2012. júl. 12.

Parfumerie Generale – Aomassai 10 (2006) 10/10

A gourmand parfümök csúcsa. Röviden így jellemezném Pierre Guillaume 10-es számú próbálkozását, az Aomassai-t, amelyet Dél-Afrika, azon belül pedig az elefántcsontparti Baoulé törzs művészete ihletett. Persze, itt jól el lehet vitatkozni azon, hogy mitől lesz valami a legjobb gourmand parfüm, vagy, hogy egyáltalán van-e szükség ilyen illatokra, (Micsoda szentségtörő gondolat!) Mert hát ugye, kinek a pap, kinek a papné. Van, aki a csokoládét szereti, más a tejszínhabos gofrit, vagy a meggyes pitét, de olyanok is akadnak, akik egész életükben csak húst ennének. (Szegényeknek lehet, hogy sosem lesz kedvükre való gourmand illatuk). Én imádom az édességeket, amiben pedig dió, vagy karamell van, azt különösképpen, és történetesen az Aomassai számomra épp a dióról, meg a karamellről szól, még ha az előbbi nem is jelenik meg az illatjegyekben. Ebből világosan kitűnik, hogy egyszerű dolgom volt  megszeretni ezt az ínycsiklandó illatot, de úgy hiszem, hogy ettől a szubjektivizmustól függetlenül is igazán jó parfüm az Aomassai, egy igazi műalkotás, amelyet a mákos guba, madártej, és szederlekvár kedvelőinek is érdemes kipróbálniuk.

És hogy miért gondolom ezt így? Azért, mert az Aomassai amellett, hogy nagyon finom (ez ugye szubjektív), rendelkezik azzal a gourmand parfümök között ritkának számító adottsággal, hogy nem nyomasztóan nehéz, és tolakodó, nem ragacsosan butarózsaszín, és a felszínen lévő cukrászréteg mögött ott lapul egy másik, sötétebb szint is, amely ténylegesen megteremti egy afrikai törzs mitikus, eksztatikus hangulatát. A parfüm egy energikus, és meghökkentően egyedi, friss zölddió akkorddal indít, amit szerintem mindenki felismer, aki evett már zölddió lekvárt, és teljesen feledteti az illatpiramis által beígért pörkölt mogyorót. Persze, lehet, hogy a mogyoró és a vetiver, vagy valamelyik másik fás jegy összjátékából született ez az akkord, de a végeredményen nem változtat: csodálatos zölddió illat.

Ehhez csatlakozik néhány perc múlva az édes karamell, meg némi vaníliás-fás-tejes jellegű akkord, ami szerintem a guajakfának köszönhető. Egy kis szimatolással a medvecukrot idéző édesgyökér illata is kihámozható a sűrűből, de ezt nem nevezném meghatározónak. Ha a fenti jegyek hallatán már cukorbetegnek kezditek érezni magatokat, akkor ne ijedjetek meg, ez csak a látszat. Az Aomassai nem botrányosan édes, a zölddió egy kellemes kesernyés aromát kölcsönöz a kompozíciónak, és az első negyedórát követően a fás-gyantás -balzsamos jegyek is egyre nagyobb szerephez jutnak, létrehozva a spirituális afrika-effektust. A száraz, borongós tömjén meglepően jól illeszkedik a gourmand jegyekhez, a vaníliás guajakfa pedig megteremti az átmenetet, és ugyanakkor „felnyitja”, szellőssé teszi a parfümöt. Mire az alapjegyekhez érünk (négy-öt óra), egy sötéten izzó, lágyan doromboló, meleg, és finoman fűszerezett illatot kapunk, amelyben tökéletesen összeolvad a karamell, dió, vanília, és tömjén. Ha a Timbuktu a reggeli Afrika illata, akkor az Aomassai kétségtelenül az éjszakáé.

Szinte hallani vélem a távolban dübörgő sámándobokat.

Illatjegyek: karamell, pörkölt mogyoró, édesgyökér (Glycyrrhiza glabra), keserű narancs, fűszerek, vetiver, tömjén, gyanták, széna, guajakfa (Bulnesia sarmientoi), wenge fa (Millettia laurentii)

Kreátor(r): Pierre Guillaume

14 megjegyzés:

  1. Micsoda öröm, hogy újra ilyen sűrűn írsz kritikát Szimat!
    Nagyon szeretem az Aomassai-t, sajnos csak pár ml-m van belőle, de egyszer szeretnék egy üveggel.

    Nagyon jó a kritikád, mint mindig!

    VálaszTörlés
  2. Én ezzel az illattal egyszerűen nem tudok megbarátkozni. Egyrészt nem kedvelem a mogyoró/mandula/dió illatokat parfümben, ez az illat fejjegyeiben dominál, így már a kezdést sem szerettem. De ami később jön, a sámándobos éjszakai Afrika, az méginkább zavar. A vetiver hangsúlyos mivoltát még a megmaradó édeskés akkordok sem csillapították. Este teszteltem, nem aludtam el kellemes emlékekkel. Még éjjel is felkeltem a zavaró illatokra a csuklómon. Nagyon akartam szeretni, nem ment. :((

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Először is: Szimat nagy örömmel látom, hogy mostanában ilyen sok poszt van, rengetegszer jártam fel utóbbi időben az új cikkekre várva!
    Én férfi létemre, rajongok az édes illatokért is, így ez a parfüm is nagyon felkeltette az érdeklődésem hát még a 10/10 pontozás! Nem egy parfümöt a te kritikád végett vásároltam "blindbuy" és eddig még nem csalódtam. ( Lehet egyezik az ízlésünk :)

    Marcsano amennyiben volna egy mintád belőle és szívesen elcserélnéd esetlegesen eladnád én ígényt tartanék rá! :)

    A címem: pm7240@gmail.com

    Szép nyarat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, Szimat nagy ötletadó, én is hagyatkoztam már rá többször vakon, és sose csalódtam.

      Törlés
    2. Kedves Névtelen, remélem most sem fogsz csalatkozni! :)

      Törlés
  4. Ismertek az Etsy online boltot? Most fedeztem fel, telis-tele vintage parfümökkel. Van valakinek tapasztalata velük kapcsolatban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ismerem, de uhhhhhhh.
      Ha rendelnél, számolj be!

      Törlés
    2. Nem ismerem, nem is merem megnézni :)

      Törlés
  5. Hmmm..azt hiszem must have kategória lesz ez az illat.

    VálaszTörlés
  6. Már úton van a mintám. :)
    A Cozét próbáltad már egyébként?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem nem fogsz csalatkozni benne :)
      Cozé-ról cikket is írtam: http://illatvadasz.blogspot.ro/2011/10/parfumerie-generale-coze-2002-9510.html

      Törlés
  7. Ha valakinek van véletlenül egy mintája vagy akár dekantja eladó akkor az legyen szíves jelezze, mert szükségem lenne rá!
    köszönöm!
    üdv.TR

    VálaszTörlés