2011. szept. 2.

Chanel – Cuir de Russie (1924) 8/10

A Cuir de Russie (Orosz Bőr), a legendás Ernest Beaux által alkotott parfüm-matuzsálem, a No. 5-ot követően talán a legikonikusabb Chanel parfüm, amelyet minden magára valamit is adó parfüm-mániásnak ismernie, és csodálnia kellene. Bár az orosz bőrös témának már 1924-ben is nagy hagyománya volt - a XIX. század során több Cuir de Russie névre hallgató parfüm is létezett – a Chanel interpretációja mégis kissé polgárpukkasztónak számított a maga idejében, hiszen alkotói olyan nőknek ajánlották a viselését, akik bátran felvállalják a nyilvános dohányzást, meg a bőrruhák, öltönyök viselését. Röviden, a Cuir de Russie a női emancipáció szimpatizánsa volt. Most, hogy letudtuk már ezt a kínos témát, és mindenki olyan nadrágot viselhet, amilyent csak szeretne, nem sok mondanivalója akad a Cuir de Russie-nak és ebből kifolyólag egy kicsit “öregnek” is érzem, de ez persze semmit nem von le az egykori érdemeiből.

Parfümös körökben nagyon nem menő nem szeretni a Cuir de Russie-t, én most mégis valami hasonló bevallására készülök. Az talán túlzás, hogy nem szeretem, hiszen kellemesnek találom az illatát, és nagyra értékelem a komplexitását, meg a műfajteremtő erejét is, de napjaink hatalmas parfüm kínálatában szerintem akadnak a Cuir de Russie-nál jobb bőrös illatok. A parfüm fejillatában kesernyés bergamott fedezhető fel elsőként, majd rövidesen megjelennek a No. 5-ra emlékeztető aldehidek, és diszkrét, klasszikus virágos jegyek. Persze a kompozíció egyetlen pillanatra sem válik annyira nőiessé és elegánssá, mint a No. 5, hiszen már néhány perc után jól kivehető a hűvös, púderes írisz, na meg a száraz, enyhén füstös, keserű bőr, az emancipáció-faktor. Rendben van ez az akkord, szépen összhangban vannak a dolgok, csak egy kicsit vérszegénynek tűnik. Talán megszoktam a modern bőrös illatok lehengerlő erejét, talán az általam tesztelt EdT töménység a hibás, de nagyon visszafogottnak, szerénynek érzem a Cuir de Russie-t. Egy bőrös parfümtől nem ezt várom.

Egy-két óra elteltével változni kezdenek a dolgok: az elegáns, de hideg és távolságtartó illat fokozatosan melegedni kezd, az alapból elősejlő benzoin és ámbra édes, kissé állatias, érzéki jelleget ad a parfümnek. Talán egy aprócska civet is megbújik a háttérben. Megint csak azt kell mondanom, hogy szép ez az átalakulás, kellemes, sőt, izgalmas a leszáradás, csak épp alig érezhető. Szigorúan bőrközelben marad, és ott is olyannak hat, mintha egy ködfelhőn keresztül érkezne hozzám. Tartóssága öt-hat órában mérhető.

A Cuir de Russie-t nyilván nem lehet nagyon megszidni, hiszen generációk kedvence, rengeteg új alkotás megihletője, egy igazi Chanel legenda, és már egymagában az a tény, hogy közel száz éve létezik, jelzi, hogy valamit nagyon jól eltaláltak benne. Ennek ellenére, úgy gondolom, hogy a mai modern fogyasztó választhat ennél jobb bőrös illatot magának. Én kitartok a Knize Ten mellett, de ha nő lennék, akkor valószínűleg Lutens Cuir Mauresque-jét, vagy a Cuir Ottoman-t preferálnám helyette.

Megjegyzés: Jacques Polge 1983-ban újrahangolta a Cuir de Russie-t, mivel a bőrös akkord megteremtéséhez felhasznált nyírfa szurok korlátozottá vált az Európai Unióban, így kénytelen volt isoquinolonokkal helyettesíteni azt. Az eredményről megoszlanak a vélemények: Luca Turin szerint minden ugyanolyan szép, mint régen, mások ezt nem egészen így látják. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a Cuir de Russie Parfüm koncentrációban a legszebb. Én sajnos csak az EdT-t teszteltem…

Illatjegyek: aldehidek, narancsvirág, bergamott, mandarin, zsálya, írisz, jázmin, rózsa, ylang-ylang, cédrus, vetiver, tömjén, benzoin, bőr, ámbra, vanília

Kreátor(r): Ernest Beaux (1924), Jacques Polge (1983)

19 megjegyzés:

  1. Mindig érdekeltek az illatok, de hát ugye éveken keresztül csak a mainstream vonulat jutott el hozzám. Amikor először hallottam a Cuir de Russie-ről, egyáltalán nem értettem, hogy is van ez..Chanel, de mégsem kapható? Ha igen, akkor meg hol? És egyáltalán...Aztán olvastam egy Lutens nevű fickóról. Az meg ki lehet? És ha vannak parfümjei, miért nincs még a tax free-kben sem? Aztán szép lassan lett számomra világos, miről is van szó. Illene ezek után már megszagolnom az Orosz Bőrt.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Szimat és többiek!

    Nagyon jó a blog tetszik, jó olvasgatni! Azaz igazság, hogy én egy 22 éves srác vagyok és a tanácsotokat szeretném kérni! Eddig nem használtam különösebben parfümöket, de mostanában kezd magával ragadni a téma. Igazából szeretnék egy „univerzális” parfümöt, amit használhatnék hétköznaponként suliban, de egy buliban vagy társasági alkalomkor( barátokkal való találkozás) is megállja a helyét. Ma elmentem nálunk lévő drogériában és ezek az illatok nyerték el a tetszésemet: Paco Rabanne Black XS, Yves Saint Laurent La Nuit de l`Homme, Carolina Herrera 212 VIP Men. Tetszenek ezek az illatok, de már mindenki ilyet hord, szeretnék egy kicsit egyedit vagy legalább olyat amit nem minden második emberen érezni, ezért kérném a segítségeteket. Ilyesmi vagy hasonló karakterű parfümöket szeretnék találni, de nem tudom, hogy melyikeket lenne érdemes kipróbálnom. Sajnálom, ha rosszul fogalmaztam esetleg, de még nagyon új vagyok ebben a témában.

    Köszönöm a kedves segítségeteket.

    Üdv.: Chris

    ui: bocsi, hogy ide is bemásoltam a szövegem, de nem tudom, hogy a top listás kategóriában nézitek-e.

    VálaszTörlés
  3. Csí: Nekem is az Orosz bőr, meg a Lutens nevek voltak az elsők, amelyek felkeltették az érdeklődésemet. Még a régi Neroli honlapján (akkor Illatpalotának hívták) volt egy fórum, ahol egy hölgy - ha jól emlékszem Stümi néven - hatalmas lelkesedéssel, és nagyon szépen beszélt ezekről az illatokról. Vajon te is itt hallottál róluk? :)

    VálaszTörlés
  4. Cris: Először is köszi a dícséretet :) Másodszor meg egyáltalán nem gond, hogy ide is bemásoltad a szöveget, de nyugodtan írhatsz bármelyik cikkhez, mert e-mail értesítőt kapok róla, így mindenképp észreveszem.
    A kérdésedre sajnos nem fogok tudni nagyon jó választ adni, mivel az utábbi két illatot még nem sikerült kipróbálnom, így hasonlót sem tudok mondani, a Black XS-ről meg nem a legjobb a véleményem, így nem térképeztem fel kellőképpen a hozzá hasonlóakat sem. Ugyanakkor, úgy emlékszem, hogy a 1 Million is hasonló stílusú, bár az legalább annyira elcsépelt, mint az XS.
    Ha azonban igazán érdekelnek a parfümök, és szeretnél egy egyedi illatot magadnak, akkor felsorolok néhány nevet, ami szerintem egész jó, és elég egyedi, s amit érdemes lenne kipróbálnod:

    Christian Dior: Dior Homme, Fahrenheit
    Cartier: Declaration
    Hermés: Terre d'Hermés, Voyage
    Chanel: Égoiste
    Guerlain: L'Instant, Habit Rouge
    Gaultier: Le Male
    Armani: Armani Code
    Versace: The Dreamer

    Ha sikerül kipróbálnod őket, és esetleg valamelyik szimpatikusnak tűnik, írd meg, és akkor megpróbálunk abba az irányba tovább keresgélni. Remélem sikerült legalább egy kicsit segítenem :)

    VálaszTörlés
  5. úúú:) mindenképp köszönöm, megpróbálok ezeknek az illatoknak utána nézni, holnaptól úgy is Budapesten leszek a fősuli miatt,így talán nagyobb lesz az esély, hogy ilyen parfümök után nézzek, mert itthon a Dioron és a Armanin kívül mással nem volt szerencsém összefutni. A 1 million-t már néztem és az meg speciel nem jött be. Szeretem a gyümölcsös,”szexi lánymágnes” friss illatokat, de legyen karakteres és ne túl nőies és ne tolakodó ( ne húzzak magam után több méteres illatfelhőt:D)

    Mellesleg köszönöm a gyors segítségedet!!

    Üdv.: Chris

    VálaszTörlés
  6. Stümi? Persze, évekkel ezel ezelőtt olvastam több fórumon is tőle. Nem tartanám kizártnak, ha most ő olvasna téged.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Illatvadász!
    Múltkor már segítettél En Passant ügyben, most Byblosban kérném a segítségedet. Milyen lehet, főleg Ghiacco és Women illatuk. Jók? Köszönet

    VálaszTörlés
  8. Chris: Szívesen máskor is. Ha megvolt a teszt, és van kedved, számolj be az eredményről ;)

    VálaszTörlés
  9. Csí: Szerintem ha itt lenne, jelentkezne :)

    VálaszTörlés
  10. Kavarkever: Sajnos egyetlen Byblos parfümöt sem próbáltam még, és az interneten sem igazán találtam kritikákat róluk. Abból kiindulva, hogy mennyire mellőzik őket a basenotes-on, úgy érzem, hogy nem lehetnek nagy durranások, de persze kipróbálás nélkül ezt nem állíthatom biztosan. Ha sikerül tesztelned, számolj majd be róla! ;)

    VálaszTörlés
  11. Jó ideje szeretném kipróbálni a Cuir de Russie-t, és vele együtt az összes többi bőrös parfümöt :)
    Azt hiszem az idei ősz-tél egyik trendje a bőrös parfümök lesznek. Egyre több és több megjelenésnél olvasok bőrös jegyekről. Habár inkább a niche vonalon.
    Ami, azt az érzésedet illeti, hogy tartasz tőle, hogy a parfümösök kinéznek, mert nem lelkesedsz a Cuir de Russie-ért, én is számtalanszor átéltem. Ugyan nem evvel a parfümmel kapcsolatban, de pl. bárhányszor próbáltam beleszeretni a Chanel No.5-ba sohasem sikerült, és hiába beszél mindenki a Mitsouko szépségeiről, képtelen lennék hordani.

    VálaszTörlés
  12. Soha ne mondd, hogy soha...! Átlagosan évente egyszer kipróbálok olyan illatokat, amik legendásak, nagy rajongótáboruk van az értők körében, de rajtam mindig csődöt mondtak.
    Ma a Chanel No19 olyan gyönyörű lett rajtam, mint még soha, és nem tudom hogy ez minek köszönhető: a bőröm más, az időjárás, hőmérséklet, a hangulatom, vagy a lelkiállapotom? Mindenesetre ma összejött a találkozás, és kíváncsi vagyok hogy maradandó, vagy egyszeri volt a körülmények összejátszása.

    VálaszTörlés
  13. Timka: A Mitsouko-val még én is hadilábon állok. Egyszerűen nem értem, hogy miért szeretik az emberek. A Cuir de Russie-t sokkal inkább értem, csak abban a műfajban tudok jobbakat is :)

    VálaszTörlés
  14. N_azalea: A No.19 Poudré-t próbáltad már? Nagyon kíváncsi vagyok rá, de gyanítom, hogy még egy ideig nem lesz hozza szerencsém.

    VálaszTörlés
  15. Igen, próbáltam. Kellemes kis Prada Infusion d'Iris utánérzés, teljesen nyilvánvaló hogy azért jött létre, hogy a mai húsz-harmincas korosztály is elmondhassa, viseli a No19-öt.
    Nem érzek hasonlóságot az anyaillattal, de még nem vetettem össze őket egyidejűleg.

    VálaszTörlés
  16. Octavian Coifan-nak is ez volt a véleménye. Kicsit vicces, hogy a Chanel a Prada-tól kell koppintson :)

    VálaszTörlés
  17. Bőrösökből nálam az oszmán bőr van az első helyen. Női bőrön is isteni. Állatiasan erotikus. Mindenkinek ki kell egyszer próbálnia. A Néroliban ismét kapható. Tudom, először nagyon erős, de utána! Egész nap változik a bőrön. Mennyei! Pokoli! Lucifer-illat.

    VálaszTörlés
  18. Jajaja, nekem is jött ma hírlevél tőlük, hogy itt az új szállítmány. Micsoda véletlen egybeesés!

    VálaszTörlés
  19. Én is kaptam hírlevelet :) "Befutott" az Azemour is, nagyon kíváncsi vagyok rá.

    VálaszTörlés