2011. márc. 18.

Guerlain – Vétiver (1961) 9.5/10

A Guerlain Vétiver-e minden bizonnyal a legismertebb vetiver-központú parfüm és egyben a francia parfümház legnépszerűbb férfiaknak szánt illata is. A Carven 1957-ben megjelent Vetiver-ének hatalmas sikerét látva Jean-Pierre megbízta az akkor még csak huszonkét éves unokaöccsét, Jean-Paul-t, hogy készítsen egy vetiveres parfümöt, amellyel a Guerlain is meglovagolhatja az újonnan támadt divathullámot. Jean-Paul eleget is tett a felszólításnak, mégpedig úgy, hogy a parfüm alkotása során mindvégig arra törekedett, hogy egy kertész földes-fás illatát teremtse meg. Ebből a rövid kis történelmi visszatekintésből több dolgot is megtanulhatunk: egyrészt kiderült, hogy plagizálás útján is születhetnek mesterművek, másrészt megállapíthatjuk, hogy jó az unokaöcs a háznál, még ha az épp parfümház is, végül pedig el kell ismernünk, hogy néha a kertészek is lehetnek kitűnő múzsák.

A Vétiver megjelenése óta több tucat új, hasonló témára épülő parfüm látott napvilágot (főként a niche szektorban), amelyekből korántsem sikerült mindent kipróbálnom, de azok közül, amelyekhez mégis hozzáfértem valami módon, még mindig a Guerlain alkotását tartom a legjobbnak. Ezzel az illattal parfümmániám kezdetén találkoztam, amikor még semmit sem tudtam a vetiverről, és első szippantásra igen erősen hatott rám. Nagytatámat juttatta eszembe. Ő ugyan sosem viselte ezt a parfümöt, és valószínűleg hasonlót sem, mégis a fejemben a Vétiver illata teljesen összekapcsolódik vele. Talán azért, mert mindkettejükből ugyanaz a régimódi, diszkrét és mégis férfias elegancia árad, amely napjainkban már nem is nagyon létezik.

A Vétiver klasszikus citrusos, kissé szappanos nyitánnyal kezd, de aztán nagyon hamar elillannak a friss jegyek és átadják a helyüket a főhősnek, a száraz, fás vetivernek, amitől teljesen lineárissá válnak a dolgok. Némely parfümben (Route du Vétiver, Encre Noir, Terre d’Hermés) ez a jegy hajlamos kissé fanyarrá válni, itt azonban mindvégig testes, kerek és rendkívül száraz marad, sokkal inkább dominál a vetiver földes, kesernyés oldala, mint a zöld, lédús jellege. Ennek ellenére a parfüm egyértelműen zöld, de ez inkább egy nagyon érdekes mentolos/kámforos jegynek köszönhető, amely főként hő hatására bontakozik ki (papírcsíkon nem fog érződni), s amely alaposan lehűti az illatot. Úgyszintén érdekes és izgalmas összetevője a parfümnek a szerecsendió, amely szépen fűszerezi a földes-fás jegyeket, és egy szikrányi tonkababbal kiegészítve egy kis melegséget is csempész az amúgy pincehűvös, csontszáraz alapba. A dohányt nem tudom különválasztani a többi jegytől, de gyanítom, hogy igen fontos szerepe van abban, hogy ennyire földes és száraz a Vétiver. Tartósság és hatósugár egyaránt rendben van.

Hogy miért nincs nekem egy egész üveggel ebből a csodálatos parfümből? Talán azért, mert még mindig nagytatámra emlékeztet, és egyébként is elég régimódi illat; azt hiszem, kissé öregnek érezném magamat tőle. Ha vár még húsz-harminc évet, biztos be fogom venni a csapatomba.

Megjegyzés: Valamikor a nyolcvanas-kilencvenes évek környékén a Vétiver eltűnt a piacról és csak 2000-ben jelent meg újra, s a régi motorosok állítják, hogy ez alatt az idő alatt átesett némi ráncfelvarráson. A Guerlain persze tagadja a dolgot, de én hajlamos vagyok elhinni, hogy a harminc évvel ezelőtti változat nem volt ennyire citrusos, viszont füstösség és édesség dolgában felülmúlta a jelenlegi változatot. Ez persze nem jelenti azt, hogy jobban tetszene a régi, de azért kíváncsivá tett. Esetleg van ezzel kapcsolatosan tapasztalatotok?

Illatjegyek: bergamott, citrom, narancs, neroli, koriander, cédrus, dohány, szerecsendió, feketebors, tonkabab, paprika, vetiver

Kreátor(r): Jean-Paul Guerlain

6 megjegyzés:

  1. De jó, egy Guerlain. Azt hiszem régebben teszteltem, tényleg idősebb férfiakon mutathat jól. Viszont tegnap felavattam a L'Instant de Guerlain Pour Homme mintámat. Aki eddig sosem dicsérte meg az illatomat, ahogy beültem az autóba kérdezte, hogy mi van rajtam, annyira természetes, fás, édes és nem tolakodó. Egész este fel voltam dobva az illattól, úgyhogy lesz egy 125ml-esem, ha belepusztulok is. Éljen Guerlain! :)
    Ui: Gucci Guilty For Men - ennyire silány illatot még nem éreztem. Hogy adhattak ki ilyet? Ilyen feliratot érdemelne: Guccsi, annyira olcsó. Érdekelne majd vélemény róla. :)

    VálaszTörlés
  2. Kar, hogy tata nem akar internetezni......

    VálaszTörlés
  3. Laci: Még nem sikerült kipróbálnom a Guilty pour Homme-ot, de mindenképp fogok adni neki egy esélyt; az illatjegyei egészen jól hangzanak. Nagy reményt persze nem fűzök hozzá, már megtanultam, hogy mostanában nem sok jóra várhatok a mainstream parfümök között, és sajnos a legtöbb esetben az illatjegyek is csak félrevezetnek.

    VálaszTörlés
  4. Nekem is van egy féltve őrzött kis mintám a 2000-es kiadásból. Az én bőrömön is egészen zöldes jegyekkel indul, a citrom a koriander és a vetiver kezdi az illatozást. 5 perc elteltével megjelenik a mandarin is amelytől kap egy enyhe-leheletnyi gyümölcsös íz. megmerem kockáztatni, emlékeztet az Égoist fejillatára. 10 perc elteltével már kezd púderes jelleget ölteni amiért a bőt és a tonkababot érzem felelősnek, de a vetiver végig szép kerek egészként megmarad:) dohányt én sem érzek, de talán ott van valahol a szantál füstüssége. És a végére mintha a szerecsen dió a vetiver csúcsán csipkedné az orrom. Mint a tű hegye. Érzek hasonlóságot a déclartion-nal, de a vetiver klasszikusabb és púderesebb, Guerlain illatát favorizálom a kettő közül. Én leveszek 0,5-öt a pontozásból! Hiányolok egy minimális édességet. Milyen jól esne egy kis balzsamosság a civettel- amit nem érzékelek benne! 9/10

    VálaszTörlés
  5. Jó kis leírás :) Ha hiányolod belőle az édességet, akkor talán adhatnál egy esélyt az Etat Libre d'Orange Fat Electrician-jének, vagy a L'Occitane Vetyver-ének, mindkettő édesebb, puhább, mint a Guerlain változat.

    VálaszTörlés