2010. jún. 6.

Czech & Speake – No. 88 (1981) 9/10

A Czech & Speake egy angliai luxustermék-család, amelyet 1979-ben alapítottak meg és amely elsősorban fantasztikus minőségű fürdőszobai kiegészítőivel tört be a köztudatba és a módosabb angolok fürdőszobájába. Emellett azonban létrehoztak néhány klasszikus vonalvezetésű kölnit is és ezzel már az én érdeklődésemet is felkeltették. Leghíresebb és egyben legnagyobb számban elkelő illatuk a férfiaknak szánt No. 88, amelyet ráadásul egy sötét, gótikus rózsaként emlegettek a kritikusok, így azt hiszem érthető, hogy én is vele kezdtem az ismerkedést.

Számomra a fejillat egyáltalán nem tűnik sötétnek, viszont a klasszikus, kissé régimódi jellegéhez nem férhet kétség: a tiszta, élethű rózsa a bergamott frissességével elegyedve egy kissé szappanos hatást kelt és azonnal megteremti az „angol úriember” hangulatot. Néhány perc elteltével, ahogy a bergamott elillan, megjelenik a porondon a gerániumlevél, amely kissé poros, enyhén mentolos és egy kis kopottzöld színt ad az illatnak. A szívillatban ez a két elem képezi a parfüm gerincét (a rózsa dominanciájával) és a többi jegy csupán itt-ott csinosítgat egy kicsit az összhatáson. Ahogy megállíthatatlanul peregnek a percek, elérkezünk az alapillathoz, ahol felüti a fejét egy édeskés, mézre emlékeztető aroma, amely talán a szantálfának tulajdonítható és végre elhozza az előre beharangozott gótikus hangulatot. Ez a stádium talán a legszebb az egész alkotásban, mély, vérvörös és testes, akár egy tölgyfahordó mélyén lapuló óbor. Bár még mindig fel lehet benne ismerni a kezdeti szappanos, majdhogynem friss rózsát, az átváltozás meglepően nagy, de mindvégig szép és kiegyensúlyozott. Ahogy az édessége egyre erősebb lesz, egy kissé szúrós élet is kap az illat, de engem egyáltalán nem zavar, ettől csak karakteresebbnek, férfiasabbnak érzem. Tartóssága – Eau de Cologne töménysége ellenére – egészen jó, (én hajlamos lennék felterjeszteni az EdP címre is) és a hatósugara sem ad okot panaszra.

Szerintem ez az egyik legjobb férfiaknak szánt rózsaparfüm, amely akár Montale Black Aoud-jával is felveheti a versenyt, bár annál könnyedebb és elegánsabb és ennek megfelelően kevésbé vad is. Míg a Black Aoud egy barbár arábiai uralkodó illata, addig a No. 88 egy angol nemesé. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy ez egy nehezen viselhető parfüm, igényel egyfajta fellépést, megjelenést, amellyel nem mindenki rendelkezik. Egyelőre én sem érzem magamhoz illőnek, de nem feledkezem meg róla és talán majd idővel hozzánemesedem.

Illatjegyek: bergamott, geránium (muskátli), szantálfa, rózsaolaj, akácia virág, frangipáni (Hawaii rózsa), vetiver

Kreátor(r): John Stephen

11 megjegyzés:

  1. Ehhez az illathoz mindenképp hozzá kell érni, én negyven év feletti férfiakon tudom leginkább elképzelni.
    Most, hogy olvastam a kritikádat elővettem a mintámat, hogy felfrissítsem az emlékeimet, és teljesen meglepett az a friss, szappanos jelleg,a mit most véltem felfedezni benne, mintha csak egy gentleman lépett volna ki a zuhany alól. :)
    Egyébként nekem a Czech&Speake férfi vonalából a Cuba jött be leginkább. Kíváncsi vagyok mi lesz a véleményed arról!

    VálaszTörlés
  2. A Cuba-hoz eddig csak egyszer volt szerencsém, akkor is rövid időre, ezért nincs még kiforrott véleményem róla. Az illatjegyei alapján érdekesnek tűnik, úgyhogy, ha sikerül hozzajutnom egy mintához, érkezni fog a cikk is ;)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szimat,
    először is gratulálok a blogodhoz. Messze a legszínvonalasabb a témában, magyar nyelven. Egyedüli csillagként ragyog ebben a hatalmas űrben, ami a parfümkritika műfaját jelzi kis térségünkben.
    Nagyon szépen átgondolt az eddigi válogatásod, és a stílus is nagyon kedvemre való: semmi lila köd, de ha kell van benne költői gondolat.
    Csak így tovább, várom a további bejegyzéseidet. :)
    A férfiaknak szánt rózsaillatok között figyelemre méltó még a Parfum de Rosine Rose d'Homme.
    Szívesen olvasnám a véleményed róla.

    N_azalea

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a dícséretet, igyekszem továbbra is megfelelni az elvárásoknak és nem ködösíteni :)
    A Rose d'Homme már felkeltette az érdeklődésemet, de eddig még nem sikerült illatmintát beszereznem belőle. Ha meglesz, jön majd a kritika is.
    További kellemes böngésződést! ;)

    VálaszTörlés
  5. Szia SZimat

    Nem szabad megfeledkezni a Le Labo rose 31 rol sem ,az egyik kedvencem:)

    VálaszTörlés
  6. Régóta vadászok a Le Labo illatokra, de mindig úgy alakult, hogy nem tudtam illatmintákat beszerezni tőlük. Elárulod, hogy neked hol sikerült kipróbálnod őket?
    A Rose 31-ben mi dominál a rózsa mellett?

    VálaszTörlés
  7. a Cedrus, en egy kisse fustos edeskes rozsanak erzem ,ferfias rozsa:)
    a luckyscentrol rendeltem ,a leirasokbol itelve nagyon jonak tunt es meg mertem rendelni az 50ml kiszerelest ,azota az egyik kedvencem.

    VálaszTörlés
  8. Szia szimat!Honnan tudok beszerezni mintát belőle,avagy ha tetszene és jól működne a bőrömön,honnan tudnék vásárolni egész üveggel?Köszi! negro

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Negro!
      Azt hiszem, a Madison-ban lehet ilyen illatot kapni. Andrássy út 26.

      Törlés
  9. Szia TimeaZsofia!Köszönöm az infót,utána nézek.Minden jót!

    VálaszTörlés
  10. Bocs, negro voltam,ill vagyok is:)

    VálaszTörlés