2011. okt. 13.

Eau d’Italie – Paestum Rose (2006) 7.5/10

Az Eau d’Italie niche parfümház 2005-ben jött létre, és mivel megalapítói jó lóra tettek – Bertarand Duchaufour-t kérték fel a parfümőri szerep betöltésére - rövid idő alatt nagy népszerűséget sikerült kiharcolniuk maguknak a parfümös berkekben. A parfümház szellemi atyja a Sersale család, egy olasz família, amely a festői Positano-ban található, hasonlóképpen festői Le Sireneuse hotel létrehozásával már bebizonyította, hogy van érzéke a luxushoz, s az Eau d’Italie esetében sem adták alább a mércét (itt most próbáljunk megfeledkezni az igencsak csúnyára sikerült parfümös üvegcsékről).

A Paestum Rose – talán a legnépszerűbb Eau d’Italie illat - a Nápoly közelében található, Paestum nevezetű ősi római-görög városnak, és annak különleges rózsabokrainak állít emléket. Ennek tudatában, és az illatpiramist elnézegetve egy komplex, orientális, régimódi illatra számíthatnánk, de a valóságban ennek épp az ellenkezője üti meg az orrunkat. A Paestum Rose egy ultramodern, viszonylag egyszerű, és alapvetően friss illat, amely stílusát tekintve nem esik nagyon távol az ugyancsak Duchaufour alkotta Timbuktu-tól. A parfüm fejillata egy csokor sziporkázó citrusos-gyümölcsös frissesség, amelyben a feketeribiszke játssza a főszerepet, de gyanítom, hogy az általam “élőben” még nem illatolt davana is fontos szerepet kap a maga gyümölcsös, édeskés zöldes jellegével. Emellett még jelen van a száraz, fás feketebors meg természetesen a rózsa, amely fokozatosan kiterjeszti az uralmát a gyümölcsös jegyekre is, mígnem teljességgel magáévá nem teszi őket. Íly módon, a szívillathoz érkezve egy kissé gyümölcsös jellegű, friss fanyar rózsát találunk, amelyet a Duchaufour által tökélyre fejlesztett tömjén-cédrus páros, meg némi papirusz tesz szárazabbá, szellősebbé. Kellemesen üde, nyers hatású illat, némi szintetikus felhanggal. A teljes leszáradás rajtam öt-hat óra alatt játszódik le, és egy száraz, kissé fanyar, cédrusos alapban ér véget.

Ha valaki szereti ezt a jellegzetes, kissé minerális, kissé áttetsző stílust, annak minden bizonnyal a Paestum Rose is bejövős lesz, azonban a testesebb illatokat kedvelőkben hiányérzetet hagyhat. Én az utóbbiakhoz sorolom magam, de azért el tudnám képzelni, hogy ha egyszer váratlanul a Le Sireneuse hotelben érne a pirkadat, és egyetlen parfümöm sem lenne nálam, akkor mindenféle gond nélkül elfogadnám a szálloda által felkínált Paestum Rose-t is aznapi kísérőmként. Hófehér, laza viselethez illik a legjobban.

Illatjegyek: davana (Artemisia pallens), fahéj, feketebors, rózsabors, korriander, feketeribiszke, török rózsa, babarózsa, tömjén, illatvirág, kanárifa gyantája (Canarium luzonicum), tea, papirusz, benzoin, mirha, opoponax, vetiver, pacsuli, cédrus, wenge fa (Millettia laurentii), ámbra, fehér mósusz

Kreátor(r): Bertrand Duchaufour

8 megjegyzés:

  1. Az első niche-rendeléseim között volt, teljesen véletlenszerűen választottam ki. Nagyon tetszetős, szexi illat, engem a Juliette Has a Gun rózsás illataira emlékeztet kicsit. Amikért egyébként odavagyok, úgyhogy a PR is nagy kedvencem.

    VálaszTörlés
  2. Hmm. Pedig ha tippelnem kellet volna, azt mondtam volna, hogy ez neked nem tetszik :) Még egyszer bebizonyosodott, hogy az illatok terén semmi nem egyértelmű.

    VálaszTörlés
  3. Én nem érzem annyira lájtosnak..persze nem egy Lumiere Noire mélységeiben, de ami rózsás, az nekem általában bejön.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mindenki! Október 29-én topictalálkozó lesz a budapesti Jókai téri Vörös Oroszlán Teaházban, 17 órakor! Várunk mindenkit szeretettel, aki ír ide, aki csak olvas, szóval mindenkit, aki szereti a parfümöket!

    VálaszTörlés
  5. Egyszer én is rendeltem egy csomó l'Eau d'Italie mintát, de a rózsát szándékosan elkerültem. Nagyon szerettem viszont a Sienne l'Hiver-t.... amíg nem találkoztam a L'Artisan Dzongkha-kával. A kettő ugyanis kisértetiesen hasonló. Bertrand, Bertrand... A Sersale-családnak eladtad mégegyszer ugyanazt a szörpöt! Lám, ez meg hasonlít a Timbuktura?

    VálaszTörlés
  6. Nem szeretném ha félreértenéd: maga az illat nem hasonlít nagyon a Timbuktu-ra, hiszen mégiscsak a rózsa dominál benne, viszont a stílusa annál inkább. Ugyanaz a száraz, áttetsző, levegős struktúrár épül mindkettő, ami egyébként a Dzongkha-ban is jelen van.
    Egyébként jó, hogy mondod a Sienna l'Hiver-t, így legalább ezt a mintát megspórólhatom :)

    VálaszTörlés
  7. Tiltakozom! Én egyáltalán nem érzem hasonlónak a Sienne l'Hiver-t és a Dzongkhát - utóbbit sajnos elrontja nekem a bazsarózsa. De mivel a P. Rose a téma: szeretem:) Pedig én se vagyok légies illat-fan. Ez se tartozik szorosan a tárgyhoz, de az Eau d'Italie-től szerintem a Baume du Doge az, ami mindent visz.

    VálaszTörlés
  8. A Baume du Doge már jó ideje a várólistámon van, de valahogy mindig átugrottam rajta, amikor rendelésre került a sor. Lehet, hogy Luca Turin kritikája befolyásolt?

    VálaszTörlés