2010. dec. 10.

Knize – Knize Ten (1924) 9/10

A Knize egy bécsi székhelyű divatház, amely már 1858 óta fennáll és mind a mai napig a klasszikus férfi elegancia megtestesítőjeként ismert. Első parfümükre, a Knize Ten-re 1924-ig kellett várni, de akkor aztán már nem bízták a véletlenre a dolgot, két igazi profit kértek fel a szignatúra illatuk elkészítésére: a világhírű Chypre (1917) megalkotóját, Francois Coty-t és azt a Vincent Roubert-et, aki később (1947-ben) Jacques Fath-nak kikeverte a szintén kultikus parfümmé váló Iris Gris-t. Ez a két úr pedig nem is okozott csalódást a megrendelőinek; olyan parfümöt dobtak össze, amellyel a Knize örökre beírta magát a parfüm-történelembe; a Chanel Cuir de Russie-ja és a Caron Tabac Blond-ja mellett a Knize Ten minden idők egyik leghíresebb bőrös parfüme, amely közel egy évszázada állja a viharokat a divatvilág hullámzó tengerén.

Mielőtt sikerült volna szert tennem egy Knize Ten illatmintára, találkoztam már egy pár bőrös parfümmel (Cuir de Russie, Cuir Ottoman, Dzing, Vie de Chateu, Spanish Leather, Aoud Cuir d’Arabie), ez az illat azonban mégis teljes meglepetésként ért. Egy öreges, sötét hangulatú, elavult és többé-kevésbé viselhetetlen parfümre számítottam, valahol a Cuir de Russie és az Oud Cuir d’Arabie között félúton, ehhez képest, amit első szippantásra éreztem, az egy hihetetlenül modernnek ható, letisztult, könnyed és elegáns bőr akkord volt, egy kevés bergamottal és egyéb citrusokkal fellazítva. A szívillathoz közelítve, ehhez az akkordhoz csatlakozik még egy kevés fűszeres szegfű, felerősödik kissé a bőr motorolajas, kesernyés jellege és ezzel párhuzamosan megjelenik egy kevés púderes, néhol keserűmandulát idéző írisz is, amely egy leheletnyi édességet is kölcsönöz az eddig kifejezetten száraz illatnak. Ez az aprócska édesség-mag pedig csak tovább csírázik, amint belépünk az alapillatba, köszönhetően az ámbrának, vaníliának és egy szikrányi fahéjnak, de a mindvégig kitartó bőr jegy itt sem engedi ki az uralmat a kezéből, friss kesernyésségével továbbra is fenntartja az egyensúlyt egészen az utolsó pillanatig. Sajnos az én bőrömön ez az egész színjáték három-négy óra alatt lezajlik, de szerencsére meglepően jó áron lehet beszerezni a Knize Ten-t, így bármikor bátran frissíthetem.

A rengeteg illatjegy és a beszámolóm által, lehet, hogy az a benyomásotok támadt, hogy ez egy nagyon komplex és bonyolult parfüm, azonban az igazság az, hogy a Knize Ten egy meglepően egyszerű bőrillat, amelyben minden gyönyörűen össze van hangolva, a szálak gondosan el vannak varrva, a vitorlák feszesek és a változások csak nagyon finoman mennek végbe. Egy igazi bőr-klasszikus, amelyhez a modern alkotások közül talán csak Serge Lutens Cuir Mauresque-ja hasonlítható, amely szintén egy bőr-központú illat, fűszerekkel és egy kevés édességgel, de lényegesen összetettebb és jellegében orientálisabb, mint a Knize Ten. Próbáljátok ki a parfümvilág eme könnyű testű fregattját, biztos vagyok benne, hogy kellemes meglepetésben lesz részetek.

Illatjegyek: bergamott, narancs, petitgrain, citrom, rozmaring, geránium, rózsa, írisz, szegfű, fahéj, szantálfa, cédrus, bőr, mósusz, moha, ámbra, kasztóreum, vanília

Kreátor(r): Vincent Roubert és Francois Coty

6 megjegyzés:

  1. Szeretem a bőrközpontú parfümöket, különösen a lágyabb, érzékibb vonalat képviselőket, mint pl. Parfum d’Empire Cuir Ottoman-ja, de persze a klasszikusokat sem vetem meg :p
    Serge Lutens Daim Blond-ját ismered? Állítólag hasonlít a Török Bőrre...

    VálaszTörlés
  2. A Cuir Ottoman-t én is nagyon szeretem, izgalmas kis parfüm. A Daim Blond-ot sajnos csak leírások alapján ismerem, de tényleg úgy tűnik, hogy egy osmanthus-os, barackos, puha bőrillat lehet, amolyan lecsendesített Cuir Ottoman. Luca Turin egyébként három csillagra méltatta, ha ez számít neked :)

    VálaszTörlés
  3. Persze, számít, de semmiképp sem ő az etalon :)

    Egyszer régen elhatároztam, h nem fog ez a pasi az illatútamban írányítgatni :P :))
    Lelombozó volt látni, h a kedvenc illataim kevés csillaggal vannak értékelve. Ha mintarendeléskor, mivel egy tucat illat közül kell választani ,csak a csillagok alapján rendelnénk , akkor soha nem ismertem volna meg ezeket az illatokat. Persze meg kell adni, neki is ami jár, nem hiába ő Luca Turin, de én mindenképp dokumentálódom máshonnan is! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól teszed :) Én is rengeteg illat esetében nem értek vele egyet, de azért alapvetően a parfümökről alkotott képe szerintem egész jó, meg néha egy-két kulisszatitkot is megtud tőle az ember :)

    VálaszTörlés