2011. okt. 14.

Parfumerie Generale - Cozé 02 (2002) 9.5/10

Ma egy kicsit elegem van a világból, ezért begubóztam a szobámba, belefúrtam a lábfejemet a babzsákba és előkerestem az egyik legkellemesebb, legmegnyugtatóbb parfümmintámat. Hogy melyik ez? Ha a címet olvastátok, akkor már meg is van a válasz: a Parfumerie Generale egyik korai alkotása, a Cozé (Kényelem), amelynek már a neve is jelzi, hogy lazulós pillanatokra lett kitalálva. Emellett a fejillatában egy igencsak érdekes alapanyag lapul, mégpedig a vadkender (marihuana, fű, ganzsa, spangli, gyep, joint, marcsi - kinek ahogy tetszik), amely ugyancsak nem arról híres, hogy fokozná a stresszt. Na, ki kíváncsi rá?

Én többnyire csak távolról figyelem a fű térhódítását, így nem állíthatom, hogy ez az illatjegy volt a mintarendelésem fő motiválója, viszont Pierre Guillaume parfümőrt sokra tartom, a jó pacsulit pedig még többre, s netes kritikák szerint mindkettő alaposan kivette a részét az illatalkotásból. És csakugyan - bár az illatpiramis nem említi a pacsulit - a Cozé alapjában véve erről a büdösmentaként is ismert csodálatos alapanyagról szól. Persze megeshet, hogy az általam nem ismert vadkender magvak keltik ezt a hatást, de ez sem sokat változtat a tényen - a Cozé-nak pacsuliillata van. A parfüm első leheletében még van egy kis sötétzöld (lehet, hogy néhány marihuana levél is bekerült a présbe?), de aztán nagyon hamar elhatalmasodik rajta a meleg, mélybarna szín, azaz a földes, buja, keserédes pacsuli, amelyet némi feketebors tesz szárazabbá, fűszeresebbé. Emellett van itt még egy szuper, lágy, füstös jegy is, amely végigkíséri a parfümöt az egész leszáradás során. Ha valaki igazán szereti a pacsulit, akkor annak ez maga a mennyország.

Az első félóra után az illat fokozatosan változni kezd és előbújnak a Guillaume-ra jellemző gourmand jegyek is - egy kevés kesernyés kávé, meg némi édes, puha vanília. Nincs itt semmiféle bűvészmutatvány, trükközés, minden nagyon egyszerű, és főként kellemes. A háttérben lebegő fás jegyek megóvják az illatot attól, hogy túl édessé, esetleg szúróssá válljon, viszont kellőképpen diszkrétek ahhoz, hogy ne tereljék el a figyelmet a vaníliafüsttel átitatott pacsuliról. A Cozé hatósugara - mint a legtöbb PG parfümnek - csodálatos. Szinte állandó jelleggel érzékelhető, de soha nem tűnik nyomasztónak. Tartóssága, figyelembe véve, hogy mennyire szeretem, kicsit rövidnek tűnik: rajtam hat-hét óra.

Ez egy igazi hippi illat, egy kevés lázadáss, különcséggel, és sok-sok lazasággal. Lehet, hogy Guillaume nem tett fel vele egy új alappontot a parfümvilág térképére, senki nem fog extázisba kerülni az innovativitásától, de csúnya idő, rossz kedv, és mindenféle frusztrációk ellen kitűnő gyógyír. Kár, hogy előbb-utóbb ez is elillan...

Illatjegyek: vadkender magvak (Cannabis sativa), feketebors, szegfűbors (Pimenta spp.), kávé, csokoládé, vanília, ébenfa (Diospyros spp.)

Kreátor(r): Pierre Guillaume

8 megjegyzés:

  1. Igenigen, megvolt minta formájában, azt hiszem továbbajándékoztam, hogy más is szeresse. Ez a legjobb szó rá: kényelmi illat.

    VálaszTörlés
  2. Bizony, egy komfort illat, mint a legtöbb PG. Én megmondom őszintén, hogy a legtöbb illatából csak nagyon nehezen tudok egy-egy összetevőt azonosítani, inkább egy kényelmes, szép parfüm, összetett, de semmi felkavaró. Van viszont benne egy száraz, földes akkord, amelyet már éreztem a Nasomatto Absinth-jában, a China white-ban és a Black Afganoban is. Ez lenne a cannabis sativa?

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szimat! Figyelmedbe ajánlom a Musgo Real illatait. Egy kölnijüket ismerem, rendszeresen viselem. Három illatuk van. magor

    VálaszTörlés
  4. Csí: Nagylelkű vagy. Én nem adnám senkinek, úgy szeretem :D

    VálaszTörlés
  5. deOwar: Még mindig nem ismerem a Nasomatto-kat, így nem tudok semmi okosat mondani, de igazad lehet. Azok alapján amit olvastam, ilyenszerűnek képzelem a Cannabis sativa-t.

    VálaszTörlés
  6. Magor: A klasszikus Musgo Real illatát ismerem, legalábbis az arcszesz változatát. Azt használja édesapám. Jó cucc. Ha lesz rá módom, a többit is kipróbálom, bár úgy tűnik nekem, hogy a Neroli épp most készül felszámolni velük.

    VálaszTörlés
  7. Hali!
    Parfum de Nicolai: Patchouli Homme-ról mi a véleményed? Számomra ez az etalon, ha pacsuliról van szó...

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    A Patchouli Homme-ot csak kétszer teszteltem, szóval még nincs kiforrott véleményem róla, de eddig nem szerettette meg velem magát. Nem találom elég pacsulisnak, és bár általában nincs gondom az édessel, ez a parfüm nyomasztóan édesnek hatott.
    További tesztelések következnek, és talán változik még a véleményem :)

    VálaszTörlés