2010. dec. 19.

Geo. F. Trumper – Eucris (1912) 8/10

Sosem tartottam magamat nagy James Bond rajongónak, de azt készségésen elismerem, hogy a mindenkori 007-es ügynök igazán férfias jelenség a vásznon, így amikor megtudtam, hogy Ian Flemming - James Bond figurájának megalkotója - az Eucris-t választotta hőse szignatúra-illataként, már sejtettem, hogy ez bizony nem egy modern, metroszexuális illatocska lesz, és nem is kellett csalódnom benne. Az Eucris egy régimódi, ízig-vérig tökös tesztoszteron-bomba, abból a típusból, amely napjainkban már teljességgel feledésbe merült (helyette vannak cukros-nyálas és „sportos” illatocskáink), és néhány öreg parfümház kínálatától eltekintve - mint amilyen a Caron és az ő Yatagan-ja - szinte fellelhetetlen.

Az Eucris fejillatában egy kevés szúrós citrusosság mellé egy hatalmas adag köménymagot rendeltek, ami a különleges és férfias illata mellett azért is nagyon izgalmas számomra, mert ez az egyetlen parfüm amelyből tisztán kiérzem ezt a jegyet, és szerintem nagyon jól működik. Sokáig nem értettem ezt az akkordot, mert a külföldi blogok leírásai alapján minduntalan a római köményt kerestem, amely az egyik kedvenc illatjegyem, mígnem beugrott, hogy itt bizony a másik köménnyel van dolgunk, és akkor egyszerre világosság gyúlt a fejemben. Ez a fűszeres, rendkívűl energikus aroma szerintem önmagában is megállná a helyét, de a parfümőr egy halvány feketeribizli akkordot is belekomponált a fejillatba, amely egyáltalán nem gyümölcsös, sokkal inkább sötét és alkoholos, mintha csak egy feketeribizli óbor lenne.

Ahogy remegő térddel átvágunk ezen a sötét, veszélyes kezdeten és behatolunk a szívillat felségterületére, megjelenik a szúrós tölgymoha és egy nem kevésbé kemény, markáns gyöngyvirág, amely egy cseppet sem teszi kedvesebbé, világosabbá a parfümöt, viszont megerősíti a klasszikus chypre jellegét. Ebben a stádiumban jól esne, ha érezném a jázmint és a krémes szantálfát is, hogy egy kis enyhülést hozzon a sok száraz szigorúságba, de ez nem az a parfüm. Itt nincs helye kegyelemnek, vagy puhaságnak, minden pillanat feszes eleganciát és vad férfiasságot hordoz magában, ami már nem is annyira a nőknek szól, mint inkább férfi ellenfeleinknek. Mindössze négy-öt óra elteltével, az illat utolsó fél órájában jelenik meg egy leheletnyi mósusz és szantálfa, hogy egy csepp édességet hozzon a leszáradásba, de kedvességről itt sem beszélhetünk.

Az Eucris szerintem egy nagyszerű, izgalmas és minőségi parfüm, s bár kissé elszállt fölötte az idő, különleges alkalmakra még mindig kitűnő választás lehet. Ha meg csak a parfümök iránti kiváncsiságból ismerkedünk meg vele, mint ahogy én is tettem, akkor azért rendkívül érdekes, mert egy egyedülálló, csodálatos köménymag jeggyel rendelkezik, amely a fejillat után a szívillatnak is igazi éke és büszkesége. Engem egy lépéssel közelebb vitt James Bond megszeretéséhez.

Illatjegyek: köménymag (Carum carvi), koriander, feketeribizli, jázmin, gyöngyvirág, szantálfa, mósusz, moha

Kreátor(r): Geo. F. Trumper

7 megjegyzés:

  1. Jáj, de szeretem Sean C.-t:P
    Az összetevők alapján az Eucris nem tetszene.
    Itt megragadnám az alkalmat, hogy megkérdezzem tőled, segítenél nekem a páromnak találni új illatot?:)) Te mégiscsak kompetensebb vagy benne:))Abban is benne vagyok, hogy posztban megoszd az olvasókkal az eredményt:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a James Bond filemket, és szerintem Sean C. volt a legjobb. De sajnos, ha egy parfümöt übermacsósnak, ízig-vérig tesztoszteron bombának jellemeznek, akkor mindig kicsit meghőkölök....

    VálaszTörlés
  3. Parfümblog: Szívesen segítek, ha tudok. Posztot, azt hiszem, hogy nem írnék róla, de ha felvázolod, hogy milyen irányban gondolkodjam (évszak, funkció, kedvenc illatjegyek, előző kedvenc parfümök és természetesen a te elvárásaid), akkor örömmel adok néhány megillatolandó tippet ;)

    VálaszTörlés
  4. Timka: Bár nem ismerem az összes James Bond filmet, a látottak alapján nekem is Sean Connery tűnt a leghitelesebbnek. A parfümről meg csak annyit, hogy tényleg meredek alkotás, de mint érdekesség, szerintem mindenképp megér egy tesztet.

    VálaszTörlés
  5. Hello Sz! :)

    Most rendeltem par mintat, az egyik az eucris volt, es ekkor ert a meglepetes miszerint _nagyon_ hasonloak az egyik alapillatommal, ami a chevignon brand. Raadasul a chevi tartosabb is valamivel, szamomra picit kerekebb illat. Nyilvanvaloan nem egy presztizsu a ketto, mindenestre nagyon tetszik (nyilvan ha hasznalom).

    A masik meglepo: amoage memoir man, ami pedig a gucci pour homme illatommal mutat eros hasonlosagot, bar ez esetben egyertelmuen a memoir fele billen a mereg nyelve.
    Gondoltam jelzem :)

    Tovabbi jo szimatolast: Yet

    VálaszTörlés
  6. Jól tetted, hogy jelezted :) A Chevignon-t nem ismerem, de ha hasonlít az Eucris-re, akkor nem lehet rossz illat.

    A Memoir Man számomra sokkal komplexebbnek és szantálfásabb, mint a Gucci (bár ezzel együtt sem szeretem jobban), viszont a Montale féle Greyland és a Comme des Garcons 2 Man már nekem is nagyon Gucci pour Homme-osnak tűnik :)

    VálaszTörlés
  7. nem rossz,de nálam a fehér-fekete dobozos givenchy gentleman minden idők legjobbja.a maiakról meg nem is érdemes beszélni,a parfümipar is a lehuzásról szól már.

    VálaszTörlés