2012. dec. 30.

Parfumerie Generale - Indochine 25 (2011) 7.5/10

Pierre Guillaume az elmúlt évekbe a gourmand parfümök legnagyobb mesterévé képezte magát, és műfajon belül egy olyan egyedi stílusra sikerült szert tennie, amely avatottabb orr számára szinte azonnal felismerhető. Legutóbb az afrikai ihletésű Aomassai-ról zengtem ódákat, most pedig a hasonló karakterű Indochine-t vettem górcső alá, amelynek ötlete egy Mekong-i hajókázás ideje alatt fogalmazódott meg hősünkben.

Guillaume szereti az egzotikus jegyeket - majd' minden alkotásába belecsempész egy-két olyan alapanyagot, amiről még sosem hallottam - és ezúttal sem okoz csalódást, ugyanis az illatjegyek között szerepel a Kampot bors (egy különleges típusú fekete bors), valamint a thanaka fa, amelynek púderes állagú, illatos őrölt kérgét Burmában előszeretettel használják arcpakolásként. Lévén, hogy ezeket az illatanyagokat önálló formájukban sosem éreztem, a leírásuktól eltekintenék, és megpróbálom a segítségük nélkül felvázolni az Indochine-t. A parfüm egy varázslatos, friss, fűszeres, mégis édes akkorddal indít, amely a kardamom és a méz izgalmas kontrasztja köré épül, némi fás, púderes aláfestéssel, na meg az Aomassai-ból is ismert különleges diós jeggyel. Tíz-tizenöt perc elteltével nagy bánatomra elcsitulnak a fejjegyek, és színpadra lép a benzoén, amely a parfüm gerincét képezi, és kellemes tömjénes, fás, vaníliás, ámbrás jelleggel rendelkezik. Mellette egy csipetnyi fekete bors, meg egy könnyedebb tejes, fás, levegős jegy munkálkodik. Ez a stádium is teljesen rendben van, de a nyitány zsenialitásához képest egy kicsit laposnak, egysíkúnak hat. Rajtam három-négy órát tart ez az akkord, egyre fásabbá válva, aztán jön a hideg zuhany: az Indochine nyomtalanul eltűnik. Bizony, gourmand parfüm létére mindössze négy órát tud, és ezen a tényen a viszonylag jó hatósugara sem tud sokat szépíteni.   

Az Indochine-ba nagy várakozással vágtam bele, és az első negyedórától tökéletesen meg is kaptam azt, amire számítottam, de a folytatással sajnos már nem lehettem ennyire elégedett. Persze, még így is egy egész jó kis parfümnek tartom, és tíz-húsz millit simán el tudnék koptatni belőle, de a gourmandok koronázatlan királyának, az Aomassai-nak ez a trónkövetelő miatt nem kell aggódnia.

P.S: A kardamom-méz párost szívesen elszaglásznám más kompozíciókban is. Tudtok ilyen parfümökről? 

Illatjegyek: fás jegyek, friss fűszerek, édes ámbra, púder, sziámi benzoén, Kampot bors, ceyloni kardamom, burmai thanaka fa (Murraya spp., Hesperethusa crenulata), láoszi méz

Kreátor(r): Pierre Guillaume

12 megjegyzés:

  1. Guillaume másik "mézes" alkotása szintén figyelemre méltó a Parfumerie Generale parfumok kozul, a neve PG14 Iris Taizo, valamint a Parfums Del Rae ház Amorouse nevu parfumje, ami egy indole-bomba, de megéri kipróbálni. Mindketto mintájához hozzá lehet jutni a First in fragrance-nál, vagy a Luckyscent-nél.
    Egyébként gratulálok a bloghoz, nincs olyan nap, hogy ne térnék be ide egy kicsit olvasgatni!:)Sikerekben és illatokban gazdag új évet kívánok innen Stockholmból!Lara

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a dicséretet, és elnézést kérek a kései reakcióért. Az Iris Taizo jelenleg Iris Oriental név alatt fut, írtam is róla ;)
      Amorouse mintám is lapul valahol egy doboz alján, elő fogom venni és újra kipróbálom.

      BÚÉK!

      Törlés
  2. Nekem valahogy nem jött annyira át ez az illat mint a többi PG... Aomassai, Intrigant Patchouly, Cozé, Cuir Venenum ezek mind tökéletes illatok, de ebben valahogy nem éreztem azt a "lendületességet" és kerekséget mind az említett parfümökben. Amúgy az Intrigant Patchoulyról szívesen olvasnék a Te szemszögedből :) nálad hányas a 10-e skálán?
    üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "többi" nekem is jobban tetszik :) Az Intrigant Patchouly-ról meg csak annyit, hogy valahol 9-10 között mozog. Írni is szeretnék majd róla.

      Törlés
    2. :) Nekem az IP olyan 9.5 a 10-es skálán. Azért "csak" ennyi mert számomra az első 15 perc után nagyon felerősödik a szúrós jellege(tölgymoha+pézsma?) és ez eltart egy jó 30 percet ami alatt nem a legszebb oldala mutatkozik. Amúgy nagyon szeretem, de ha az lenne a kérdés, hogy az IP-ból vagy az Aomassai-ból vennék e egy 100ml-es üveggel akkor utóbbira esne a választásom. Az zöld diós akkord nekem nagyon szép gyerekkori élményeket idéz amihez jönnek a tökéletes gourmand jegyek... Szerintem egy fél éven belül szert is fogok tenni egy üvegre, mert nagyon megnyert magának:)
      üdv.Tamás

      Törlés
  3. Szia! Nagyon tetszik az oldalad, ha gondolod nézz be hozzám is! Én még csak most kezdtem a blogolást.
    www.jellemzo.blogspot.com

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Köszi a posztot, nagyon tetszik! Egy kedves ismerősöm jóvoltából épp most ismerhettem meg az illatházat (közte pl. Aomassai, Un Crime Exotique, Praline de Santal stb.) Nekem pont ellenkezőleg, az Indochine tetszett leginkább. Nagyon kerek, finoman balzsamos, igazán különleges, mégis tökéletesen komfortos illat lett a bőrömön. Éppen az a balzsamos jegy került előtérbe rajtam, amit eddig ilyen minőségben egyetlen parfümben sem tapasztaltam. Megállapítottam, hogy ez bizony hiányzik az illatgardróbomból.
    Te alapvetően a komplex, kreatív és erőteljes alkotásokat favorizálod a blogon, ami egy vájt orrú parfümínyenc esetében érthető.:) Azonban ezek - minden érdemük elismerése mellet - az átlag parfümhasználónak nem biztos, hogy a legviselhetőbb alkotások. Szó ne érje a ház elejét, Tauert és társait én is nagyon nagyra tartom. Csak éppen egy átlagember nem biztos, hogy egy Spezie-vel vagy Maroc Pour Elle-el gyorsan megbarátkozna. Mondjuk én se éreztem még őket más nőn a környezetemben, de én már rég nem számítok átlag parfümhasználónak.
    Szóval arra biztatnék mindenkit, hogy a nem tízpontos illatokat is bátran próbálja ki, mert lehet, hogy éppen köztük akad rá arra, amelyik a saját bőrén, a saját ízlése szerinti csodává alakul.:)
    By Kilian illatokról nem akarsz írni? Szerintem neked valók lennének. További jó blogolást, köszönjük a sok kellemes olvasnivalót!



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Örvendek, hogy tetszik a poszt. Amit a parfümök viselhetőségéről írsz abban tökéletesen igazad van. Általában a tízeseim nem az egyszerű, könnyen viselhető illatok közül kerülnek ki, viszont rengeteg olyan illat van, ami tőlem hetest, nyolcast kap, de nagyon jól viselhető, megbízható alkotás. Nekem is jobban fogynak azok az illataim, amelyekre csak nyolc, kilenc pontot adtam, mint a tízeseim :)

      Ez egy paradox helyzet, amit épp a napokban veséztünk ki a vidéki Katussal a Comme des Garcons 2 kapcsán. Szóval igazad van. Ki kell próbálni azokat a hetes, nyolcas illatokat, de még a hatosokat is :D

      By Kilian-ről meg csak annyit, hogy jó néhány mintám van tőlük, de nem igazán szeretem őket, ezért kerülgetem a megírásukat. Egyszer majd összeszedem magam, és előveszem őket is ;)

      Törlés
    2. Szia!

      Ez olyan aranyos, hogy nálad is a 8-asok fogynak jobban!:)

      Sajnálattal hallom, hogy nem kedveled a Kilian illatokat. Mondjuk a Black to Black számomra nem viselhető, de például a Love -ot nagyon is szeretem, persze mértékkel alkalmazva. Viszont az új "fehér" illatai nem igazán nyerték meg a tetszésemet nekem sem. Túlságosan populárisra sikerültek, a Love-nál tapasztalt mélység és csoda elmaradt. Nem rosszak, szépen viselhetőek, de ennél az árkategóriánál azért már többre vágyik a vájtorrú parfümrajongó.

      Most hirtelen nem tudom, hogy írtál-e már róla, ha nem, akkor figyelmedbe ajánlanám a TDC Aoud For Love illatát. Én még olyan puha, nőies, bőrre simuló aoud-ot nem éreztem! Nem vagyok egy aoud-fan, de ebből bizony bevállalnék egy üveggel. :)

      Törlés
    3. Köszi a tippet, utána fogok nézni az Aoud for Love-nak.

      És ha előveszem a Kilian mintáimat, akkor mindenképp a Love-val fogok kezdeni :)

      Törlés
  5. Kilian: érdekes módon papíron isteniek, de bőrön nagyon hasonlítanak egymásra...

    Méz + kardamom:
    biehl parfumkunstwerke - pc02 (gerbamot, fehér levendula, kardamom, fűszerek, bazsarózsa, frézia, értékes fák, pacsuli, tonkabab, méz, mósusz)
    Comme des Garcons - Original (labdanum, cédrusfa, kardamom, fahéj, feketebors, méz, szegfűszeg, szerecsendió, szantálfa)
    Lubin - Galaad (kardamom, ciprus, rozmaring, mirha, méz, copahu balzsam, agár oud, cédrus, cipriol, szőke Burley dohány)
    Penhaligon's - Sartorial (aldehidek, ózon hatás, fém hatás, ibolyalevél, neroli, kardamom, feketebors, gyömbér, méhviasz, ciklámen, hársfavirág, levendula, bőr, gurjum fa, pacsuli, mirha, cédrusfa, tonkabab, tölgymoha, fehér mósusz, mézhatás, régi fa érzet, vanília, ámbra)
    Mindegyiket a LuckyScentről szedtem. Gyűjtöm a bátorságot, hogy rendeljek tőlük. Milyen a tapasztalatotok velük? Rendben zajlik a kiszállítás?

    VálaszTörlés