generale is piacra dobott egy lágyabb, Corps et Amés EdT Apaisante néven futó verziót, amiért is tartok tőle, hogy a 2006-os változat el fog tűnni a piacról. Erről persze egyelőre semmi biztosat nem tudok, de azért nem árt igyekezni, ha még akartok egy utolsót szippantani egy igazi jó chypre-ből!

Illatjegyek: bourbon geránium, immortella, bőr, szantálfa, jázmin fa (melati wood)

Kreátor(r): Pierre Guillaume

12 megjegyzés:

  1. Van szerencsém ismerni a C. et A.-t, egyetértek: ez egy klasszikus nagy férfi-illat. Knowing ide vagy oda - nem látom a nőt, aki ezt a parfümöt viseli. Újra elő fogom venni a mintámat, és átszagolom a te intencióid szerint, hátha mélyebben sikerül megértenem.
    És nagyon örülök, hogy újra írsz nekünk! Miért is hagynád abba, amit olyan jól csinálsz?!
    Katus -

    VálaszTörlés
  2. Szia Szimat,

    Gondoltam megosztom vendégeinkkel oldaladat, remélem nincs ellenedre!? :)Igyekeztem jól csinálni, ha mégsem sikerült, írj kérlek!

    http://www.facebook.com/thehairbudapest?ref=stream

    Üdv.: sikariel/ Ariel

    VálaszTörlés
  3. Szimat!

    Mi van veled mostanaban? Annyira hianyoznak az irasaid,tesztjeid! Ne haljon mar meg ez a remek es egyedi blog! Neha frissits kerlek! Napokban lettem fijyelmes egy illatra,ami agyon lett dicserve! Lalique White! Allitolag a nyar legjobb illata! Tudom te az eroteljes es egyediesebb illatokat favorizalod,de egy tavaszi top 10-es listat szivesen olvasgatnek,tesztelgetnek! Es Szimat!
    Ha egyszer lesz kedved gorcso ala vonni a nagy kedvencemet,megkoszonnem! Kivancsian varnam a velemenyed es esetlegesen a blogolvasok reakciojat is!
    Nos...Clinique Happy for Man
    Koszonom, jo szimatolast!

    VálaszTörlés
  4. Szia Szimat!

    Ugye nem tartóztattak le tiltott anyag - ámbraesszencia - birtoklásáért? Mi lelt téged? Hol vannak azok a bizonyos minőségi posztok, amiket sóvárgunk?

    Váruk vissza!

    VálaszTörlés
  5. Csatlakozom az előttem szólóhoz!
    JT.

    VálaszTörlés
  6. Szia Szimat!

    Szomorúan látom, hogy nagyon rég nem írtál már a blogra. Merre vagy??? Szerintem sokan hiányolnak!!!

    VálaszTörlés
  7. Szimat profilt váltott.
    Remek képeket es érzéseket festett írásaival.
    Remelem egy-egy írás erejéig még visszatér.

    VálaszTörlés
  8. :) mar 4 ev telt el, de mindig vissza-vissza nézek, hátha..

    Lehet a nyaggatás célravezető lenne:D

    JT.

    VálaszTörlés
  9. Bonjour Flair
    Vous nous manqué êtes vous toujours de ce monde faites nous un petit signe pour nous rassurer!
    Belle journée parfumée
    Daniel

    VálaszTörlés
  10. Tulajdonképpen még mindig várom..

    VálaszTörlés
  11. Valaki még vissza szokott nézni ide?
    JT.

    VálaszTörlés