2012. nov. 2.

Farmacia SS. Annunziata - Ambra Nera (?) 7/10

A Farmacia SS. Annunziata egy 1561 óta fennálló itáliai - egészen pontosan firenzei - gyógyszertár-láncolat, amely saját arc-, haj-, és testápoló termékeivel is kényezteti vásárlóit. Hogy a parfümök világába mikor léptek be, azt képtelen voltam kinyomozni, de az illataikat elnézve, nem mostanában lehetett. Persze, az is lehet, hogy csak jó üzletpolitikával szándékoltan ómódira kevertették ki a parfümeiket. Merthogy, nagyon ómódiak...

Nekem a Patchouly Indonesiano-t, és az Ambra Nera-t (Fekete Ámbra) sikerült tőlük kipróbálnom, és mivel az utóbbit találtam különlegesebbnek, ezért most róla írok. Az ámbra a kedvenc jegyeim közé tartozik, de az Ambra Nera-t nem szerethetem ezért. Az a helyzet ugyanis, hogy a parfümőr ördögi ügyeskedéseinek köszönhetően, ebben a parfümben az ámbra határozottan méznek tűnik. A sűrű, barna folyadékot (Parfüm koncentráció!) a bőrömre permetezve, az első dolog, amit érzékelek, egy tökös, igazi földes-dohos pacsuli. Én hosszú távon is el bírnám viselni ezt az illatot, de ahhoz ott van a Patchouly Indonesiano - ebben az alkotásban mindössze fél perc jut neki, majd kénytelen-kelletlen átadja a helyét egy zöldes ciprus akkordnak, és a mélyből lávaként előtörő, sűrű, fortyogó méznek. Megijedni azonban nem kell, nem egy egysíkú, édességbe fulladt parfümmel van dolgunk - ezen kellemetlenség elkerülése érdekében a parfümőr egy csipetnyi eukaliptuszt adott a kompozícióhoz, ami nagyon érdekesen ellensúlyozza a mézet/ámbrát. Az eredmény egy kissé vizeletszagú, enyhén gyógyszertárra emlékeztető, édes, balzsamos illatfelhő, olyan, amilyent a kisgyerekek kedvenc, nyugdíjba készülő doktornénije visel a színházban. Na, ez elég bonyolultan hangzik így leírva, de remélem sikerült valamelyest érzékeltetnem a parfüm hangulatát. Az alapillat szerencsére sokkal egyszerűbb: elcsitul a méz éle, és nagyobb teret kap a vaníliás, ámbrás, kissé púderes alap. A parfüm tartóssága kiváló (10-12 óra), hatósugara szintúgy impresszív.

Az Ambra Nera-t kifejezetten jobban élveztem a csuklómon szaglászni, feltérképezni, mint ténylegesen viselni. Ez tény. Ugyanakkor nem szeretném azt a hatást kelteni, hogy egy mai fogyasztó számára viselhetetlen, elavult parfümről lenne szó, egyszerűen csak meg kell keresni a hozzá illő személyt. Én úgy gondolom, hogy ha valaki jó viszonyban van Villoresi mester Alamut-jával, vagy mondjuk Molinard-ék Habanita-jával, akkor az jó eséllyel szeretheti a Fekete Ámbrát is.

Illatjegyek: ciprus, balzsamos jegyek, ámbra, eukaliptusz, vetiver, vanília, pacsuli, benzoén

Kreátor(r): ismeretlen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése