2011. aug. 28.

Czech & Speake – Frankincense and Myrrh (1984) 7.5/10

Frankincense and Myrrh, avagy Tömjén és Mirha. Ezt nyújtja a Czech & Speake egyik korai kölnije, amelyben, ha még egy kis arany is megjelenne, akkor akár a betlehemi istállóra és a három királyra is asszociálhatnánk, de ez súlyos hiba lenne részünkről. Az a helyzet ugyanis, hogy a Frankincense and Myrrh a nevében lévő bibliai utalás, és a benne feloldott klasszikus templomi illatosítók ellenére, egy komoly, elegáns és némiképp profán illat, amely meglehetősen távol áll mindenféle spiritualitástól meg bűbájos légkörtől. És istállószaga sincs…

A parfüm fejillatában egy tiszta, száraz és férfias levendula-bazsalikom kombó, meg némi kesernyés citrus teremti meg a kellemes, ám tiszteletet parancsoló hangulatot. Ne képzeljük azonban túl aromásnak, növényesnek ezt a kezdetet, mert a háttérben már ott van a csontszáraz, és minden vallási rituálétól mentes tömjén, ami szépen illeszkedik a kéklő levendulához. Nagyon jó kis kezdet ez, egy-kettőre le is vett a lábamról, a baj csak az vele, hogy a Frankincense and Myrrh egy EdC, és ez meg is látszik rajta. A folytatásban, ahelyett, hogy kibomlana az illat, még komplexebbé és teltebbé válna, fokozatosan eltűnik a bazsalikom meg a citrusok, s marad egy egyszerű, kissé szúrós-fanyar-fás tömjén-mirha páros, meg egy kevés levendula, amely az eleganciát biztosítja. Persze ez sem rossz - az egymagában vett illat mindvégig nagyon kellemes és természetesnek ható - de egy kicsit szűkkeblű és visszafogott az én ízlésemhez. Amíg a No. 88-en egyáltalán nem érzik, hogy EdC, addig a Frankincense and Myrrh-nek bizony elkélne egy nagyobb test. A tartósság szintén nem említhető az illat erősségei között, rajtam három-négy órát hajlandó megmaradni, ami egy sima kölnivíznek nem rossz teljesítmény, de ezért az árért keveslem.

Elolvasva amit eddig írtam, úgy érzem, hogy a kelleténél kissé jobban megdorgáltam ezt a parfümöt. A Frankincense and Myrrh egy kifejezetten élvezetes, karakteres, férfias alkotás, az egyik legjobb a Czech & Speake sorozatban, amelyet bármikor szívesen viselnék, ha valaki meglepne vele. Emellett hálás is lehetek neki, mert rávezetett, hogy a mirha és az édes mirha (opoponax) egyáltalán nem ugyanaz, de még csak nem is igen hasonlítanak egymásra. Az igazi mirha száraz, kissé szúrós, zöldes, aromás illatú, az édes mirha viszont puha meleg, vaníliás, ámbrás jellegű. Ha valaki nem hiszi, járjon utána. (Kezdetnek ajánlom: Eau Lente vs. Frankincense and Myrrh).

Ezek után nagy kedvem kerekedett megillatolni Serge Lutens La Myrrhe-jét. Ismeritek?

Illatjegyek: narancs, citrom, bazsalikom, levendula, tömjén, mirha, kamilla, cédrus, szantálfa

Kreátor(r): Shirley Brody

7 megjegyzés:

  1. Ha tudom, hogy erről a parfümről senkinek nincs véleménye, ebből is rendeltem volna mintát! :) A
    http://theperfumedcourt.com/ -ról rendeltem, nagyon ki akartam próbálni a Czech & Speake – Cuba -át, mert sikerült szert tennem néhány szál Cohiba Siglo VI-ra, és gondoltam tartok a tökéletes "Kuba napot", de sajnos nem volt nekik! :):( Viszont, a következő rendelésbe ezt is belerakom, hogy mindkettőt letudjam, már ami a tesztet illeti! :)

    VálaszTörlés
  2. Mármint: "EGY tökéletes..." :)

    VálaszTörlés
  3. :)) Ha olcsóbban meg akarod úszni a Kuba napot, és esetleg más Czech and Speake illatokra is kíváncsi vagy, akkor ajánlom figyelmedbe a következő linket:

    http://www.czechandspeake.com/Samples

    Kb. 5 fontért beszerezhető mind a kilenc parfümük illatmintája, ráadásul gyönyörűen csomagolva is vannak.

    VálaszTörlés
  4. Köszi Szimat, ez jó tipp volt! Majd beszámolok a tapasztalatokról! :-)

    VálaszTörlés
  5. Szimat, ezt csak most mondod??!! :)

    VálaszTörlés
  6. A Serge Lutens féle la Myrrhe emlékeim szerint 5 csillagot kapott Luca Turintól, más rosszat nem hallottam róla. Köszönjük a tippet a mintához!

    VálaszTörlés
  7. Én is Luca Turin-ból inspirálódva írtam fel a várólistámra a La Myrrhe-et. Azóta, ha mirháról van szó, mindig eszembe jut, hogy ezt még nem ismerem.

    A tippet meg szívesen mindenkinek :) Én Timkától kaptam. Ha nektek is van hasonló információtok, ne habozzatok, osszátok meg! ;)

    VálaszTörlés