2011. aug. 12.

Penhaligon’s – Sartorial (2010) 7.5/10


Úgy tűnik, hogy Bertrand Duchaufour az utóbbi egy-két évben mindenhol ott volt: ontotta a parfümöket a L’Artisan-nál (Nuit de Tubéreuse, Traversée du Bosphore, Mon Numéro Collection), átvette Celine Ellena-tól a The Different Company irányítását (Oud Shamash), dolgozott az Eau d’Italie-nak (Jardin du Poete), kontárkodott a Frapin-nál (1697), főzicskélt a Parfums MDCI-nél (La Belle Helene), Marc Atlan-nak elkészítette a Petite Mort nevű csodaillatot, s mindemellett a Penhaligon’s háza táján is egyre nagyobb szerepet tölt be. A 2009-es, jól sikerült Amaranthine után rábízták az Anthology Collection felélesztését, s a rövid idő alatt nagyon népszerűvé vált Sartorial (Szabóság) is az ő orra alól került ki.

A Sartorial-t a Penhaligon’s elmondása szerint a londoni Saville Row 16. alatt található Norton & Sons arisztokrata szabóság illata inspirált, így nem meglepő, hogy Duchaufour a komponálás során egy olyan klasszikus férfi eleganciát hordozó témakörhöz nyúlt vissza, mint amilyen a fougére. Az viszont már annál meglepőbb, hogy a Sartorial erősen emlékeztet minden idők egyik legelcsépeltebb, legvulgárisabb aromás fougére-jére, a Fabergé féle Brut-ra, amely minden, csak nem a londoni arisztokrácia illata. Talán egy kis ironikus játék ez Duchaufour-tól, vagy talán az olcsó népszerűség keresése, de az is lehet, hogy a sznobok orrának megvezetése.

Persze nem állnak azért olyan nagyon rosszul a dolgok, Duchaufour vigyázott arra, hogy a Sartorial-ban minden a helyén legyen. Kissé lenyesegette a Brut durva széleit, kivasalta a ráncait, hozzávarrt egy remekbe szabott tölgymohás (k)alapot, hímzett mellé egy elegáns kesztyűt, a végeredmény pedig egy kellemes, jól viselhető, s nyomokban régimódi eleganciát is hordozó illat lett. A parfüm kifejezetten aromásan indít, a szokásos citrusok mellett egy púderes, zöld és édeskés ibolyalevél terebélyesedik, melyet némi fémes-ózonos jelleg tesz egy kicsit modernebbé. Eddig inkább borbélyműhely, mint szabóság. A szívillathoz érkezve, csatlakozik az ibolyához egy karamellizált hatású levendula, egy édes-púderes, kumarinos tonkabab (mindkettő nélkülözhetetlen fougére elem), meg némi poros hatású bőr is. A Sartorial ennél a pontnál szerintem túlságosan is közel kerül a Brut émelyítően édes, sűrű, vasalógőzös jellegéhez; nekem mindenesetre soknak tűnik a hintőpor. Szerencsére az alapillathoz érve megint helyrebillen a mérleg, az aromás-púderes édesség mögött megjelenik a hűvösebb, kissé szúrós tölgymoha, meg talán némi pacsuli, s így a parfüm megint élvezetessé válik. A Sartorial tartóssága egész jó, hatósugara meg talán túlzottan is az (néhány csepp simán betöltötte a szobámat).

Összességében egy profi módon megalkotott parfümnek tartom a Sartorial-t, amely nem fog Duchaufour szégyenére válni. Kreativitás, eredetiség ugyan nem sok rejlik benne, de mégsem érzem egy fölöslegesen kiadott parfümnek: megérdemli a Brut, hogy a sznobok és az arisztokraták is megismerkedjenek az illatával.

Illatjegyek: aldehidek, ózon hatás, fémes jegyek, ibolyalevél, kardamom, neroli, feketebors, friss gyömbér, méhviasz, ciklámen, hársfa virágja, levendula, bőr, pacsuli, mirha, cédrus, tonkabab, tölgymoha, fehér mósusz, méz, öreg fa, vanília, ámbra, gurjun fa balzsama (Dipterocarpus spp.)

Kreátor(r): Bertrand Duchaufour

36 megjegyzés:

  1. Na aztán, szegény sznobok és arisztokraták :))

    "lenyesegette, kivasalta, hozzávarrt,(k)alapot, hímzett..." na ez a rész nagyon el lett találva! legalább annyira jól használod a tollad, mint Duchaufour az ollóját ;)

    VálaszTörlés
  2. Óooo, ezt a dícséretet! :D Köszönöm szépen! Most már csak az a kérdés, hogy kinek a művét írtam át parfümkritikává? :p

    VálaszTörlés
  3. Én csak kartonlapon szagoltam, de hangulatos illat volt, kicsit finomkodó, kicsit régimódi, számomra követhetetlenül sok kb. egyenrangú összetevővel. Szerintem sokkal jobban sikerült, mint a Diptyque "bolt illata". Az én kedvenc kifejezésem a leírásodból a "vasalógőzös jelleg"!
    Lehet, hogy Duchaufour az új Jean-Claude Ellena?

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Egyetértek az előttem szólókkal: tökéletes parfümkritika, amelyet élvezet olvasni.
    Azt hiszem a sznoboknál és arisztokratáknál inkább az a fokmérű, hogy mennyi pénzt adnak valamiért. Ebből kiindulva valószínűleg fogalmuk sincs, milyen illata van a Brutnak :) Így pedig már elég könnyű eladni nekik ezt.
    Próbáltam képeket találni a szabóságról, de nem sok sikerrel jártam. De gyanítom, hogy masszív tölgyfa bútorokkal berendezett. Biztos van egy külön szobájuk a különleges klienseknek, ahol azok kedvükre kortyolgathatják brandy-jüket, és élvezhetik szivarjukat. A levegőt levendulával illatosítják, amely hihetetlenül népszerű illat Angliában. Szóval összességében úgy gondolom, hogy valószínűleg jól tükrözheti az illat a szabóság illatát.
    Nincs más hátra, mint hogy ki kell, hogy próbáljam magam is. Annak ellenére, hogy a Brut emlegetése egy csöppnyi visszatartó erővel bír.

    VálaszTörlés
  6. deOwar: A Diptyque bolt illatot még nem próbáltam, de ha jól emlékszem, az amerikai kritikusok dícsérték.
    Duchaufour és Ellena összevetéséről csak annyit, hogy szerintem Duchaufour már most több alkotásnál jár, mint amennyit Ellena valaha is készíteni fog, és több parfümháznak is dolgozik. Azt hiszem, hogy jelenleg ő a menőbb parfümőr, a kérdés csak az, hogy melyiküknek hány remekműve marad majd fenn. Ezt pedig csak az idő fogja megmondani :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Sikariel!

    Sajnálom, hogy letörölted a kommentedet, mert nagyon örültem neki. Jó érzés, hogy valaki nem csak a parfümök miatt olvassa a blogomat :)

    VálaszTörlés
  8. Timka: Köszi a bókot :) Mindenképp próbáld ki a Sartorial-t, ha teheted, ne hagyd, hogy elriasszanaka a Brut-szellemeim! És ha eltér a véleményed, akkor számolj be róla!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Szimat!
    Ne haragudj, csak azért töröltem le, mert épp az írásodat méltattam, egy olyan komment-tel, ami tele volt szóismétléssel! :)Én kevésbé vagyok tehetséges a "tollforgatásban"! :)Még nem volt időm újat írni...mostanáig! Azóta az "illatolásban" is fejlődtem, mert sikerült beszereznem néhány számomra új parfümöt: L'Occitane-Eau de L'Occitan,Carter - Déclaration, és megrendeltem egy Boucheron- Jaipur Homme-ot. Az utóbbi kettőt, ráadásul úy, hogy nem is volt lehetőségem kipróbálni előtte, úgyhogy elképzelheted, milyen képet vágtam, mikor először megéreztem a Déclaration illatát... :)) Azt gondoltam: "most aztán megmondom a magamét Szimatnak"! Egy ismerősöm vadászgörényére asszociáltam! :)) Végül, azt hiszem, nagy kedvencem lett,"vasmacsónak" érzem magam tőle! :)Hasonlóképpen látatlanban rendeltem meg a Jaipur Homme-ot, és meg kellett állapítanom, hogy sehol nem lehet kapni az EP változatot, legalábbis a parfümériákban, (ott még az ET-et sem.) de még a web-es parfümériákban sem... Rendeltem egy ET-et. Már nagyon várom! Most egy L' Air du Desert Marocain- ra gyúrok, azt sikerült "megillatolnom", hála egy kedves közös ismerősünknek, de azt hiszem várnom kell még, mert a villanyszámlást, hamarosan csak parfümmel fogom tudni locsolni, fizetés helyett... :))

    VálaszTörlés
  10. Szimat, még mielőtt lázasan kutatnál az emlékeidben, ki lehet az a közös ismerős, titokban megsúgom én vagyok az. :) Úgy tűnik Sikariel sikeresen megfertőződött, jövő héten még lejjebb fogom rántani a posványba újabb illatmintákkal. :)
    Egyébként: F. Malle nagyon erősen kezdett nálam. Noir Épices, nagyon tetszik, fűszeres a végletekig, bár rajtam nem annyira brutális, mint vártam. Musc Ravageur, tényleg hasonlít Lutens MKK-jára, mósusz ezerrel, nagyon finom, talán most nyáron nem bontakozik ki annyira, várom vele a hidegebb időt. De ami az igazi befutó, a Portrait of a Lady. Rózsa és pacsuli, nagyon passzol hozzám és olyan tartós, hogy egy zuhanyzást is túlél. Ehhez kapcsolódik a mostani szerelem, szintén rózsa-pacsuli-kömény, a Maison Francis Kurkdjian Lumiere Noire-ja. Hát ez annnyira megtalált, hogy rendeltem belőle...Remélem, holnap ideér. Az Absolue pour le Soir, amit egyszer ajánlottál, szintén remek, kifejezetten alkalmi, nehéz, durva, dehát ugye, ezt szeretjük...:). Az APOM határozottan keleties, nekem teljesen Észak- Afrikát idézi, az a hangulat, amit az előző posztban említettél. Szóval, tud valamit ez az örmény fickó...

    VálaszTörlés
  11. Timkával teljesen egyetértek, a sznobok valóban az árat nézik. És majmolják az arisztokratákat. Vegyük például a lóversenyt. II. Erzsébet páholyát nem is lehet fotózni. Ott az arisztokrata hölgyek úgy öltöznek, ahogy nekik tetszik, éppen milyen kedvük van. Sokszor kalapot sem vesznek, főleg ha fúj a szél. Ezzel szemben a tömeg, a nép valóságos jelmezbált rendez. Kalapcsodákat hordanak. Jó móka.

    VálaszTörlés
  12. Sikariel: Úgy látom nagyon jó irányba indultál a parfümökkel való ismerkedésben :) Nem tudom, hogy Csí, vagy az írásaim hatására rendelted-e meg a Jaipur-t meg a Déclaration-t, de mindenképp jó döntést hoztál. Remélem neked is tetszenek :)
    Jaipur EdP sajnos tényleg eltűnt, nem tudom mi az oka, de sehol nem let találni. Szerencsére az EdT is szuper.

    A L'Air du Desert Marocain-ra meg érdemes spórolni, talán még akkor is, ha a villanyszámla bánja. Csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
  13. Csí: Köszi, hogy leleplezted magad, hanem valószínűleg sosem jövök rá, hogy ki az a közös ismerős :)
    A Noir Epices már nekem is régóta a várólistámon van, a Portrait of a Lady-t azonban ezidáig nem vettem túl komolyan. A leírások alapján kissé átlagosnak tűnt, de ha csakugyan ott van benne a pacsuli is, akkor talán itt az ideje, hogy felkerüljön a listára :)
    Az örmény fickóról meg csak annyit, hogy a Cologne pour le Soir-ja is nagyon rendben van, a Lumiere Noire-ja pedig biztos benne lesz a következő rendelésemben. Én egyébként azt hittem, hogy a nárcisz a domináns benne.

    Ja, és egy kérdés: megtudhatom, hogy honnan rendeled a Frederic Malle mintákat?

    VálaszTörlés
  14. Kedves Névtelen: A sznobokon néha tényleg jókat lehet derülni :) A vicc az, hogy sokan a niche parfümök kedvelőit is sznoboknak tekintik, pedig az igazi parfümmániások a minőséget keresik, nem a magas árakat.

    VálaszTörlés
  15. Szimat! A sznobizmus tulajdonképpen egy pozitív dolog. Mert a sznobok a "minőséget" majmolják. Szeretnének olyanok lenni, úgy kinézni, olyan értékeket létrehozni, mint az arisztokrácia, vagy a nagypolgárság. És ez jó. A társadalmi fejlődés motorja. A polgár, ha már jobban élt, a gyermekeit már jobb iskolákba küldte, olyanokba, ahova a jobb körök gyermekei jártak. Volt mihez igazodni. Szimat! Egyetértek veled. Uf...

    VálaszTörlés
  16. Szia Szimat!
    Szerintem Csít, legalább annyira meglepte parfümök iránti érdeklődésem, mit amennyire Ő lepett meg azzal, hogy hozott nekem egy L'Air du Desert Marocain mintát!

    Tehát, azt hiszem, az írásaid nyomán indultam útnak... :)

    Mikor Csí átadta a mintát, 2 dolog derült ki számomra:
    1. Az interneten használt "álnevem" nevetségesen gyenge. :)
    2. Bebizonyosodott, az igazsága annak a mondatnak, amit az illatminta asztalra helyezésekor mondott: "most véged van!" -vagy valami hasonló. :)

    Sikerült beleszeretnem ebbe a méregdrága cuccba! :)

    A Déclaration miatt egy kicsit izgulok. Azt írtad, hogy a tartóssága 10-12 óra. Rajtam az hiszem, közel sincs ennyi. Nem tudom, hogy talán azért, mert ebben a melegben hamarabb elillan, vagy sikerült rendelnem a Parfümorigotól egy hamisítványt!? :( Az utóbbi, nagyon meglepne, mert eddig minden rendben volt, amit náluk vettem! Ha végre sikerül vadásznom egyet valamelyik parfümériában, kipróbálom azt is...
    a Jaipur-t, csak a csuklómon próbáltam eddig, mert annyira meleg van, hogy még esti programhoz sem mertem "élesben" bevetni... Amúgy nagyon tetszik! Az egyetlen dolog, amiért várom a telet! :)

    VálaszTörlés
  17. Bent voltam a Marionnaud-ban és kipróbáltam az ott kapható Déclaration-t. Tökéletesen ugyanolyan, mint az enyém, mindenképp velem van a baj! :)

    VálaszTörlés
  18. A Portait of a Lady szintén rózsa és pacsuli, kicsit harsányabb mint a Lumiere Noire, de nagyon hasonlóak. A LN érzékibb, gondolom a kömény miatt, a nárcisz nekem nem annyira feltűnő benne. Malle mintákhoz úgy lehet hozzájutni, hogy a cég oldalán van egy kérdőív, hogy te milyen stílusú ember vagy kb., elküldöd nekik, és visszaválaszolnak, hogy szerintük melyik három illatuk illik hozzád, és ha gondolod, el is küldik neked, csak a poostai költséget kell kifizetni. Mondjuk 20 euro, hát igen, izé, de akkor is...:) Egyébként lehet csak úgy is rendelni illatmintát, egyszerre max. hármat küldenek, ez a policy. 2ml-isek.
    140victorhugo@editionsdeparfums.com, ez a cím, le kell levelezni.
    Viszont feljődtem mintaszerzés ügyben, a Facebookon fenn van gondolom az összes számomra érdekes cég, jó párat megtaláltam. Vannak mindenféle akcióik, tegnap jött meg pl. egy 10 darabos by Kilian mintakollekció, teljesen ingyen és bérmentve. :) Bár multkor jól lehúztam szegényeket, azt kell mondanom, én választottam rosszul, az a három tényleg nem a világom, viszont ebben a / gyönyörű, bársonytokos / csomagban találtam legalább négyet-ötöt, amit már elsőre is nagyon tetszk.

    VálaszTörlés
  19. Sikariel, nem csak annyit mondtam, hogy el fogsz indulni lefelé a lejtőn? De mindegy, a végeredmény ugyanaz. :)

    VálaszTörlés
  20. Kedves Csi! Hol sikerült ezt a 10 darabos by Kilian kollekciót beszerezned?

    VálaszTörlés
  21. Csí,jobb a memóriád mint az enyém, de akkor is Te tehetsz mindenről! :))) Pláne az újabb nagy csomag minta után! Nagyon köszönöm! Most tesztelem éppen Tauer-től az Eau D'Epices-t! :) Ez is nagyon izgalmas! Még egyszer, nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  22. Parfümblog: a Facebookon, mint írtam, regisztrálj a by Kilian klubba. Bár csak az első 200-nak írják, hogy küldenek, de hátha még nem késő...

    VálaszTörlés
  23. Sikariel, én örülök, hogy lesz miről beszélgetnünk legközelebb. Na, persze, eddig sem volt témahiány...:)

    VálaszTörlés
  24. Kedves Névtelen: A minőség iránti vágy/törekvés jó. Ez világos. A minőség majmolása viszont nem biztos, hogy jó, mert nem igényel gondolkodást. Vajon az intelligencia majmolása intelligenciát szül? :)

    VálaszTörlés
  25. Sikariel: Szerintem sem kell aggódnod a Déclaration eredetisége miatt, csak mert rajtad nem annyira tartós. Ez nagyon változhat a viselő bőrének függvényében is, s még jobban az időjárástól. Ilyen melegben valószínűleg rajtam sem tart ki hat-hét óránál hosszasabban.

    Az álnevedről csak annyit, hogy kb. 3 perc alatt én is megfejtettem. Remélem nem gond, csak teszteltem az agyamat :)

    Ja, és gratulálok az Ambre Sultan-hoz :) Bízom benne, hogy az sem okoz majd csalódást.

    VálaszTörlés
  26. Csí: Köszi a Facebook-os ötletet. Én ugyan nem élek a Facebook-kal, de a barátnőmet már rá is uszítottam :)
    A Frederic Malle tesztnek pedig közelebbről nekiveselkedem, oszt majd meglátom, hogy lesz-e rendelés belőle.
    by Kilian-től mit javasolsz? Eddig csak a Back to Black-et teszteltem valamikor régen. Az közepesnek tűnt.

    VálaszTörlés
  27. Hát igen, azzal 'fürödtem be' nemrégen. A nyerő a Straight to Heaven! Rumos, érzéki, élénk, szuper! Nekem még a Cruel Intentions /oudos!!!!/ tetszik nagyon, a Prelude to Love, és a Love, maga jó kis tömény, cukros édességével...:) És hát mintha a Beyond Love-ban a tubarórzsa is egészen megnyerő lenne...

    VálaszTörlés
  28. Kedves Szimat!

    A sznobizmus akkor nevetséges, ha a külsőségeket utánozza csak. A parvenű jobb szó talán. A belső értékek a lényegesek. A minőségi gondolkodás, az igényesség magunk iránt. Egyfajta stílus, amely belső igényességből ered.

    VálaszTörlés
  29. Kedves Csí, köszi, közben én is megtaláltam:))

    VálaszTörlés
  30. Csí: A kezdeti fintorgás után szép kis névsor összejött :) A Straight to Heaven érdekesnek tűnik, lehet, hogy beválogatom a várólistára :D

    VálaszTörlés
  31. Kedves Névtelen!

    A sznobizmus ilyetén megfogalmazásával már teljes mértékben egyet tudok érteni :)

    VálaszTörlés
  32. Ma Rossmannban beszereztem 2 Brut Cologne-t, a régi kiadást, hogy tesztelhessem, amit írtál róla.
    www.illatfelho.hu/brut-2817
    Érdekes, hogy szinte csak pozitív véleményeket olvastam róla, mondjuk tény, hogy nem az én világom, de 1499Ft-ért nem hagyhattam ott, tetszik az üvege és még volt 10%-os kuponom. A Guerlain L'Instant Extrememmel nem veheti fel a versenyt az tény, de lehet, hogy fogom néha használni, annyira retro érzésem van tőle.

    VálaszTörlés
  33. Kipróbálnám!Szeretem a Brut illatát és ha ez egy jobb,szebb,minőségibb formálása,valószínű,hogy jóban lennénk.:) negro

    VálaszTörlés
  34. Szia szimat!Sikerült megillatolnom a cuccost.Egyik illatbarátom átvette valakitől.Gondoltam,hogy be fog jönni,bár vásár nem lesz belőle.Rajtam egyszerűen nem megfelelően működik.Van a bőrömön egy fura mellékillata.Mintha egy ázott kartondoboz bűze szivárogna.Ezt lehet,hogy más nem venné észre rajtam kívül,vagy ugyebár egy tapasztaltabb szaglászón kívül mint amilyen te is vagy,de az tény,hogy a barátom bőrén ez nem érződik ki,mert teszteltük együtt párhuzamban.Azért egy élménynek és próbának nem volt rossz.Köszi! negro

    VálaszTörlés