2011. aug. 20.

Miller et Bertaux – Spiritus/land #2 (1998?) 8/10


A Miller et Bertaux egy aprócska párizsi divatház, amely 1985-ben született a világra és értelemszerűen Miller meg Bertaux voltak a szülei. Hogy a szülők mikor kezdtek el ruhák mellett parfümökkel is kacérkodni, arról nem sokat lehet tudni, mindössze annyit sikerült kiderítenem, hogy 1998-ban már létezett a Parfum Trouve #1 és a Spiritus/land #2 is. Hatalmas népszerűségre sosem sikerült szert tenniük, de parfümös körökben jó a megítélésük az illataiknak, alkotásaik gondosan megtervezettek és jó minőségű alapanyagokból készülnek.

Koránt sem ismerem az összes Miller et Bertaux illatot, de amelyeket sikerült kipróbálnom, azok közül magasan kiemelkedik a Spiritus/land (Szellem/föld). Ez a parfüm egy igazi csemege azoknak akik szeretik a különlegességeket és az egzotikus, távoli vidékek illatait; szerintem nem igazán hasonlít egyetlen más parfümhöz sem, s a L’Air du Desert Marocain-tól eltekintve, talán egyetlen alkotás sem kelt bennem ilyen erős Észak-Afrika érzetet. A Spiritus fejillata egy igazi fűszeres tűzijáték, amelyben a szúrós, frissítő hatású, kissé szappanos gyömbér szikrázik a leghevesebben, de a feketebors, a kesernyés kardamom, és valami, tormára/wasabi-ra emlékeztető csípősség is fel-felsziporkázik a sötétben. Rövid idő után megjelenik a tömjén is, amely csontszáraz és egy jottányit sem emlékeztet a keresztény templomok jellegzetes illatára, inkább valami félvad afrikai sámán kuckóját idézi meg bennem. Persze ilyent sosem szagoltam, úgyhogy lehet kötözködni, de hát ez jutott róla eszembe, nincs mit tenni…

A gyömbér-tömjén párossal még egyetlen más parfümben sem találkoztam - valószínűleg ezért is hat ennyire újszerűnek a Spiritus - de el kell ismernem, hogy jól működik. Talán egy kicsit agresszívebb, ridegebb lenne a kelleténél, ha egy nagyon jól beillesztett, férfias rózsa-fuvallat meg nem lágyítaná a szívét, de szerencsére meglágyítja, úgyhogy nincs okom panaszra. Az első egy-két óra nagy intenzitása után leül a tömjén és teret enged a fás-dohányos alap diszkrétebb, melegebb illatának, s ezzel megjelennek az első édesség-cseppek is az egyébként száraz, férfiasan karakteres parfümben. Tartósság, hatósugár rajtam egyaránt mérsékelt, de közelről szagolva kifejezetten intenzívnek, pezsdítőnek hat a Spiritus, szinte szúrja az orrot.

Azt hiszem sosem lesz egy egész üveg Spiritus-ra szükségem – túl vad és idegenszerű ahhoz, hogy rendszeresen viseljem – de izgalmas illatélményt nyújtott, és a mintám maradéka talán még jól jöhet, egy spirituális utazás alkalmával. Ajánlom mindenkinek aki szereti a bátor parfümöket, tömjén rajongóknak pedig egyenesen kötelező.

Illatjegyek: bors, dohány, kardamom, gyömbér, rózsa, szantálfa, tömjén

Kreátor(r): ismeretlen

11 megjegyzés:

  1. Amikor a Néroli évekkel ezelőtt behozta, akkor kipróbáltam. Emlékem nagyon pozitív. Különleges illat, különleges férfiaknak.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a Parfum Trouve-t, szeretnék is belőle egy üveggel, a Spiritet pedig még nem próbáltam. Szimpatikusak a M&B parfümök, tetszik a letisztult üvegforma is.

    VálaszTörlés
  3. A Spiritust időnként magam is használom, bár egy kicsit szúrós és szigorú, olyan tanárúras hangulatú. Bizonyos fázisokban kicsit sok a gyömbér, késöbb nekem sok a rózsa, vhogy nem teljesen kerek. Ugyanakkor ha a No. 3 Green, green, green and green nevű Miller et Bertaux parfümöt ráfújjátok, egy szinte tökéletes, szép kerek illatot ad! Az az érzésem, hogy a készítőknek is az volt az alapötlete, hogy az 1., 2., 3-as számú parfümöket kombinálni is lehessen, én azóta is ilyen parfümöket keresek(talán a CB I hate perfume árul külön illat akkordokat, amelyek aztán tetszés szerint kombinálhatóak).
    A Miller et Bertaux-nál maradva van még egy kiváló tömjénes illatuk, az Om. Szerintem a legjobb nyáron is hordható tömjén.

    VálaszTörlés
  4. A Spiritus-t leginkább este tudom élvezni,kicsit zárkózott és különleges hatást kelt, engem megnyugtat. Rajtam elég tartós, bár a hatósugár nem olyan, mint mondjuk egy Montale-nál. Az Om már sokkal nagyobb hatósugárral bír...a kedvencem tőlük az A Quiet Morning. Nagyon indiai hangulatú, tiszta illat. Rizs és kurkuma.

    VálaszTörlés
  5. Parfümblog: A Parfum Trouve-t sajnos nem próbáltam még. Az üvegek nekem is szimpatikusak, de még jobban tetszenek a csomagolásaikon található apró ágacskák :)

    VálaszTörlés
  6. de Owar: Egyetértek a szúrósságot illetően. A Green, green, green-nel még nem kombináltam, de jónak tűnik az ötlet. Talán legközelebb ki is próbálom. Az Om-hoz sajnos még nem jutottam hozza, tömjénes mintákkal nagyon el vagyok látva, és ez valahogy kimaradt a látókörömből.

    Illatok kombinálására szerintem a Jo Malone a legmegfelelőbb, nekik minden parfümük úgy van megalkotva, hogy keverhető legyen, és a honlapjukon tippek is vannak, hogy mit mivel érdemes kipróbálni.

    VálaszTörlés
  7. Poelho: A Quiet Morning tényleg elég indiai, ha jól emlékszem számomra a sáfrány illata volt a legnyilvánvalóbb benne. Ha lenne benne egy kis római kömény is, akkor még igazibb lenne :)

    VálaszTörlés
  8. Szia Szimat, bocs, hogy ide irok, mert a téma nem a Spiritus, de azért Miller et Bertaux:)
    tovább folytattam a niche tesztemet és ezen cég egyik kreálmánya következett:
    OM
    szeretem a keleties illatokat, az OM pedig igazi keleti mélység, tömjén, vanilia, mósusz, bors, chili...azt hiszem lineáris illat, mert minden összetevöje egyszerre támadta meg a szaglószervemet. akár egy indiai füstölő bolt, de most sajna nem jó értelemben mondom. inkább volt ez kavalkád és zürzavar, mint harmónikus varázs. 1-2 óra múlva szelidült meg, onnan egy bőrközeli keleties alapillat maradt, karakter nélkül...
    a pont pár nappal előtte szaglásztam egy hasonlóan lineáris keleties cartier illatot (must pour homme essence), hát simán leverte az OM-ot a szememben.
    jó bevallom nem vagyok egy tömjénimádó, de van pár ilyen illatom amit szeretek, ezt nem...és nem is az ára miatt, még olcsóbban sem venném fel az illatgardróbomba.
    összefoglalva kaotikus kezdet, jellegtelen folytatás.
    eredmény: 2ből 1 pont a nichéknek.
    ismered az illatot, szivesen elolvasnám a véleményedet, hátha teljesen más képet festesz az OM-ról, azt pedig tutira akceptálnám:)

    csaloe

    VálaszTörlés
  9. Teljesen jó helyre írtál ;) Sajnos én nem ismerem az OM-ot (annyi izgalmas tömjén mintám van, hogy ez mindig kimaradt a rendelésből), így véleményt sem tudok mondani róla. Ha jól emlékszem, a külföldi kritikusok sem ájultak el tőle.
    Kíváncsian várom a harmadik jelentésedet :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Szimat!

    Lelkes olvasója vagyok a blogodnak!:) Nemrég, kb 3 hónapja bementem a Neroliba, azóta rajongok a finomabbnál finomabb illatokért! A Miller et Bertaux illatai mind fantasztikusak! Most szereztem egy Parfum Trouvé mintát, amely szerintem ékes bizonyítéka annak, hogy az illatokról nem lehet kimondani egyértelműen, hogy csak férfi vagy női. Amikor ezeket a gondolatokat írom, a csuklóm szaglászása egyértelműen megerősít engem!
    Nagyon jó olvasni a hozzászólásokat, véleményeket! Nagyon sokat gazdagodtam általa, mert felfedeztem egy újabb művészetet!!!:)))
    Köszönöm mindenkinek, de különösen Neked Szimat!:)

    Szép estét mindenkinek!:)

    Emre

    VálaszTörlés
  11. Kedves Emre!

    Isten hozott a klubban :) Örvendek, hogy tetszik a blog, remélem a segítségedre lesz a parfümvilág feltérképezésében.
    A Parfum Trouvé-t sajnos még nem sikerült kipróbálnom, de most egy kicsit utánanéztem, és egész jól hangzik. Lehet, hogy benne lesz a legközelebbi mintarendelésemben.

    VálaszTörlés