2012. okt. 26.

Tauer Perfumes - Le Maroc pour Elle (2005) 8/10

Andy Tauer első kompozíciója, a híres L'Air du Desert Marocain feminin párja - egy parfüm, amely talán még nem mutatja teljes fényében a svájci mester zsenialitását, de már benne van a nagyszerűség ígérete, és alkotójának minőség iránti elkötelezettsége is sugárzik belőle. Egymagában valószínűleg nem lett volna elég, hogy Tauer-t a parfümvilág halhatatlanjai közé emelje, de mint egy életmű első darabja, teljesen tiszteletreméltó alkotás.

A Le Maroc Pour Elle (Marokkó hölgynek) egy erőteljes virágos, orientális (florientális) illat, amely a kifújást követően valósággal berobban az orrba. Bár Andy Tauer egy gazdag, levendulával megtűzdelt, mandarinos fejillatról beszél, ebből én alig érzékelek valamit - az édeskés mandarin pillanatok alatt beolvad a szívillat buja virágkavalkádjába, a levendulát pedig teljességgel képtelen vagyok detektálni. És hogy miből áll ez a buja szívillat? Jázminból, jázminból, és még egy kevés jázminból. Aztán, ha nagyon koncentrálunk, talán egy kevés púderes, zöldes rózsát is találhatunk a sűrűben. Időközben a jázmin pedig csak nő, növekedik, egyre terebélyesebbé válik, mígnem mindent beborít édes, átható, indolokban gazdag, fülledt illatával. És talán szentségtörésnek hangzik, de néha egészen tubarózsás jelleget ölt magára.  Bár rengeteg véleményt elolvastam erről a parfümről, de senkit sem találtam, akinek eszébe jutott volna a tubarózsa, én viszont nagyon határozottan érzem... Ti tapasztaltatok hasonlót?

A Le Maroc pour Elle egy igazi bombázó, és a szívillat lecsengése után sem lankad a tűzereje. Rajtam néhány óra után "elülnek" a virágok, és teret engednek a híres Tauerade alapnak, azaz a balzsamos, fás, ámbrás, tömjénes jegyekből komponált puha, édes gyönyörűségnek, amely aztán a nap hátralévő részében lankadatlanul  ki is tart mellettem. A hátramaradó virágos akkordnak köszönhetően ugyan egy kicsit femininebb ez az alap, mint ahogy azt megszokhattuk, de én úgy gondolom, hogy ha valaki szereti a Tauer parfümök leszáradását, akkor ezzel sem lesz gondja. Érdekesség, hogy néha egy propoliszos, fanyar, állatias aroma is felüti a fejét.

Bár a Le Maroc pour Elle határozottan ómódi hangulatot áraszt magából, és szerintem egy kicsit grosso modo lett felépítve, én mégis úgy gondolom, hogy egy igen jó parfüm. Tele van csodálatos minőségű alapanyagokkal (ez a színén is látszik), és karakterrel, amely a megfelelő személyen, a megfelelő alkalommal csodálatosan működhet. Én elsősorban a 20'-30'-as évek hangulatához társítom, de biztos vagyok benne, hogy napjainkban is meg lehet találni a helyét egy-két bájos nyakacskán.

Illatjegyek: mandarin, levendula, marokkói rózsa, jázmin, Atlasz cédrus, balzsamos jegyek

Kreátor(r): Andy Tauer

15 megjegyzés:

  1. De jó, hogy írtál erről az illatról! A Tauer mintáim egyike éppen ez, és már háromszor! birkóztunk is egymással. :) Én nem szeretem a jázmint. De Andy T. jázminja nagyon-nagyon szép és nagyvonalú. Én érzékelem a levendulát az első percekben - meg is ijedtem tőle olyan poros, mámikás-feelinget kölcsönzött az illatnak kifújás után. Aztán jött az IRREÁLIS átváltozás. Hogyan lehet ennyi mézédes, lédús, szemérmetlenül feltárulkozó jázmint eldugni a fejillatok mögé ....? Mintha egy efrit vagy dzsinn vagy maga King-Kong szivárogna át egy sziklakert apró repedésein és magasodna a világ fölé. Szépen halkul néhány óra elteltével az illat. Én egyik alkalommal színházba viseltem - nagyon kis porlasztásban - és gyönyörű élmény volt. Az előadás is... :)
    Egyébként - bocsánat ha olyat kérdezek, amit már többször megosztottál az olvasóiddal - te hogyan tesztelsz egy illatot? Nagyon érdekelne.
    Katus voltam vidékről-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs a késésért. Nálam a tesztelés a kézfejen, meg könyökhajlatban kezdődik. Ha azon átment, akkor jöhet egy-két egész napos viselés. Cikkíráskor pedig újra irány a kézfej, könyökhajlat :)
      Papírt nem szeretem, ott minden egész más. Persze abból is lehet érdekes dolgokat megtudni, de én nem élek vele :)

      Amúgy tetszik, amit írsz, szerintem is megy a színházhoz a Le Maroc.

      Törlés
  2. Svajc nálam valahogy nem megy - se Andy Tauer, Se Vero Kern. Egyszerüen nem megy. Még csak véletlenül sem tudok egyetlen parfümöt sem elviselni tölük. Most már lassan belenyugszom. (De azér Vero Kern új illatából beszereztem egy mintát...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem szólsz, észre sem veszem, hogy Vero Kern-nek új parfüme van. Most aztán, kezdhetek gyűjteni :)

      Verdant-ot próbáltad? Szerintem nem szokványos Tauer, és nekem nagyon bejön. Igaz, hogy a feleségem ki nem állhatja :)

      Törlés
  3. Szimat, rajtam ez az illat nem működött. Azt hiszem, az zavart benne, hogy olyan Bahia-bolt hangulata volt: sok füstölő illata egyszerre. Tauerhez még nőnöm kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A füstölők néha nekem is eszembe juttak róla.
      De nem zavart :)

      Törlés
  4. Nagyon tetszett a poszt, Szimat! Rajtam ez az illat az egyik órában füstölős-tömjénes nagyágyú, a másikban egy eszméletlen finom tisztaságillat, amiben legszívesebben megfürödnék - és ez megy 10-12 órán át felváltva, kész őrület. Jelzem, cseppenként adagolva tudom csak viselni a nagyágyúsága miatt. Egy üveggel soha az életben nem használnék el belőle, de egy miniatűr kiszerelést örömmel tartanék a polcomon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örvendek, hogy tetszett :)
      Sajnos én is sok illattal vagyok így - egész üveg nem kellene, 10ml viszont szuper lenne. Ki kellene adjanak parfümmániás kiszerelést is :)

      Törlés
  5. Szia Szimat!
    Tegnap keresgéltem a neten és ráakadtam az Eau de Luxe nevezetű parfümériára ahonnan lehet rendelni minden illatból 10 ml-est, nem tudom mennyire megbízhatóak de nagyon felkeltette a kíváncsiságomat mivel egy-két illat nekem is jól jönne csak ekkora méretben.
    Remélem nem gond ha belinkelem: http://www.eaudeluxe.com/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a linket. Érdekes :)
      Ha megbízhatóak, akkor sokunknak válhatnak hasznunkra.

      Törlés
    2. Az Eau de Luxe jelenleg nem üzemel. Ne próbálkozzatok vele.
      Katus vidék -

      Törlés
  6. Nekem szívbéli kedvenc a Le Maroc Pour Elle, szerintem valamelyik másik Tauer-es posztodnál ömlengtem róla, igazán elviselnék egy 10 milliset belőle, ha megfizethető, mert szerintem ez viselhető és csodaszép illat.
    Jó, kicsit füstölős, de szerintem telitalálat a női orientálisok között.

    VálaszTörlés
  7. 10ml-t a feleségemen is el tudnék szaglászni. Csak sajnos nincs ekkora kiszerelésben...

    VálaszTörlés