2011. jan. 25.

Diptyque – Oyedo (2000) 7.5/10

A citrusos parfümök soha nem tartoztak a kedvenceim közé és illatminta rendeléskor rendszerint alulmaradnak az orientális, bőrös, tömjénes és egyéb izgalmasan hangzó illatokkal szemben. Mindez főként azért, mert az eddigi tapasztalataim szerint a legtöbb parfümőr viszonylag kevés kreativitást és különlegességet tud belegyömöszölni a citrusos alkotásaiba, általában az ilyen parfüm - még ha kellemes is - unalmas és sokkal inkább funkcionális termék, mint művészi alkotás. A Diptyque Oyedo-ja is citrusos parfüm és a fentiekből semmi nem érvényes rá.

Ez az ismeretlen szerző orra alól kikerült illat a nevét Tokyo ősi megfelelőjéről kapta, amit Yedo-ként emlegetnek a történelemkönyvek, a jelentése pedig: Ajtó az öbölre. Szerintem az Oyedo semmiféle összefüggésben nem áll az ajtókkal, de még az öblökkel sem, azt viszont érteni vélem, hogy mi köze van Tokyo-hoz. Ez a parfüm egy futurisztikus, nyüzsgő, szokatlan és energiával teli alkotás, épp olyan, mint amilyennek a képernyőn keresztül Tokyo is tűnik, ráadásul pont olyan gyorsan nyomasztóvá válhat, mint a nagyvárosok szmogja és zsúfoltsága az edzetlen tüdő számára. Ha úgy tetszik, ez egy parfüm utópia arról, hogy milyen lesz majd az illatunk néhány évszázad múlva. Nehéz eldöntenem, hogy tetszik-e vagy sem ez a jövőkép, ugyanis az Oyedo a legkülönlegesebb citrusos parfüm, amit valaha éreztem, a tesztelése igazi élmény volt, de hosszú távon át viselni nagyon nem szeretném.

Lévén egy Diptyque, meglehetősen lineáris illat, így már az első akkordok alapján jó rálátásunk nyílik az egész parfümre. Egyszerre robban ki az üvegből az összes citrusos jegy, melyek közül kis szimatolással jól kivehető a citrom, a mandarin és a narancs is, s talán még a yuzu-t is megtalálnám, ha tudnám, hogy mit kell keresnem. Ehhez a citrus kavalkádhoz csatlakozik az a szokatlan akkord, amely az egész Oyedo lélegzetelállító különlegességét adja, mégpedig egy édeskés, poros és kissé zöldes keverék, amely engem a szintetikus úton előállított málnaaromára emlékeztet, de határozottan jelen van az igazi málna poloskás illata is, meg a zöld levelei is. Ez a zöld hideg valószínűleg a menta és a kakukkfű hozománya és a citrusokkal közösen a frissességet és a pörgést erősíti, míg a málnás-poloskás rész inkább a futurisztikus hatásért felelős. Tamarinduszt ugyan még nem szagoltam (a leírások alapján fanyar és zamatos), mégis arra gyanakszom, hogy ennek a gyümölcsnek a fás jegyekkel való elegyedéséből származik a “málna”.

A végeredmény egy átkozottul kreatív, izgalmas citrusparfüm, amely kiváló tartóssággal és Tokyo-nyi hatósugárral bír, de számomra néha (el)viselhetetlenül nyomasztó. Az a bizonyos szintetikus málna-akkord, a mindent beborító illatfelhő és a monotonitása nagyon fárasztó tud lenni, egy-két óra után már kevésbé lelkesedem, ha meglegyint az illata, de azt hiszem, hogy kora tavasszal, a hűvös napsütésben, azért mégiscsak örömmel eltöltenék vele néhány órát.

Ismertek még hasonlóan szokatlan citrusos parfümöket?

Illatjegyek: citrom, zöld mandarin, narancs, yuzu, kömény, menta, kakukkfű, tamarindusz (Tamarindus indica), fás jegyek

Kreátor(r): ismeretlen

14 megjegyzés:

  1. Ezt a parfümöt tikkasztó melegben tudom elképzelni. Nyárra biztosan meg fogom venni. Szerintem is nagyon különleges.
    A yuzuról annyit tudok, hogy egy japán citrom féle. Pl. a férfi L'eau par Kenzoban is van yuzu, nekem ez is tetszik.
    Üdv. Hestia

    VálaszTörlés
  2. Az biztos, hogy egy szokatlan és kreatív illat, de ugyanakkor egy szintetikum bomba is, ami felmászik az orromba, és hosszasan ücsörög.

    Egyszer megpróbálkoztam a viselésevel is, mert elsőre nagyon izgalmasnak tűnt, de elég hamar le kellett mosnom, de ahhoz nem túl hamar, h a migrént megússzam :))
    Szval migrénnel küszködők, óvakodjatok az Oyedo Tokyo-nyi hatósugarától! :D

    VálaszTörlés
  3. Szia Hestia!
    Egy kicsit én is utánanéztem a yuzunak és a következőkre jutottam: a Citrus ichangensis és a C. reticulata keresztezéséből létrejött hibrid, magyar neve pedig japáncitrom vagy keserű narancs. Aromája a zöld citroméra emlékeztet és leginkább a héját használják fel.
    Jó dolog az internet, de azért az lenne az igazi, ha a kezembe vehetnék egy yuzut és jól megszaglászhatnám :)

    VálaszTörlés
  4. Illatvirág: teljesen meg tudlak érteni, néha nekem is nagyon szintetikusnak tűnik, a citrusai szinte mosogatószeresek, igaz, máskor meg nagyon élvezem a frissességét.
    Én szerencsére nem vagyok migrénelős típus, így nyugodtan eltöthettem az Oyedo-val egy egész napot, de az igazság az, hogy az első 2 óra után már nem kívántam az illatát.

    VálaszTörlés
  5. Citrusosakért én sem vagyok annyira oda, de ha ki kéne emelnem egyet akkor az a Kenzo Pour Homme lenne. Pár napja lett elegem a télből, hát magamra fújtam, és újra nyár lett, kicsit olyan mintha nyakon facsartam volna magam egy citrommal. :-)

    Üdv
    MP

    ui: Black Aoud-ról mikor lesz cikk?

    VálaszTörlés
  6. Újra ki kell próbálnom a Kenzo pour Homme-ot, rég nem éreztem az illatát. Nekem a Kenzo-k közül az Air a kedvencem, nagyon szeretem az ánizsos, vetiveres frissességét.
    Black Aoud-ról már régóta tervezem, hogy írok, előbb-utóbb csak össze fog jönni :)

    VálaszTörlés
  7. Bocsánat, hogy ide írok, de ezt muszáj megkérdeznem :) Volt már szerencsétek ehhez? Kifúrja az oldalamat a kíváncsiság. Imádom az ibolyát!!! :)
    http://www.parfumneroli.hu/parfum/bemutato/geo_f_trumper/ajaccio_violet_/

    VálaszTörlés
  8. A leírás alapján nekem cseppet sem jönne be ez a parfüm. Túl sok citrus egy helyen. Habár a fejjegyekben kifejezetten szeretem a mandarint...
    De el tudnék képzelni egy olyan parfümöt, amelyben krémes, vaníliás jegyek keverednek citrussal. Hirtelen a citromos cheesecake jutott eszembe erről :)

    VálaszTörlés
  9. Keresgéltem egy kicsit, és úgy tűnik a fentebb említett kompozíció másnak is eszébe jutott:
    a Crazylibellule and the Poppies Poule de Luxe Vanilla Lemon Pie. Ismeritek, tudtok valamit róla?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azóta pedig itt az Atelier Cologne: Vanille Insensee-je!

      Törlés
  10. Szia Laci!
    Nekem van egy Ajaccio Violet teszterem és nagyon érdekes, kellemes illatnak találom. Ugyanakkor egy kicsit régimódi, öreges és nőies is az ízlésemhez, ezért viselni nem fogom, de azért jó kis parfüm. Ha teheted, mindenképp próbáld ki!

    VálaszTörlés
  11. Timka: Az Oyedo nem annyira citrusos, mint amennyire az illatjegyek alapján elképzelhető, alaposan bekavar az összhatásba az a málnás, poros valami, amiről nem egészen tudom, hogy mi az és ami Luca Turint is lenyűgözte. Szerintem egy próbát megér :)

    A Crazylibellule féle Vanille Lemon Pie-t csak leírásokból ismerem és gyanítom, hogy nem is nagyon tetszene, viszont süti formában bármikor megenném :)

    VálaszTörlés
  12. Szia!
    Rajtam semmi nem jött elő a málnákból, tömény mandarin uralkodott, ráadásul kiéreztem belőle a mandarin kesernyés fehér "bőrét" is. Nem tetszik illat. Narancsosból sokkal szebb a Guerlain Allegoria Mandarine&Basilic, vagy az Atelier Orange Sanguine.

    VálaszTörlés
  13. Mmmm, az Atelier parfümöket én is nagyon kipróbálnám már :) Narancsból nálam eddig a Concentrée d'Orange Verte a befutó, s gyanítom, hogy nem is lesz aki letaszítsa a trónról. Szerintem közel tökéletes.

    VálaszTörlés