2011. jan. 10.

Comme des Garcons – Series 3 Incense – Avignon (2002) 10/10

A Comme des Garcons (Mint a fiúk) nem egy szokványos divatház. Az 1969-ben, Tokióban megalapított cég feje, Rei Kawakubo és emberei semmit sem úgy csinálnak, ahogy azt a “normális” divattervezőktől elvárnánk. Az általuk tervezett ruhák nagy része szinte teljesen hordhatatlan, és kizárólag mint művészi alkotás értékelhető, de a parfümeikkel sem könnyítették meg a gyanútlan, “csak illatozni” szándékozó vásárlóik életét. Már az első kreációik (Comme des Garcons Eau de Parfum, White, Odeur 53, Comme des Garcons 2) sem voltak egyszerű illatok, de igazán csak 2000-ben a Series Project-el rugaszkodtak el a nagy divatházaktól megszokott minőségi kategóriától és niche vizekre eveztek. 2002-ben, a harmadik sorozat (Series 3: Incense) során a tömjént választották központi témaként és ezzel egy időzített bombát helyeztek el a parfümvilágban. Az öt legfontosabb világvallás ihlette öt parfüm hatalmas siker lett és egy azóta is tomboló tömjén-divatot robbantott ki, melynek következtében minden magára valamit is adó parfümház szükségesnek érezte legalább egy tömjénes parfüm piacra dobását.

Az öt illat közül talán a legnépszerűbb az Avignon lett, amelyet a római katolikus vallás ihletett és a nevét is a katolikus vallás egyik nagy szellemi központjáról, a Dél-Franciaországban található városról kapta, amely a 14-15. század során több pápának és ellenpápának is a székhelye volt. Számomra ez a parfüm a tökéletes templomi tömjén, amely minden porcikájában a sötét gyóntatószékek, hűvös, penészedő falak, zsírtól csillogó homlokú papok és tömjénes füstölők gótikus hangulatát idézi. Nem egy komplex alkotás, nincsenek benne bűvésztrükkök és nagy átalakulások, de tökéletesen teljesíti a küldetését, a katolikus templomok hangulatának megragadását. Fejillatában rögtön a száraz, hideg, pompás minőségű tömjénnel találkozunk, amelyet egy leheletnyi mirha és a Marc Jacobs Bang-jéből ismerős kanárifa gyantája egészít ki, egy félelmetesen rideg, friss és mégis kellemesen ismerős, megnyugtató akkordot alkotva, amelyet szerintem minden – templomban valaha is megfordult – ember azonnal felismer. Az elkövetkező egy-két órában ez a csodálatos aroma szinte változatlanul kitart a bőrömön, majd fokozatosan megjelenik a földes pacsuli és egy nagyon diszkrét vanília, hogy egy kis békét és meleget hozzon az alapnak és hogy eszembe juttassa a Crazylibellule and the Poppies titokzatos kis Encens Mystic-jét, amely szinte a tökéletes mása az Avignon alapjának. Tartóssága sajnos nem kiemelkedő, de a hatósugara nagyon rendben van, így összességében nem jár érte pontlevonás.

Mint a legtöbb Comme des Garcons alkotás, az Avignon sem egy könnyen viselhető darab (ezért is nincs még belőle egész üvegem), de ez semmit nem von le az érdemeiből és Bertrand Duchaufour tehetségéből. Az Etro Messe de Minuit-jával holtversenyben és a Parfum d’Empire Wazamba-ja előtt egy arasszal ez a kedvenc tömjénes illatom, és ha egyszer majd pápának választanak, minden papnak, de még az apácáknak is kötelezővé fogom tenni a viselését.

Illatjegyek: római kamilla (Chamaemelum nobile), mirha, kőrózsa olaj, kanárifa gyanta (Canarium luzonicum), tömjén, pacsuli, vanília

Kreátor(r): Bertrand Duchaufour

16 megjegyzés:

  1. :)) Szép kis jövőkép. Ha ez megtörténik, fontolóra veszem az apácásdit :P

    Én kissé bőrösnek érzem az Avignont, látom, h nincs az illatjegyek közt felsorolva, de meglehet, h ott lapul valahol a háttérben.

    VálaszTörlés
  2. Áldásom a pápává választásodra, de csak akkor ha rögtön a felszentelésed után eltörlöd a cölibátust ;)

    VálaszTörlés
  3. Sajonos nekem az Avignon nem jott be tul gyenge illatnak erzem ,jobban tetszik a Kyoto:).


    Ferenc

    VálaszTörlés
  4. Imádom! Végre íbéjeztem is magamnak egyet karácsonyra. A kedvenc tömjénes illatom, szerintem a legkönnyebben is viselhető mind közül, talán mert mindvégig érezhető benne valami, ami szikrázik és pezseg (fogalmam sincs, mi lehet), ezért sosem érzem annyira száraznak, mint a többit. Ennek így van értelme?:)
    A.

    VálaszTörlés
  5. Illatvirág: Szerintem apácaszerkó nélkül is nyugodtan viselheted az Avignon-t, kár lenne csak ezért feláldoznod magadat :P

    A bőr jegyet nem érzem, de ha belegondolok, akkor látok én is némi hasonlóságot a bőr és a tömjén száraz, kesernyés aromája között.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Névtelen, köszönöm a támogatásodat, a cölibátust én sem szeretem :P

    VálaszTörlés
  7. Ferenc: A Kyoto sajnos még mindig hiányzik az illatpalettámról, de amint tehetem beszerzem. Bízom benne, hogy nekem is tetszeni fog :)

    VálaszTörlés
  8. Szia A., rég nem hallattál magadról :)
    Számomra teljesen érthető amit írsz, én is érzek az Avignon-ban valami friss, minerális, vagy ahogy te írod pezsgő jegyet, amely az egyik legélénkebb tömjénes parfümmé teszi. Jó kis karácsonyi ajándékot találtál magadnak :)

    VálaszTörlés
  9. Az Encens Mystic ott lapul a táskámban, de szíves lecserélném az Avignonra, az élettel telibb.

    VálaszTörlés
  10. Én is lecserélném a helyedben :) Valamiért idegenkedem a szilárd parfümöktől, bár belátom, hogy az Encens Mystic-nek nagyon jó az illata.

    VálaszTörlés
  11. Én imádom kenegetni velük a nyakam,a csuklóm körül, a dekoltázsom...szinte mindenhova teszek...annyira jó az állaguk, kár, hogy az illatuk rövid életű. (Igaz, h a Crazylibellule and the Poppies szilárd parfümökön kívül mást nem próbáltam, talán egy Philosykos Solid jöhetne már) :)

    VálaszTörlés
  12. Azt hiszem, a Philosykos-t én is bármilyen formában boldogan magamra pakolnám :D

    VálaszTörlés
  13. Hihetetlen alkotás, ilyen mélyen, még egyetlen parfüm illatáról sem tudtam asszociálni egy helyre... Kár, hogy viselhetetlen... :)

    VálaszTörlés
  14. Miert viselhetetlen??? megkerlek fejtsd ki bovebben.

    VálaszTörlés
  15. Sikariel: Örvendek, hogy ez is tetszik :) Én nem tartom teljesen viselhetetlennek, bár tényleg alkalom, vagy még inkább hangulat kell hozzá.

    VálaszTörlés
  16. Végre hozzájutottam egy mintához! Nagyon találó a jellemzés, az illat pedig egyszerűen földöntúli, mennyei, templomi, tökéletesen megragadja a koncepciót! Sokkal jobb és sokkal tömjénesebb, mint a Kyoto! A Messe de Minuit-nél kevésbé gyászos, kevésbé síri.
    (Bár érezném a Wazambában a tömjént :D )

    VálaszTörlés