2010. jún. 3.

Comptoir Sud Pacifique – Amour de Cacao (1993) 7.5/10

Megoszlanak a vélemények a gourmand parfümökről. Vannak akik nem értik, hogy miért kellene bármilyen desszert illatát is magunkra öltenünk, ha nem célunk, hogy megegyenek, másokat meg magával ragad az ínycsiklandozó illat és azt szeretnék, ha egész nap körülöttük lengedezne. Én – lévén egy édes szájú lény – jó viszonyban vagyok a gourmandokkal, mindig örömmel fogadom, ha valakin hasonló illatot fedezek fel, bár viselni nem szoktam őket. Talán a rám meredő éhes szemek zavarnak…

Az Amour de Cacao (Kakaómámor) egyike a legegyszerűbb gourmandoknak, de jelen esetben az egyszerűség nem szükségszerűen kedvezőtlen tulajdonság. Az első perc elteltével - ami az alkohol elillanásához szükséges - egy tökéletesre sikerült csokoládés piskóta illatával maradunk, olyanéval amilyent általában csak a nagymamák tudnak sütni (jelen esetben az anyuka is tud). Meleg, lisztes kakaóillat, amelyhez mindössze egy bögre forró tej kellene és már lehetne is az egészet magunkba dönteni. A narancshéjat nem érzem fontos szereplőnek, a vanília azonban végig jelen van és kellemesen fűszerezi, édesíti az illatot, de sosem lépi túl egy igazi brownie édességét. Legtöbb gourmand parfüm már-már ragacsosan édes, de az Amour de Cacao esetében szerencsére szó sincs ilyesmiről. Egyetlen pillanatra sem válik nyomasztóvá, nem lehet eltelni vele, sőt, szinte túlságosan is légies. Néha el-elveszítem az illatát és olyankor úgy érzem, hogy talán egy picivel nagyobb koncentrációban jobban működne, és bár újra meg újra megjelenik, egyre halványabb míg végül négy-öt óra elteltével végleg az enyészeté lesz. Légiessége ellenére a hatósugarát kiválónak találom, úgy tűnik, hogy ez az illat mindig feltűnést kelt maga körül.

Többször is olvastam már, hogy különböző tesztek a csokoládét találták a legerotikusabb illatnak, és bár a Csokimámort semmiképp nem nevezném erotikusnak, még nőiesnek sem nagyon, valami mégiscsak van a dologban, mert ehhez az illathoz mindig jól esik odabújni. Olyan igazán természetes, otthonos és kedves illat, amivel egy légynek sem lehetne ártani.

Végezetül egy érdekes tapasztalat: legutóbb, amikor az Amour de Cacao-t a bőrömre fújtam, az egész egy szintetikus, majdhogynem sportosan friss illattá változott, amelyben csak nyomokban volt fellelhető a kakaó. Talán az egyébként észrevehetetlen csillaggyümölcs és egy furcsa kémiai reakció volt a tettes, mindenesetre nem volt kellemes. Ti tapasztaltatok hasonló átváltozásokat?

Illatjegyek: narancshéj, csillaggyümölcs, kakaó, vanília

Kreátor(r): ismeretlen

17 megjegyzés:

  1. Én is jó viszonyban vagyok Gurmandékkal:)Rajtam inkább a vanilia dominál, a jó csokis sütemény illatát már egy jó ideje felidézte, de szerelemnek, azért nem mondanám.
    A túladagolást jó elkerülni, mert könnyen nyomasztóvá válik, legalább is az én bőrömön.

    Sportos, szintetikus?érdekes mert viseltem már párszor, és mindíg ugyanolyannak tűnt: melegnek és vaniliásnak, semmi szintetikum....

    VálaszTörlés
  2. A fent említett egy alkalmat leszámítva rajtam sem voltak szintetikussági problémák. Nem is igazán értem, hogy mi történhetett akkor... Szerencsésnek mondhatod magad, ha rajtad olyan erősen illatozik, hogy nyomasztó is tud lenni. Rajtam sokkal szemérmetesebb... :)

    VálaszTörlés
  3. Imádom a csoki illatát, na meg magát a csokit is. Gyerekként mindig azon járt az eszem vajon miért nem csinálnak csoki illatú parfümöt, gondoltam majd akkor én leszek az első :) Erről lemaradtam...
    De én valamiért férfin nem nagyon tudom elképzelni, bennem valamiért feminin vonásokkal él. Esetleg a keserű csokoládét igen...
    Ami a tapasztalatodat illeti, azt el tudom képzelni, hogyha az ember idegesebb, ingerültebb vagy más negatív hatás éri az megváltoztathatja a testszagát és evvel együtt a parfüm is más oldalát mutathatja meg.

    VálaszTörlés
  4. Gyerekként a Kapuciner csoki volt a kedvencem egy pohár hideg tejjel. :) Próbálja ki mindenki milyen jó is az...
    Na de az jutott eszembe, hogy teljesen el tudnék képzelni egy ilyen parfümöt, amely kakaós-kávés-tejes jellegű.

    VálaszTörlés
  5. Ismered Thierry Mugler A*Men-jét? Az is egy csokis illat, de a mentás-levendulás fejillatnak és a kissé kávés alapnak köszönhetően kifejezetten férfias.
    Kapuciner csoki felénk sajnos nem kapható, de egyéb csokikkal is nagyon finom a tej :) Tényleg megalkothatna már valaki egy hasonló illatocskát.

    VálaszTörlés
  6. Tegnap amikor bevillant ez a kávés-csokis-tejes ötlet, nekiálltam szétnézni, hátha valaki más is gondolt rá. És nekem is az A men-en akadt meg a szemem, mert meglepődtem, hogy van benne kávé. Úgyhogy most meg van a feladat... kell szereznem egy mintát :)

    VálaszTörlés
  7. Imádom a csokis illatokat (a csokit magát is), nekem egy üveg Serendipitous van, tömény vanília, csoki és karamell illat. Télen isteni!

    VálaszTörlés
  8. Nem ismerem a Serendipitous-t de a leírásod alapján igencsak finomnak tűnik :) Hol lehet vele megismerkedni?

    VálaszTörlés
  9. Most fedeztem fel a Smellbent Hungry Hungry Hippies parfümjét, ami engem szintén a nagymamák finom csokoládés sütiére emlékeztet. :)
    És nagyon kíváncsi lennék a Histoires De Parfums 1969-re,amiben van kávé is.
    Úgy látszik a parfümőrök gondolatvilágában a hippik és a csoki erősen összekötődnek. :)

    VálaszTörlés
  10. Én eddig a hippiket leginkább a pacsuli illatával kötöttem össze, de akkor ezentúl majd a csokit is bevonom a képbe :)
    Az 1969-et nem ismerem, de a Histoires de Parfums illatházról jó véleménnyel vagyok, biztos vagyok benne, hogy a Parfum de Revolte is egy érdekes alkotás.
    Egyébként Serge Lutens Borneo 1834-ét is szivesen megillatolnám: egyszerre van benne kakaó és pacsuli. Egy igazi hippinek tűnik :)

    VálaszTörlés
  11. ha nem célunk, hogy megegyenek, ;
    Talán a rám meredő éhes szemek zavarnak…
    Hát, ez nagyon tetszik...

    VálaszTörlés
  12. Esetleg ha valakinek volna egy eladó/cserébe lévő darabja, írhatna :)

    VálaszTörlés
  13. Szia!

    Én keresem kutatom mindenhol ezt parfümöt de sehol nem lehet venni Magyarországon már úgy látom :( Nem tudod esetleg külföldről vagy legalábbis innen Európából honnan tudnám megszerezni biztonságosan? Nekem kell egy ilyen parfüm! Üdv, Zsuzsi, ha esetleg tudsz valamit nagyon kérlek írj nekem erre az e-mail-re: kleopatra1987@citromail.hu

    VálaszTörlés
  14. Szia!

    Köszi megkaptam, írtam még egy kérdést, de nem kaptam rá még választ, nem tudom megkaptad? Ha nem akkor elküldeném mégeygszer. (Üdv, Bereczki Zsuzsa)

    VálaszTörlés
  15. Szia!

    Bocs a megkésett válaszért. Megkaptam az e-mail-t, és az imént válaszoltam is rá.
    Remélem, megtaláltad az Amour de Cacao-ban amit keresel!

    VálaszTörlés