2012. okt. 2.

L’Artisan Parfumeur – Al Oudh (2009) 8.5/10

Napjainkban már a csapon is aoud folyik, és egyre nehezebb eligazodni a hatalmas kínálatban, megtalálni az igazit, a minőséget. Montale-ról tudjuk/tudtuk, hogy van érzéke ehhez az alapanyaghoz, de ő a saját hitelességét játszotta el az újabbnál újabb, és egyre silányabb interpretációival. A sikerén felbuzdulva pedig majd’ minden parfümház kiadott egy-két aoudra alapozó illatot, teljesen elárasztva a piacot, és a potenciális vásárlók agyát. Én meg sem kíséreltem mindenkinek esélyt adni, viszont a megérzésemre hallgatva, ráakadtam egy egészen ütős darabra, amely szerintem jól összefoglalja az aoud lényegét, és egy izgalmas, élvezetes képet nyújt Közép-Ázsia illatvilágáról. Ma ezt a parfümöt osztanám meg veletek, hátha sikerül néhányatoknak leegyszerűsítenem a választást.

A címet olvasva természetesen rájöhettetek már, hogy az Al Oudh-ról lesz szó. A L’Artisan az egyik kedvenc parfümházam, de az utóbbi néhány évben nem kényeztetett el, azonban az Al Oudh esetében az alapanyagok listája, és Bertrand Duchaufour neve már sejttette, hogy végre valami jóval jelentkeznek. És nem is kellett csalódnom. Az Al Oudh épp azt nyújtja, amit egy ilyen névvel megáldott illattól elvárhatunk: rengeteg fűszert, keleties hangulatot, és persze tömény erotikát. Már a fejillatban szemben találjuk magunkat a sokak által rettegett római köménnyel, itt azonban még kordában tartja őt egy friss, rendkívül kellemes rózsa-akkord, a pikáns sáfrány, na meg a finoman tálalt, kesernyés, fás aoud. Tíz perc elteltével azonban búcsút inthetünk a rózsának – helyette jön az édes datolya, meg a kasztóreum-civet párosa, ami a római köménnyel szövetségre lépve, egy kifejezetten állatias, piszkosan szexi irányba mozdítja el az illatot. Én inkább férfiakon tudom elképzelni ezt a mosdatlan, barbár aromát, de azt hiszem, hogy a megfelelő nőkön is jól festene.

Egy-két óra elteltével, nagy bánatomra kicsit lecsendesednek a fűszerek, és nagyobb szerephez jutnak az édes aszalt gyümölcsök, meg a fás jegyek. Ennél a pontnál az Al Aoud erősen emlékeztet az Amouage Jubilation XXV nevű alkotására (szintén Bertrand Duchaufour), annyi különbséggel, hogy sokkal vadabb, mocskosabb, na meg, lényegesen olcsóbb. A perzsa herceg a börtönben, avagy a perzsa herceg a trónon. A választás a tietek. Egy másik alkotás, amire emlékeztet az Al Oudh, az a Lubin féle Idole. Ugyanaz a stílus, hasonló fűszerek, igazi különbséget csak az aoud, civet, kasztóreum triója jelent. A Parfum d’Empire Aziyadé-jának stílusa, illata szintén nem áll messze az Al Oudh-étól.

Azt hiszem, hogy a fenti példákból kitalálhattátok már, hogy az Al Oudh leszáradása nem kifejezetten eredeti, az első órája viszont zseniális, és a folytatás is minimum kellemesnek mondható, ezért összességében meg vagyok elégedve vele. Ha még egy kicsit tartósabb is lenne, mint az átlag L’Artisan-ok (kb. öt óra), akkor már a megvásárlásán is elgondolkodnék. Így marad egy kellemes illatélmény. Ugyanakkor, ha soknak találjátok Montale fogászatszagú, tömény aoudját, és egy finomabban kidolgozott, izgalmasan fűszeres, erotikus aoudra vágytok, akkor csak ajánlani tudom ezt az interpretációt.

Illatjegyek: római kömény, kardamom, datolya, sáfrány, rózsaszín bors, neroli, rózsa, kasztóreum, civet, bőr, mósusz, aoud, szantálfa, cédrus, pacsuli, mirha, tömjén, vanília, tonkabab

Kreátor(r): Bertrand Duchaufour

21 megjegyzés:

  1. Na ez volt az a parfüm, ami "Fúj, mi ez a pofátlan borzalom?"- ból átment "Sutyiban fújok egy kicsit magamra éjszaka, akkor úgysem zavar senkit, legfeljebb alvás helyett ma is szimatolni fogok" - ba. Én nem tudok összetevőket sorolni, talán egyedül a datolyát érzem ki önmagában, számomra gigakomplex ez az illat, sűrű, szaftos, és felkorbácsoló. Én nem érzem szexuálisnak, egyszerűen ELEMI. Arra jöttem rá, hogy adagolás kérdése, hogy szeretem e vagy sem. Ha sokat fújok - szarszagú leszek, ha keveset, szinte csak cseppnyit, akkor szinte édes, de mégis kicsit rohadt gyümölcsök zsonglőrködnek az egyéb összetevőkkel.
    Soha, de soha nem használnék el egy üveggel, nem tudom elképzelni, hogy beslattyogok a munkahelyemre vagy a bölcsibe a gyerekért, vagy a közértbe tejért - és ez a parfüm párállik a hajlataimból. Bizarr lenne. De néha mindennél jobban kívánom.
    Katus voltam vidékről---------

    VálaszTörlés
  2. Szimat:Először is köszönöm, hogy írtál erről a parfümről!
    Megint nagyon jó a leírásod, teljesen egyetértek.
    Katus: szerintem is az adagolás a lényeg ennél az illatnál, és érdekes, de én sem tudnám elképzelni utcára.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nem utcaillat. Az ilyen alkotásokat egyedül, vagy legfenebb kettesben kell élvezni :)

    VálaszTörlés
  4. Hallgatva benneteket, ez biztosan tetszeni fog nekem, sőt a leghordhatóbb illataim közé kell, hogy tartozzon. :)

    Legújabb szerzeményem: Annick Goutal, Mon Parfum Chérie, par Camille. Ízlésemnek megfelelően brutális, pacsuli, pacsuli...ááá, nagyon jó.

    Szimat, ismered?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Csí! Bocs, hogy úgy válaszolok, hogy nem engem kérdeztél, de én ismerem és imádom! A nagy többségnek nem jön be, de ez engem sem érdekel.

      Törlés
    2. Csí: Szerintem is tetszeni fog neked az Al Oudh, bár a leszáradást nem biztos, hogy elég ütősnek találod majd. Szerintem adagold bátran ;)
      Ja, és számolj be a tesztről!

      A Mon Parfum Chérie, par Camille-t sajnos nem ismerem, de ha pacsuli, akkor csak jó lehet :)
      Rajta leszek!

      Törlés
  5. TZs, pont az a jó benne, hogy másnak nem jön be. Ahol vettem, az eladó nagyon aranyosan / és jó üzleti érzékkel / felkiáltott: ah, ez egy signature scent lesz! Egyébként, igen, így lett. :) Ők is olvassák a blogot. :)

    Szimat, igyekezni fogok, ha hozzájutok, beszámolok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csí, igen, tudom, hogy az a jó benne, ezért is fogalmaztam úgy, hogy "engem sem érdekel" (mert tudtam, hogy Neked inkább motiváció ez a tény! :))

      Törlés
    2. Abszolút! :) Amikor mész az utcán és még mindig a Pink Sugar, az Ange ou Démon vagy jó esetben az Angel jön csak szembe /mostanában ez az érzésem /, nem sokkal jobb érzés tudni, hogy rajtunk valami egészen más van? Pár hónapja egy repülőn nem hittem az orromnak, egy üzletember külsejű pasin L'Air du Désert Marocaint éreztem. Nem hittem az orromnak. Majdnem odamententem, hogy: Testvérem! :)

      Törlés
  6. Én úgy vagyok az illatokkal, hogy már leszoktam arról, hogy másokhoz igazítsam az ízlésem. Merek egyedi lenni. Az a fontos, hogy nekem mi a jó! Azért nincs nekem ez az illat, mert a 100 ml elriaszt. A Timbuktut is négy év alatt tudtam elhasználni! Talán lesz 50 ml-s kiszerelésben. Egyébként egy csodás illat az Al Oudh. Rendszeresen használok férfi kölniket. Az egyik kedvencem a Musgo Real No. 1. Szóval, pokolba a nyájszellemmel. Merjük vállalni önmagunkat - az illatokban is. (magor)

    VálaszTörlés
  7. Én bevallom - először sznobisztikus hajlamok miatt kezdtem niche illatokat szagolgatni. Ez van, kész. Ilyen az emberi természet. Szeretne egyedi lenni, és ha másban nem tud, hát legalább a kipárolgásában.... ;)
    Nem is nagyon értettem meg őket, szerintem. Egy káosz volt az egész. Erős, intenzív, szokatlan, bizarr aromabombák.... és ahelyett, hogy különlegesnek éreztem volna magam - egyszerűen az a vágy lett mindennél erősebb, hogy megfejtsem, amit szagolok. arra döbbentem rá, hogy olykor egy egész történet és világ, meg érzelmek garmadája van egy illat mögött - sűrű elnézést kérek a közhelyekért!
    nagyjából két év után pedig már meg tudtam mondani közel biztonsággal, hogy mi a jó és mi a rossz illat. és mára egyszerűen halálosan unom, amit a D. és M. és társai forgalmaznak mainstream vonalon.
    Ez nem azt jelenti, hogy baromi szakértőnek hiszem magam, hanem hogy sikerült egyedi ízlésre szert tennem egy területen, és ezért igenis büszke vagyok magamra.
    Innen vidékről voltam Katus --------

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem, ez is lenne a cél. Mármint az egyedi ízlés kialakítása :)

      Törlés
  8. Az Aziyadé római köménye mennyire áll közel az Al Oudh-éhoz? Mennyire dominál benne a gyümölcsös jelleg és mennyire meghatározó a mélyebb vonal benne?
    Előre is köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Aziyadé-ban még több a római kömény, legalábbis szerintem. A gyümölcsöktől meg ne félj, nem cukorkás, vagy közönséges, inkább olyan arab piacos. Bár még nem is szagoltam olyant :)

      Törlés
  9. Az elég jól hangzik:) Nekem már az al oudh is arab piacosnak hat... Szerinted melyik viselhetőbb parfüm és melyik különlegesebb? Tartósságban gondolom az aziyadé jobban jeleskedik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az Aziyadé a tartósabb, erőteljesebb, és én jobban is szeretem mint az Al Oudh-ot, viszont az utóbbi sokkal viselhetőbb.

      Törlés
  10. Kedves Szimat, ajánlom figyelmedbe Roja Dove mester Puredistance M nevezetű illatát! (és persze Balenciaga pour Homme-ját, amit még mindig nem próbáltál ki- kezdek mérges lenni!) Rajongok az Al Oudh-ért és az Aziyadé-ért is, de a teljes harmóniát ebben a különleges 25%-kos!!! töménységű csodában találtam meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Roja Dove nemrég meggyőzött arról, hogy ért a parfümökhöz, úgyhogy örömmel kipróbálnám a Puredistance M-et is, ha hozzá tudnék jutni valahogy.

      A Balenciaga-val ugyanez a helyzet :) Már nagyon rég nem volt lehetőségem rendelni a The Perfumed Court-ról, máshol pedig nem hiszem, hogy találnék mintát...

      Törlés
  11. Egyszer már felajánlottam, hogy eljuttatok neked egy mintát, most újra megteszem és nem engedem, hogy visszautasítsd!:)
    Az email címem megtalálod az YSL Kouros megjegyzései közt.

    VálaszTörlés