2011. jan. 14.

Parfumerie Generale – Felanilla 21 (2009) 8.5/10

Az utóbbi időben többször is hangoztattam már, hogy a Parfumerie Generale háza táján valami nagyon jó dolog van kialakulóban, alkotásaik tele van újításokkal, izgalmas alapanyagokkal, kreatív kombinácókkal, de a klasszikus témáktól sem félnek, bátran visszanyúlnak hozzuk, hogy aztán egy egészen új oldalukat tárják elénk. A Felanilla névre hallgató illatukat – amelyet az elsők között ismertem meg a PG kínálatból – már beválogattam a Top 10 Őszi Illatom közé és írtam is ott róla néhány sort, de úgy érzem, hogy ez az izgalmas parfüm egy egész cikket is megérdemel.

Újat teremteni az agyonzsúfolt vanília műfajban nem egyszerű dolog, de Pierre Guillaume-nak sikerült véghezvinnie ezt a bravúrt. A Felanilla a klasszikus, shalimar-i témát bontotta szét és értelmezte újra a parfümvilág számára szinte teljesen ismeretlen banán jegy felhasználásával úgy, hogy közben beleszőtte az alkotásba az utóbbi néhány év egyik legjobb férfiparfümének, a Dior Homme-nak a szálait is. A végeredmény egy merőben új, ugyanakkor több szempontból is ismerősnek tűnő illat lett, amely egy újabb dimenzióval bővítette ki a vaníliás parfümök amúgy sem szegényes körét.

A Felanilla fejillatában egy meglepően élénk sáfrány akkordba ütközünk (Octavian Coifan parfümőr, blogíró szerint ethyl-safranate és safranal alkotja), amely fűszeres, hűvös és enyhén fémes hatású, de már az első perc után kilóg mögüle az éretlen banán héjának különleges, párás, kissé nyers burgonyára emlékeztető illata, és az írisz, amely ezúttal nem hideg és földes, hanem puha és édes, mint ahogy azt a Dior Homme-ból ismerhetjük. Ez a három jegy – bár első látásra lehet, hogy nem tűnik összeillőnek – zseniálisan működik együtt, egy szokatlan, de igazán emlékezetes, szexi és kellemes elegyet alkotva, melynek egyetlen hibája az, hogy nem elég erőteljes. Miközben tovább tágul a világegyetemünk, előbukkan a vanília dominálta alap, amely tovább édesíti az amúgy sem savanykás illatot, de köszönhetően az egész parfüm halkszavúságának, egyetlen pillanatra sem válik émelyítővé, vagy túlságosan édessé. Számomra ez a stádium már kevesebb örömet rejt magában, mint a csodálatos fej-, meg szívillat, de még így is fölötte áll a legtöbb általam ismert vaníliás parfümnek (leszámítva talán a Shalimar-t). Itt is csak ugyanazt emelném ki negatívumként, ami az egész leszáradás során zavart, nevezetesen, hogy a Felanilla nagyon csendes, csak közvetlenül a bőrömre hajolva érzem az illatát, és ott sem tart tovább négy-öt óránál.

Ez a parfüm jó példa arra, hogy mire képes egy parfümőr, ha igazán szabadjára engedi a képzeletét, s bátran kombinál, de azt is megmutatja, hogy vannak még kiaknázatlan, izgalmas területek a parfümvilágban, amelyek csak a tehetséges orrokra várnak. Ha tehetitek, próbáljátok ki a Felanilla-t, az olfaktív élmény garantálva van.

Illatjegyek: sáfrány, írisz, banán, széna, vanília, ámbra

Kreátor(r): Pierre Guillaume

29 megjegyzés:

  1. Köszi a bejegyzést! Épp a minap gondolkodtam rajta, hogy van-e olyan parfüm, amelyben banán jegy van.
    Izgalmasan hangzik mindenféleképpen.
    Amúgy lehet hogy velem van a baj, de én a Shalimar-t nem szeretem. :)

    VálaszTörlés
  2. A Comptoir Sud Pacifique Vanille Banane egy igazi élethű banánillat. Nagyon erős, legalábbis az első percekben.
    Hestia

    VálaszTörlés
  3. Hogyan lehet hozzájutni egy kis mintához, mondjuk?

    VálaszTörlés
  4. Hello Illatvadász!

    Nemrég találtam rá a blogodra és nagyon örülök neki! Végre nem korlátozódom a külföldi blogokra:)
    Csak így tovább!

    Á.

    VálaszTörlés
  5. Timka: Örvendek, hogy ötletet adtam :) Nem hiszem, hogy tragédia, ha nem szívleled a Shalimar-t, elvégre a parfümök megítélése elég szubjektív, és unalmas is lenne, ha mindenki ugyanazt szeretné :) Én például a Mitsouko-val vagyok képtelen megbarátkozni...

    VálaszTörlés
  6. Hestia: Kösz a tippet, utánanézek a Vanille Banane-nak. Hirtelen nagyon kiváncsi lettem rá :)

    VálaszTörlés
  7. Szia Csí!
    Felanilla illatmintát szerintem legkönnyebben az ausliebezumduft.de oldaláról rendelhetsz, jelenleg 4 euróért kínálják.

    Vanille Banane mintát sajnos sem itt, sem pedig a Neroli oldalán nem találtam, de szerintem, ha be tudsz ugrani Pesten a Neroli-ba, akkor ott majdcsak akad egy teszter.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Á.!

    Köszönöm a biztatást, igyekszem :)

    VálaszTörlés
  9. Köszi, Szimat! A Felanillára gondoltam, a CSP-t nem nagyon szeretem. Engem a Body Shopos illatokra emlékeztetnek, túl egyszerűek, én meg a rafináltabbakat szeretem. A Neroliban pont ma voltam, sajnos szinte minden héten benézek. :)

    VálaszTörlés
  10. Én azt hiszem, nem bánkódnék, ha minden héten benézhetnék a Neroliba :)
    A CSP-k tényleg nem különösebben összetettek, vagy művésziek, de ennek ellenére az Amour de Cacao-t és a Bois de Filao-t egészen megszerettem. Olyan kis kellemesek... :)

    VálaszTörlés
  11. Nem bánkódom.:) Pont a lényeget kaptad el, a kis kellemesek nem az eseteim. A Montale-ok brutalitása áll hozzám a legközelebb mostanában.

    VálaszTörlés
  12. Én is brutális párti vagyok, de nekem még a Montale-nál is jobban tetszik a Parfum d'Empire bátor, kreatív stílusa.

    VálaszTörlés
  13. Melyeket ajánlanád kipróbálásra egy bátor, kreatív nőnek?:)

    VálaszTörlés
  14. Egyébként belefutottam egy L'Ombre sur l'eau mintába, magam sem értem, de nagyon tetszik. És kb 24 órája érzem magamon. Fürdés, stb. után is. Sőt ráfujtam egy kis Spezie-t, azt gondolva a diptique már elszállt, de még mindig kibújik alóla. Hihetetlen.

    VálaszTörlés
  15. Nekem a Parfum d'Empire női/uniszex vonalából a Cuir Ottoman, az Aziyade , a Wazamba és az inkább férfias, mint nőies Ambre Russe tetszik a legjobban. Tudom, hogy ebből kettő jelenleg nincs meg a Nerolinál, de azért, ha teheted próbáld ki őket, igazán izgalmas, robosztus darabok :)

    A L'Ombre Dans L'Eau-t általában én is szeretem, kellemes, természetközeli illat, de néha zavar egy kissé az erős gyümölcsössége. Ja, és szerintem ebből ihletődött Celine Ellena Sublime Balkiss-a...

    VálaszTörlés
  16. Hát, hogy is mondjam, a Cuir Ottoman elsőre nem tetszik, valahogy öregesnek érzem. Egy röpke gondolat erejééig az ősrégi Safari ugrott be róla, nem tudom miért, nem is emlékszem nagyon arra az illatra, de valahogy bevillant. Még az Eau Suave-ot vettem meg, majd beszámolok.

    VálaszTörlés
  17. Én még csak nem is hallottam erről a Safariról :)
    Amúgy nekem az Eau Suave tűnt elsőre kicsit öregesnek, de még ismerkednem kell vele, ahhoz, hogy igazi képet alakítsak ki róla.
    Várom a beszámolódat ;)

    VálaszTörlés
  18. Ralph Lauren Safari, olyan 20 éves parfüm, nagyon vágytam rá, de mikor meglett, rájöttem, hogy, hosszabb időn keresztül nem viselem el magamon. Úgy emlékszem, olyan nagyasszonyos volt.
    Az Eau Suave tetszik, bejön ez a borsos-mentás rózsa. Egy a baj vele: mintha nagyon rövid idő alatt eltünne rólam. Bár tegnap ilyen nap volt: háromféle kölnit fogyasztottam el, úgy, hogy mindegyik nyomtalanul eltünt 1-2 óra alatt. Lehetséges, hogy vannak ilyen napok? Hangulat/fizikai állapotfüggő is lehet a kölnik tartóssága?
    Egyébként van ötleted fűszeres rózsára, ami hosszan tart és kapható mondjuk a Neroliban?

    VálaszTörlés
  19. Gondolkodtam a fűszeres rózsán, de sajnos semmi igazán megfelelő nem jutott eszembe. Amit talán mégis érdemes lenne kipróbálnod, ha még nem tetted, az a TDC Rose Poivre-ja (nagyon vad), a L'Artisan Voleur de Roses-e (pacsuli, szilva), a Jubilation 25 és a Montale féle Red Aoud. Ja, és ha teheted, próbáld ki a Caron Parfum Sacré-ját is, szerintem nagyon szép, enyhén fűszeres rózsa.

    Ami a bőrön való tartósságot illeti, én is tapasztaltam már olyant, hogy egy parfüm a megszokottnál sokkal hamarabb elillan rólam, és azt vettem észre, hogy ez általában olyankor történik, amikor fázom, vagy csak egyszerűen száraz és hideg a bőröm. Egyébként az Eau Suave-re én úgy emlékszem, hogy elég tartós volt, lehet, hogy veled is csak a bőröd játszott :)

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm, még nem próbáltam őket, igyekszem hamarosan megismerkedni velük. Sajnos eddig azt tapasztaltam, a L'Artisanok hamar elillannak. A TDC-khez még nem volt szerencsém. Mi a véleményed a tartósságukról?

    VálaszTörlés
  21. Ja, a Red Aoudot nagyon szeretem, de most valami másra vágyom.

    VálaszTörlés
  22. A legtöbb L'Artisan rajtam sem bizonyult tartósnak és a TDC-k sem dicsekedhetnek Montale-os tartóssággal (főként a Bergamote nagyon illanékony), de a Rose Poivre-vel nincs gond, szerintem hat-hét óra simán elvárható tőle.

    VálaszTörlés
  23. Meg fogom nézni.
    Olvasva itt téged és a többieket, egyre kíváncsibb vagyok a Lutens-illatokra is. Valahogyan megoldom.:)

    VálaszTörlés
  24. A Lutens-ekkel én is bajban vagyok, egyelőre csak a The Perfumed Court-on keresztül tudok mintához kutni, ott pedig nagyon drágák. A Sa Majeste la Rose-t, a Borneo 1834-et és a Fleurs d'Oranger-t már nagyon régóta szeretném kipróbálni, de tulajdonképpen az összes többire is kiváncsi vagyok... :)

    VálaszTörlés
  25. Gondolom, a parfüm.hu-ról te sem rendelnél. Gyanúsan olcsón adják, meg furcsa, hogy csak ők...az egész nem tetszik.
    Viszont jön a születésnapom, szép kerek szám és azt találtam ki, hogy megérdemlek egy Lutens-t.:)
    Ha az ember a Luckyscentről rendeli, adnak hozzá más, saját mintát. Akkor majd mesélek, sőt, ha jó leszel, meg is szagolhatod.:)

    VálaszTörlés
  26. Bevallom őszintén, hogy én bizony rendeltem a parfum.hu-ról, mégpedig egy Ambre Sultan-t, ráadásul csak teszterük volt belőle, így aggódtam egy kicsit, de szerencsére minden jól végződött. Összehasonlítottam az illatmintámmal (ami biztosan eredeti) és tökéletesen rendben lévőnek találtam, ráadásul az üveg is nagyon szép és finoman megmunkált, egyáltalán nem tűnik kamunak. Az árakról csak annyit, hogy a Serge Lutens honlapján 80 euró 50ml, ehhez viszonyítva a 21.000 Ft is talán elfogadható ár.

    Nagyon jól hangzik ez a születésnapi meglepetésed, szép ajándék lesz :) Tudod már, hogy melyiket fogod megrendelni? Amúgy meg: Isten éltessen sokáig ;)

    VálaszTörlés
  27. Köszönöm szépen!

    Hát igen, így lesz izgi, ha vaktában választok.:) Valahogy azt érzem, nem fogok mellényúlni. Mindegyiket brutálisnak gondolom, vagyis hogy olyannak, amilyet szeretek. Nézegetem az összetevőket, olvasom a kommenteket. Közben rájöttem, én egy súlyos parfüm-beteg vagyok.:)

    VálaszTörlés
  28. Azt hiszem, én is elég súlyos parfüm-beteg vagyok, de vaktában még sosem mertem rendelni. Túl sokszor ért kellemetlen meglepetés a mintákkal, ahhoz, hogy bevállaljak egy ilyesmit. Persze, bátraké a szerencse :)

    VálaszTörlés