2010. dec. 26.

Acqua di Parma – Iris Nobile Eau de Parfum (2006) 8/10

Az Acqua di Parma egy nagy múltra visszatekintő, előkelő olasz parfümház, amely 1916-ban mutatkozott be a Colonia-val, mely mind a mai napig a leghíresebb illatuk és a világ egyik legjobb kölnijeként van számon tartva. 1994-ben a céget három olasz úriember vásárolta meg, akik világszerte terjeszteni kezdték az Acqua di Parma-t és fokozatosan kibővítették a kínálatát is, majd néhány évvel később többségi tulajdonosként belépett az üzletbe a Louis Vuitton Moët Hennessy cégcsoport is. 2004-ben Francis Kurkdjian és Francois Caron közreműködésével megjelent az Iris Nobile nevű parfümük, amely rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, de mivel az EdT gyengécske tartóssággal rendelkezett, ezért 2006-ban piacra dobták az EdP-t is, és ezzel el is érkeztünk a mai napi témánkhoz.

Az Iris Nobile (Nemes Írisz) esetében fontos különválasztani az EdT-t az EdP-től, mivel itt nem csak koncentráció-beli különbségek vannak, hanem a parfümök struktúrája és összetevőik is jelentősen különböznek. Míg az EdT egy nyárias, könnyed, virágos-fűszeres illat, addig az EdP egy klasszikus vonalvezetésű, nehéz, testes, de rendkívül elegáns „florientális” alkotás, akár egy barokk úrihölgy. A fejillatában jelentkező könnyed és friss citrusosságot néhány perc után egy hatalmas, gazdag virágcsokor követi, amelyben egyszerre fedezhető fel az ibolya zöldessége, a jázmin fullasztó édessége és a narancsvirág pollendús aromája. Ebben a stádiumban hiába keresnénk a névadó íriszt, egy leheletnyi édes púderességtől eltekintve, szinte teljességgel észrevehetetlen, annál inkább jelen van viszont a csillagánizs fűszeressége, amely még nehezebbé, teltebbé teszi az amúgy sem karcsú virágfelhőt. A leszáradás során fokozatosan letisztul a kép, kiderül, hogy a virágok közül a szokatlanul testes, robosztus narancsvirág kerül ki győztesen, amely távol áll a kölnikből ismeretes üde és játékos testvérétől, ráadásul itt még a vaníliás, íriszes alap, meg egy szikrányi tölgymoha is rásegít egy lapáttal az opulencia kibontakozására. Az eredmény egy fényűző, kissé régimódi, érett és ultrafeminin illat, melyet szerintem csak nagyestélyiben, vagy meztelenül lehet méltóképp viselni. Tartóssága és hatósugara egyaránt kiváló.

Ez a parfüm határozottan nem az íriszről szól – ha az Iris Silver Mist-hez, a Hermés Hiris-éhez, vagy a Bois d’Iris-hez hasonló hűvös, földes, sárgarépára emlékeztető illatot keresel, akkor nem jó helyen jársz – de a nemességéhez nem férhet kétség. Az Iris Nobile az ünnepnapok, gyertyafényes vacsorák és színházlátogatások kedvéért jött létre és ilyen alkalmakra nehéz is lenne nála jobb parfümöt választani, kislányok, otthonűlős családanyák és diszkókirálynők azonban tartsák távol magukat tőle, nem neikik készült. Enjoy…

Illatjegyek: bergamott, mandarin, írisz szirmok, csillagánizs, ylang-ylang, narancsvirág, barack, tölgymoha, vanília, ámbra, pacsuli, írisz gyökér

Kreátor(r): Francis Kurkdjian és Francois Caron

6 megjegyzés:

  1. :))A diszkókirálynőknek mit ajánlanál? :D

    VálaszTörlés
  2. "szerintem csak nagyestélyiben, vagy meztelenül lehet méltóképp viselni" mért éppen meztelenül? mire gondoltál?(Én általában otthon a kis szobámban, és a fürdőben szoktam meztelenkedni, ott viszont nem lenne elég tere az Iris Nobilenek, a neki megfelelő nemességről nem is beszélve...hehe :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Névtelen :)
    Diszkókirálynőkön én elsősorban modernebb virágos, mósuszos, esetleg gourmandba hajló illatokat tudok elképzelni. Elsőre Thierry Mugler Alien-je, és rögtön ezután az Angel-je ugrott be, de szerintem jó választás lehet Juliette Has a Gun Citizen Queen-je, vagy az Etat Libre d'Orange Charogne-ja is. Persze a lista még sokáig folytatódhatna, de szerintem ízelítőnek ennyi is elég lesz :)

    Valakinek jobb ötlete?

    VálaszTörlés
  4. Illatvirág: Én nem a fürdőszobai meztelenkedésre gondoltam, hanem egy baldachinos ágyra, egy herceg karjaira, esetleg egy medvebőrre a kandalló előtt :) Szerintem egy olyan környezetben nagyon jól érvényesülne a parfüm nemes szépsége és törékeny nőiessége.

    VálaszTörlés
  5. na jó de akkor legyen a medvebőrnek feje is és a nyitott szájába illene egy citromkarika legalább :))
    az illat ezt elbírja szted?

    alig várom, h beszerezzek egy mintát :D

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó ötlet a citrom :) Talán még ki is egyensúlyozná a parfüm átható, nehéz illatát, a végén meg el lehetne szopogatni :)

    VálaszTörlés