2011. dec. 19.

Serge Lutens - Fumerie Turque (2003) 8/10

Amikor néhány évvel ezelőtt rendeltem tíz darab Lutens illatmintát, arra számítottam, hogy a Fumerie Turque (Török dohányzószalon) fölényes győzelmet arat majd, és titokban már készülődtem is egy egész üveg beszerzésére. Aztán úgy alakult, hogy az Ambre Sultan lett az, amelyik simán lekörözte a vetélytársait, és most egy gyönyörű üvegben tündököl a polcomon, a Fumerie Turque-ről pedig szép lassan megfeledkeztem. Nemrég, téli illatok után kutatva újra a kezembe került a mintácska, és úgy döntöttem, hogy végre "kiírom magamból".

Az illatpiramis alapján ezt a parfümöt nekem találták ki: gazdag, orientális, füstös orgiát ígérnek az illatjegyek, és tulajdonképpen ebben nincs is hiány. Hogy mégsem került be a legnagyobb kedvenceim közé (bár egy Top 10 téli helyezést azért megfogott), az annak köszönhető, hogy a mérleg inkább a szirupos édesség, semmint a füstös-dohányos-pacsulis irányba billen ki, és ez számomra egy kicsit soknak bizonyult. A parfüm fejillata főként a tonkababról, sztóraxról, és egyéb balzsamos jegyekről szól - a füst, és a dohány szárazabb illata diszkréten megbújik mögöttük. Talán egy csipetnyi mandula is van itt, de szépen elvegyül az édességben. Tíz-húsz perc elteltével megjelennek az első változások: kicsit felerősödik a füst, és ezzel egy időben megjelenik egy testes gyümölcsös akkord is, ami engem leginkább az aszalt meggy illatára emlékeztet, az illatpiramis alapján viszont a ribizlire és a kandírozott rózsára kell gyanakodnom. Itt lép a képbe egy nagy kanál méz is, amely erőteljesen szirupos, már-már az aluljárók vizeletszagát megidézően sűrű és szúrós, de Sheldrake ügyesen egyensúlyozott a pengeélen; igazából sosem lehet pisiszagúnak nevezni a Fumerie Turque-t. A parfüm komlexitását jelzi, hogy mindezen nehéz, karakteres jegyek mellett néha még egy kéjesen lebegő jázminfelhőt, és egy kevés kesernyés bőrt is fel lehet fedezni, ami kifejezetten jól mutat a gourmand aromák között. Kétségtelenül ez a legérdekesebb része a parfümnek, és távolról beszippantva kifejezetten kellemes, meggyes pipadohányra emlékeztető illatú, közelről azonban minduntalan orrba vág és elborít az édessége. Ha valahogy megoldhatnám, hogy ne én kelljen viseljem, hanem valaki a közelemben, aki gyakran elsuhan előttem, akkor nagyon tudnám imádni, így azonban egy kicsit tartok tőle. Egy másik megoldás az lehetne, ha csak szabad levegőn, lehetőleg mínusz húsz fokban viselném, de hát erre még Csíkban is csak ritkán van lehetőség. Az alap nagyon hosszan, több mint tíz órán át várat magára, és egy szép vaníliás, balzsamos, ámbrás illattal hálálja meg a türelmünket, amely, ha tusolás nélkül fekszünk le, akkor még másnap reggel is meglegyinti az orrunkat.

A Fumerie Turque a legsötétebb, legtitokzatosabb gourmand parfüm, ami valaha kipróbáltam, s ennek következtében talán túl is lépi a gourmand kereteket. Egy csábos, hódító illat, amely férfin és nőn egyaránt vágyakról és szenvedélyről beszél, még ha nem is annyira direkt módon, mint rettegett testvére, a Musks Koublai Khan. Hacsak egy kicsit is kevésbé lenne édes, és több lenne benne a száraz dohánylevél, akkor most talán küldeném a levelet az angyalnak, így azonban valaki mást kell behálóznom vele. Kipróbálásra javasolt.

Megjegyzés: A Fumerie Turque megjelenése után néhány évig kizárólag a párizsi Les Salons du Palais Royal-ban volt megtalálható, a gyönyörű, harang alakú üvegcsében, de 2006 óta már világszerte megvásárolható.

Illatjegyek: ribizli, fehér méz, kamilla, kandírozott török rózsa, egyiptomi jázmin, füstölt bőr, méhviasz, balkán pipadohány, peru balzsam, tonkabab, pacsuli, vanília, borókabogyó, sztórax

Kreátor(r): Christopher Sheldrake

38 megjegyzés:

  1. Megfogadtam, hogy csak akkor írok kommentet, ha tényleg van mondanivalóm, vagy legalább kipróbáltam már azt az illatot, amiről szó van. De most nem tudom megállni, mert olyan érdekesnek tűnik a leírásod alapján (különösen az a rész tetszik,hogy, "Ha valahogy megoldhatnám, hogy ne én kelljen viseljem, hanem valaki a közelemben, aki gyakran elsuhan előttem, akkor nagyon tudnám imádni," ezt már én is éreztem, nem is egyszer :))) ), ráadásul az édessége miatt még jobban érdekel. Arra vagyok kíváncsi, ha mondjuk összehasonlítanád a Sweet Oriental Dream-mel,kb. annyira édes, vagy még annál is édesebb? Tudom, hogy ez így nem korrekt, lehet, hogy össze sem lehet hasonlítani a kettőt, de azért hátha... Egyébként nekem a S.O.D. már kicsit túl mézes, de ha nem közelről érzem, akkor még pont a határon van.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem SL-t nem nagyon érdemes Montale-lal összevetni, teljesen másról szól a két cég.

    Nekem a Cherguivel volt hasonló élményem, az összetevők alapján, sokkal füstösebbre számítottam. Az első 20 percben érezhető szinte csak a dohány, utána a szirupos, gyümölcsös édességáradat. De nagyon szeretem. A FT-re gondoltam, hogy kipróbálom dohányos illatomnak, de ezek szerint nem érdemes vele kezdenem.

    VálaszTörlés
  3. Serge Lutens parfümjei közül először a Douce Amere-vel találkoztam. Kb. ugyanezt éreztem. Hihetetlenül finom (fahéj is van benne :-) ) illat, de magamon viselve pár óra múlva makacs fejfájást okozott az erőssége. Gyakorlatilag lemosni is lehetetlen volt, bár addigra már lehet, hogy nagyon kihegyeződtem az illatokra.
    Keiko Mecheri Loukhoum-ja is a 48 órás kategória...

    VálaszTörlés
  4. én konkrétan nem merem magamra fújni újra a ft-t, mert a legelső tesztelésnél valami olyan dolog ülepedett le a csuklómon, hogy magam is meglepődtem. konkrétan a szürke szmog, a fojtogató fajtából, szörnyű. rohantam lemosni, mert majd' megfulladtam...bezzeg a pasim

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Én is biztosra vettem, hogy a FT lesz a kedvenc SL illatom, majdnem rendeltem is egy üveggel vaktában, de nekem nyomasztó, émelyítő. Ráadásul itt az a fránya vizelet szagú fenilacetát, amit mézként szokás feltüntetni.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Mindenki! Nagy fölfedezést tettem a "miropólium" nevű üzletben a Szent István körúton. 5-6000 forint körüli árban lehet kapni illatszereket. Csak egy-egy illatjegyből állnak. A vetivert, a pacsulit és a galbánumot próbáltam ki. Baromian jók, keverni lehet ezeket más parfümökkel. Mindegyik tartósnak bizonyult. Főleg a vetiver és a pacsuli bombasztikus, karcos és fölkavaró. 50 ml-s üvegekben árulják. Az üzlet a Vígszínház oldalán van kb. 50 méterre a Margit hídtól. magor (névtelen I.)

    VálaszTörlés
  8. TimeaZsofia: Nekem a két parfüm közül a Sweet Oriental Dream tűnik édesebbnek. Kerekebb, teltebb, vaníliásabb és nyomasztóbb, mint a Fumerie Turque, amit a méz szúróssága kissé élénkebbé tesz. Persze elég szubjektív ez az összehasonlítás, de én így látom a dolgot :)

    VálaszTörlés
  9. Csí: A Chergui nekem is csalódás volt. Túl, édes, hajlakkos jellegű.
    Dohányos parfümként nem ajánlom a Fumerie Turque-t, de azért ha teheted, próbáld ki, szerintem talál az illatprofilodhoz :)

    VálaszTörlés
  10. frutella: Érdekes, nekem a Douce Amére egyáltalán nem tűnt erőteljesnek, igaz csak egy kis löttyintősből próbálkoztam vele.
    Keiko Mecheri Loukhoum-ját nem próbáltam, de sok jót hallottam róla.

    VálaszTörlés
  11. mvitti: Lehet, hogy hülyén hangzik, de én egy kicsit irigyellek. Egyáltalán nem bánnám, ha szmogosabb, szárazabb és füstösebb lenne rajtam a Fumerie :)

    VálaszTörlés
  12. nasobravo: Nekem nincs gondom a fenilacetáttal, főként ha jól ki van dekorálva egyéb illatjegyekkel is. Az Amouage Gold for Men-ről mi a véleményed? :)

    VálaszTörlés
  13. magor: Köszi az infót. Egy pesti ismerősöm épp a pacsuli iránt érdeklődik mostanában. Elküldöm egy próbára :) Egyébként én is szívesen megszaglásznám őket, mindig is kíváncsi voltam, hogy milyen a színtiszta galbánum.

    VálaszTörlés
  14. Minden pacsuli imádónak kötelező kipróbálni az Aromatics Elixirt - Névtelen II. azaz Claudia - nem tudok bejelentkezni:(

    VálaszTörlés
  15. Kellemes Ünnepeket minden parfüm rajongónak! :)

    VálaszTörlés
  16. Kellemes illatokban és mámorítóan édes süteményekben gazdag Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek. Akinek van, gyújtson egy parfümlámpát, ha teheti, ha már nekem nincs. :( :-)

    VálaszTörlés
  17. Boldog Karácsonyt mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  18. Szimat! A pacsulit és a vetivert simán el lehet hordani egymagában. Én - mivel merész vagyok - a galbánumot is viselném. De bármely virágos illat alá fújható. Egyébként van 30 %-os kuponom, úgyhogy veszek a fentebb említett illatokból, plusz a mirrhát. magor

    VálaszTörlés
  19. A mirrhát én is nagyon kipróbálnám. Parfümökben elég sokoldalúnak tűnik, kíváncsi lennék mire képes magányosan.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Claudia!

    Bejelentkezni úgy tudsz, ha a Megjegyzés írása mint-nél a lefele mutató nyílra kattintasz, majd kiválasztod a Név/URL-t, és beírod a neved. Az URL részhez nem kell semmit írnod. Remélem sikerrel jársz!

    VálaszTörlés
  21. És igen... Sikerült!

    Itt van előttem az exkluzív kollekció összes darabja szilárd parfüm formájában.

    Rahat Loukoum-tól Un Bois sepia-ig minden! :)

    Kicsit meghatódtam.

    VálaszTörlés
  22. Métisz: Nekem is! Tudom, mit érzel! :)

    Mindenkinek tanácsolom, hogy regisztráljon Serge Lutens-nél és érdeklődjön minták után, küldenek 25 db (!) szilárd parfümmintát! El vagyok ájulva! Nagyon picik, de nem baj!

    VálaszTörlés
  23. Métisz! Egy kérdés: neked volt a mintáid közt Ambre Sultan, Chergui, Flerus d'oranger, De Profundis és Rousse? (nekem ezek hiányoztak)

    VálaszTörlés
  24. Illetve a De profundis mégis köztük van! :)

    VálaszTörlés
  25. Én is szemezek már egy ideje ezzel a mintakollekcióval. Ti milyennek találjátok, mennyire élethűek? Éredemes levelet írni értük? :)

    VálaszTörlés
  26. Érdemes!!!! Nekem kb. 2 hét alatt megjött, nem is számítottam rá, és teljesen ingyen! Egy kis fekete, kb. 8cm x 8cm-s kemény papírra rá van préselve 4 db minta, ebből van 7 db (tehát 28), de nekem 3 hiányzott. És kb. egy mondatot írtam, amiben azt kérdeztem, hogy tudnék mintához jutni?
    Remélem kéred, és beszámolsz majd! :))

    VálaszTörlés
  27. Köszi, ez egész jól hangzik. Most már csak a lustaságomat kell legyőzzem, és Írjak egy levelet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és Szimat, nagyon tetszenek az újításaid! Pl. válasz a vélemény alatt, aztán, hogy látszik melyiket írta a bloggazda, stb. Egyre profibb a blogod! :))

      Törlés
  28. TimeaZsofia!

    Amiket leírtál nekem sem voltak benne. De ezek amúgy is megvannak mini mintában! :)

    Az Ambre Sultan és a Chergui más szekcióba tartozik Lutenséknél, valószínűleg azért nem tették bele.

    Te hol "tartassz" bennük? :)

    VálaszTörlés
  29. Szimat: ha gondolod, átküldöm neked a mail-t, amit írtam :)
    Métisz: Egyelőre még csak egyetlenegyet mertem kinyitni, a Cuir Maresque-t (amit nagyon kifinomult férfias bőrös illatnak találtam), mert annyira szépek, nem akarom tönkretenni ;)

    VálaszTörlés
  30. Köszi a segtÍtséget, de remélem, hogy egy sort csak össze tudok hozni valahogy :) A cÍmüknek viszont örvendenék :)

    Az újÍtásokról meg csak annyit, hogy nem az én művem, a Blogspot csinálta önkényesen. De örvendek, hogy tetszik :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, főleg, hogy a saját érdekemben is csináltam, mivel szeretnék sokkal több Lutens-ről olvasni! :))))

      Törlés
  31. Sziasztok, először írok a blogra, viszont már egy ideje nagyon nagy örömmel olvasom :) Érdekes és új, hogy ennyi parfümről, és ilyen minőségben olvashat az ember. TimeaZsofia szeretném megkérdezni, hogy ezekért a mintákért mit kell tennem? Csak küldök egy mail az említett címre, hogy szeretnék a mintából? Egyáltalán mint kellene írni a mail-be? Vagy előzetesen regisztrálni is kell a honlapjukon? A segítséget nagyon megköszönném :) Sziasztok, Csendes Dániel voltam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dáiel!
      Üdv a klubban! :)
      A Serge Lutens mintákért én a következő címre írtam: contact@sergelutens.com
      Annyit írtam, hogy segítséget kérek, honnan tudnék mintához jutni, mert itt Mo-n nem lehet sehol kapni. Még azon a héten jött a válasz, hogy adjam meg a címem és heteken belül megkaptam a csodálatos szilárd mintákat!
      Remélem segítettem. Mellesleg nem tudom, hogyan kell a honlapjukon regisztrálni.
      Szia!

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a segítséget, még ma utána is érdeklődöm a dolognak :) Még egyszer köszi :)

      Törlés
  32. Ajjaj, abban is segítséget kérnék nagy hirtelen, hogy hogyan kell a Serge Lutens oldalon regisztrálni? :( Nem tartom magam amatőrnek az internet világában, de ez valamiért nem megy :D

    VálaszTörlés