2011. jan. 29.

Etat Libre d’Orange – Charogne (2007) 9/10

A bomlófélben lévő, nyüzsgő légyrajok borította tetemek általában nem a kellemes illatukkal vonják magukra a figyelmet, az Etat Libre d’Orange azonban mégis ezekből ihletődve alkotta meg a Charogne-t, melynek jelentése nemes egyszerűséggel: Dög. Hogy aztán Shyamala Maisondieu az állati hullák szagára, rothadó virágszirmokra, esetleg egy szép lány felpuffadt, hullafoltos bőrének illatára gondolva alkotta-e meg ezt a parfümöt, az nem teljesen világos számomra, abban viszont biztos vagyok, hogy a Charogne egy csodálatos illat, igazi művészi alkotás. A malajziai származású Shyamala Maisondieu-ről – aki mellesleg Antoine Maisondieu parfümőr felesége - nem sokat hallhattunk ez idáig, de azt hiszem, mostantól érdemes lesz odafigyelni rá, ki tudja, hátha hordoz még egy-két csodát a tarsolyában?

Amikor megrendeltem a Charogne-t egy meghökkentő, szokatlan illatra számítottam, s ezt meg is találtam benne hiánytalanul, még ha nem is egészen abban a formában, amelyben vártam. Mifelénk határozottan nem ilyen szaguk van az út mentén heverő dögöknek, de még az enyészet útjára lépett szirmoknak sem, viszont legyünk reálisak, nem is várhatunk el ilyesmit egy emberi használatra szánt terméktől. Ehelyett a fejillatban egy nagyon érdekes, balzsamos, gyantás aromával találkozunk (talán tömjén?), amelyet egy mély, erősen indolos és émelyítően édes fehér virágcsokor (liliom, jázmin, ylang-ylang) ölel körül egy döbbenetesen érzéki, vulgárisan fülledt és mégis csodaszép akkordot eredményezve. Hogy ez a hatalmas kezdet ne legyen nyomasztó, a parfümőr zseniálisan elkevert a balzsamokkal egy kis mentolos, hűvös jegyet is, amely szépen kiegyensúlyozza a virágok fullasztó hevét. Egy picit olyan ez a parfüm, mint Baudelaire Egy dög című verse, amely egyszerre túl sok és undort vált ki belőlünk, mégis menthetetlenül érezzük, hogy valami nagyon szép és mély van benne. A Charogne sem egy szokványos értelemben vett szép illat, néhol szinte büdös az indolok és a naftalinos hűvösség szokatlan elegyétől, mégsem tudok elszakadni a csuklómat körüllengő buja illatpárától. Ez a függőség a „lebomlás” során pedig szinte csak fokozódik, ugyanis a parfüm semmit nem veszít el a mámorító hatásából, a tömjénes, balzsamos kezdetet krémes vanília váltja fel és egy fikarcnyi bőr is kapcsolódik a képlethez, mely egyesülve a virágokkal, egy állatias dimenziót ad a parfümnek. Tartóssága nem rossz, rajtam öt-hat órán keresztül virul, de azt nem bánnám, ha a hatósugara egy kicsit nagyobb lenne.

Patrick Süskind, A parfüm szerzője szellemes és szórakoztató regényt írt arról, hogy a szagtalan Grenouille miként próbálja megalkotni a tökéletes parfümöt a halott lányok bőrének segítségével, és azt hiszem, hogy Shyamala-nak sikerült a képzeletbeli illatot üvegbe zárnia, foghatóvá és szagolhatóvá tennie. Ha vonzanak a romlás virágai, vagy szeretitek Süskind regényét, akkor mindenképp próbáljátok ki a Charogne-t, tényleg nagyszerű parfüm.

U.I: Eszembe jutott még egy irodalmi mű, amely nagyon illik a Charogne-hoz, mégpedig Gelléri Andor Endre zseniális kis novellája, az Őrült Rózsa. Pontosan azt a hangulatot ébreszti bennem, mint ez a parfüm.

Illatjegyek: bergamott, rózsabors, bőr, gyömbér, liliom, jázmin, ylang-ylang, tömjén, vanília, illatos ábelfű (Abelmoschus moschatus), állatias jegyek

Kreátor(r): Shyamala Maisondieu

18 megjegyzés:

  1. A világ legnagyobb virága jutott eszembe szagló torzsa vagy más néven titánbuzogány, amelynek angol neve még találóbb cadaverous flower (kb. hulla virág) és amelynek latin neve pedig egyszerűen csak szexuális Amorphophallus titanum (hatalmas alaktalan merev hímtag. Ezen virágnak mindig csodájára járnak, de tudni kell róla ha néhanapján virágzik akkor kifejezetten erős dögszagot áraszt. Az emberek mégis sorban állnak, hogy láthassák...
    Mindenképp ki kell próbálnom az ELDO kis szagos dögjét.... :)

    VálaszTörlés
  2. Olyan undormányokat írtál, hogy nagyon kedvet kaptam ehhez a parfümhöz.:)

    VálaszTörlés
  3. Örvendek, hogy sikerült meghoznom a kedveteket a Charogne-hoz, remélem nektek sem fog csalódást okozni a bűze :)

    Ja, és Timka: nagyon szép ez a fallikus virág, jó lenne egyszer élőben is találkozni egy hasonlóval.

    VálaszTörlés
  4. Hát igen , Etat-ék ötletekben nem szűkölködnek…
    A napokban virágos illatokat kívánt meg az orrom, de egészen más megközelítésben találtam rá. Ez a parfüm ugyanis nem a virágok viruló, élettől duzzadó szirmait hivatott megidézni, annál inkább a halálba libbenésüket. Ennek ellenére egy szép kis illat, rózsaszín pillecukor indollal, virágokkal keveredve, rajtam legalább is nem árasztott semmiféle bomlástermék szagot, a naftalint határozottan éreztem, de az előbb említett jegyek megszelidítették.
    Örülök, h megillatolhattam :D
    It's a must try!

    VálaszTörlés
  5. Végre sikerült megnéznem a Parfüm című filmet, a halott virágok eszembe juttatták a látottakat. Na de ezt most hagyjuk. Ha egyszer beszabadulhatnék egy olyan műhelybe, mint Dustin Hoffmané volt... egy hétig ki se jönnék, csak kotyvasztgatnék merészebbnél merészebb illatokat, mint amilyen ez is. Persze biztos hogy alkotásaim nem mennének át a rostán :D Csak alapanyag kéne...

    VálaszTörlés
  6. Szia Illatvirág!
    Látom, te csak a virágszirmok halálát és lebomlását társítod az illathoz, s nem képzelsz egyéb dögöket is mellé :) Örvendek, hogy neked is tetszett a Charogne ;)

    VálaszTörlés
  7. Laci: Egy olyan Dustin Hoffman féle műhelyben azt hiszem, én is nagyon jól el tudnám tölteni az időt. Kár, hogy a suliban nem ilyen volt a kémialabor :)

    VálaszTörlés
  8. Annyira kipróbálnám! Hol lehetne hozzájutni? Mondjuk a többi termékük is érdekelne, mert nálad olvastam először róluk, és a merészségük miatt kifejezetten kíváncsi lettem.

    VálaszTörlés
  9. Bocs a megkésett válaszért. Etat Libre d'Orange illatmintákat én az ausliebezumduft.de oldalról szoktam rendelni, de megrendelhetőek a saját honlapjukról is: www.etatlibredorange.com
    Jó kisérletezést! ;)

    VálaszTörlés
  10. Köszi! Rajta leszek, még akkor is, ha ezek az illatok nem landolnak a polcomon.

    VálaszTörlés
  11. Hm, a saját honlapon egyelőre nem találom a mintákat. Az ausliebezumduft.de oldalon mindjárt kísértésbe estem, és találtam pár dolgot, amit nagyon szeretnék megszagolni... persze, csak név alapján találgatok.
    Valakinek valami infója pl. a Boadicea The Victorious nevű cégről?

    VálaszTörlés
  12. Ezen a linken találod meg a honlapjukon az illatmintákat. Azt hiszem, itt egy picit olcsóbbak:
    http://etatlibredorange.com/boutique/index.php/en/shop/SAMPLES.8

    A Boadicea The Victorious-ról ezidáig csak olvastam, de egyáltalán nem dícsérik. Szerintem gyönyörűek az üvegeik és a parfümeik is jól hangzanak, ezért utánuk nyomoztam egy kicsit, de semmi pozitív kritikát nem találtam. Ennek ellenére tervezem, hogy kipróbálom valamelyik parfümüket. Ha te is rendelsz mitát, számolj majd be a tapasztaltakról ;)

    VálaszTörlés
  13. Igaz, nem egyik napról a másikra, de végül tulajdonosa lettem egy kis üvegecske Charogne-nak. Nagyon kellemesen "dögös" illat, nem a dög eredeti formájára célozva, de azt gondolom, hogy ennek az illatnak az értékelése edzett orrot, komoly odafigyelést igényel, mert a felületes szemlélőnek (szaglálódónak) esélyesen mit sem fog mondani, egy 'kellemes' benyomáson kívül.
    Mindenesetre rajtam a fehérvirágos jegy dominálja az illatot, bergamottot nyomokban sem éreztem, a bőr éppen csak megjelenik (én bátrabban használtam volna ezt a jegyet).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, nekem elég egyértelműen bizarr illat, soha nem éreztem csak simán kellemesnek :)

      Törlés
  14. Sajnos nekem nagyon nagy csalódás volt a Charogne. Olyan brutálisan naftalinos, hogy összeszorult tőle a torkom. Köhögőrohamot kaptam, és fejfájást, mikor teszteltem bőrön. És csak 3-4 óra múlva lett kellemesebb, édeskés, vaníliás. Kizárt, hogy én ezt bárkin szagolni akarjam. Általában nagyon szúrósnak és szikárnak érzem az ELDO illatokat. A Rien volt a másik borzalmas nagy csalódás. A Secretions Magnifiques meg egyenesen elképesztő. Bár én nem büdösnek éreztem. Igazából valami enyhe szappanosan virágos szagot éreztem, viszont irgalmatlanul fémes érzet keletkezett a torkomban, és esküszöm, hogy szívdobogásom lett. Biztosan az adrenalin. Szerintem a S.M. az ideggázok egy fajtája. A Fat Electrician, a Fils de Dieu, a Vraie Blonde és a Bijou Romantique tetszenek. Like this-t sajnos nem ismerem.
    B. Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Secretions Magnifiques szerintem is szörnyű, a Rien-ben viszont látok fantáziát. Bár én sem szívesen viselném, el tudom képzelni, hogy van akin jól áll. Újító illat.

      Törlés
  15. Szimat! Szombat reggel semmit nem tettem magamra, azért, hogy a boltban magamra fújhassam a Charogne illatot. Semmit nem éreztem már közvetlenül utána sem! Később sem. Számomra ennyi volt ez a márka. Arra lennék leginkább kiváncsi, hogy Párizsban is ugyanezt a töménységet árulják-e?... (magor)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Furcsa... Nekem a Charogne elég erőteljes illatnak tűnik. Lehet, hogy valami anozmia áll a dolog hátterében. Szerintem próbálj ki még legalább két-három illatot az ELDO-tól, mielőtt végképp leírnád őket.
      Abban meg biztos vagyok, hogy Párizsban is ugyanezt a töménységet árulják, kötve hiszem, hogy a Neroli hamisítvány, vagy valami hígított változatot forgalmazna.

      Törlés