2012. febr. 17.

Miller Harris – L’Air de Rien (2006) 8/10

Jane Birkin egy angol származású, de igazán népszerűvé csak Franciaországba költözve váló énekesnő, színésznő, a hatvanas évek szexszimbóluma, és minden idők egyik legjobb celebrity parfümének tulajdonosa. A mostanra kicsit megkorosodott, de még mindig igen erotikus hanggal rendelkező hölgy, állítólag sosem szerette a parfümöket – kifejezetten viszolygott a tubarózsás, jácintos, gyöngyvirágos virágfelhőktől - és gyakran csak egy kis potpourrit viselt a zsebében, vagy a róla elnevezett Hermés táskában. Hogy mégis belemerült a parfümök világába, az annak köszönhető, hogy bátyja, Andrew Birkin írta a Parfüm című film forgatókönyvét, és ennek kapcsán egy kis parfümériát is felállított a lakásában. Csak, hogy jobban menjen az írás, na. Az itt eltőltött idő alatt jött rá Jane, hogy nem csak virágillatokból áll a világ, hanem léteznek, egyszerűbb, emberibb alapanyagok is, mint például a mósusz, amely közelebb áll az ő keresetlen erotikájához. A megvilágosódást tett követte, és már ment is a megrendelés Lyn Harris parfümőrhöz. A cél egy olyan személyes jellegű parfüm létrehozása volt, amely egyszerre emlékezteti Jane Birkin-t az édesapja pipájára, a bátyja hajára, öreg házakra, régi bútorokra, padlófényező szerre, és mintegy áttetsző fátyolként lengi körül viselőjét. Furcsa vágyak, de mivel a L’Air de Rien (A semmi levegője) egy érdekes, és szép parfüm lett, egyetlen rossz szavam sem lehet.

Sokak szerint ez az egyetlen parfüm, amely piszkosság, bujaság tekintetében felveheti a versenyt a Musks Koublai Khan-nal, és ennek megfelelően már a fejillatban megjelenik a mósusz, itt azonban még fölébe kerekedik a száraz tölgymoha, és az üde, zöld neroli. Izgalmas, egyedi kezdet ez, a parfüm csúcspontja számomra. Jó óra kell ahhoz, hogy a neroli elillanjon, a tölgymoha megpuhuljon, és kibontakozhasson a szexszimbólumhoz méltó szív-, meg alapillat, benne a mósusszal, amely nem tisztaságillatú, de nem is állatiasan fekáliaszagú, inkább forró, édes és sós, némi virágos jelleggel. Lehet, hogy Jane Birkin egy öreges, nosztalgikus illatot szeretett volna, és talán számára az is lett, nekem azonban izzadt testeket, a bőrre száradt sót, és forró szellő lebegtette ruhákat juttat eszembe. A kérdés már csak az, hogy ezekről a dolgokról egy tengerparti estére, vagy egy vad hancúrozást követő pihegő-szünetre asszociáljunk. A döntést rátok bízom.

A folytatásban már nem áll be komoly változás, az én bőrömön sosem kerül elő különálló jegyként az ámbra és a vanília, inkább csak a mósusz megédesítésében van kiegészítő szerepük. A régi házat, és szúette bútorait sem találtam meg a parfümben, de Andrew Birkin izzadt, sós, és még kissé sampont párolgó skalpjának illata határozottan jelen van az alapban, s néha egy kis cseresznyés pipadohány szerűség is fel-feltűnik. A L’Air de Rien tartóssága nyolc-tíz óra, a hatósugara meg kifejezetten nagy és erőteljes – nem igazán illik rá az áttettsző fátyol hasonlat. Talán épp ebből adódik a parfüm legnagyobb hibája is: engem kissé nyomaszt, és fejfájásra hajlamosít ez a forró, mósuszos, sós-édes illat. Ezt leszámítva azonban egy izgalmas, különleges, és szellemes alkotás a L’Air de Rien, amelyet bátran ajánlok mindenkinek, aki valami egyedi, szexi parfümre vágyik.

Illatjegyek: francia tölgymoha, tunéziai neroli, édes mósusz, pacsuli, ámbra, vanília

Kreátor(r): Lyn Harris

22 megjegyzés:

  1. Hol van? Hol van? Ki akarom próbálni!!! Szinte érzem az illatát, és tudni akarom, hogy tévedtem-e.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Madisonban van ez a márka, de hogy a L'air de Rien van-e?? A Birkin most volt Pesten koncertezni. A lánya, Charlotte Gainsbourg pedig a Balenciaga L'Essence arca, ha jól tudom. Az illatleírás alapján úgy érzem, ez nem az én világom, már csak a harsánysága miatt sem. Mindenesetre kíváncsivá tettél.

      Törlés
    2. A Birkin előtt nincs "a" - bocs.

      Törlés
    3. Elen: A honlap alapján van a Madison-ban, de ha mégsincs, akkor az ALZD-ben biztos megtalálod. Remélem, olyan lesz majd, ahogy elképzelted :)

      Törlés
    4. Fleur: Nem is tudtam, hogy Charlotte Gainsbourg a lánya. Jó kis család :)
      Köszi, hogy rávilágítottál erre az apróságra.

      Törlés
    5. Igen. Az apa pedig a hírhedt Serge Gainsbourg, de ezt biztos tudtad.:) http://www.youtube.com/watch?v=k3Fa4lOQfbA

      Törlés
    6. Pont ezt a számot hallgattam meg cikkírás előtt :)

      Törlés
  2. Engem régi könyv illatra emlékeztet, nyilván a tölgymoha miatt. Még nem tudom, hogy szeretem-e, nekem a leszárad utáni átható pézsmás-mohás illata sok. De kétségkívül izgalmas alkotás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk a régi könyveknek - amelyeket általában nagymamámtól hozok el - por, és motorolaj szaguk van. Lehet, hogy azért nem találtam őket a parfümben :)

      Törlés
  3. Hm, ezek után bele kell hogy túrjak a még nem kategorizált mintahalmomba (ajjaj !), ki kell keresnem a L'Air de Rien-t és alaposan megszimatolni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelezz majd vissza, hogy milyennek találtad ;)

      Törlés
    2. Mekkor az a mintahalom? Irigyellek egy kicsit ;)

      Törlés
    3. Hát bizony olyan 40-50db körül lehet a fiolák száma a dobozban az asztalomon a dolgozószobában :-( . Én gyorsabban jutok hozzájuk (rendelem öket v. kapom, ha valamit vettem), mint ahogy tisztességesen tesztelni tudom öket : a múltban volt már olyan, amit túl gyorsan kipipáltam, pedig teli üvegre lettek volna érdemesek, ha vettem volna a fáradtságot hogy pár napig "létezzek" velük. Pedig csak ún. Niche-illatokat gyüjtök.

      1 napos teszt után : L'Air de Rien = kissé mosatlan nö szex után, sós verejték, musc. De be kell vallanom, hogy nekem Jane Birkinröl mindig az volt a benyomásom, hogy kicsit ápolatlan...
      Miller Harris teát is kreál, és azok csodálatosak (Bergamotte, Bigarade, Fumee, Petals, etc.).

      Törlés
    4. A Fumée nevű teát szívesen kipróbálnám. A Madison-ban teák is vannak?

      Törlés
  4. Tudom, hogy nem passzol ide a kérdésem, de érdekelne, hogy milyennek találjátok a Lush Karma illatát? Érdekelnének vélemények, meg az, hogy férfiakon is el lehetne-e képzelni? Akinek van hozzáfűznivalója, ne tartsa magában. Köszönet! :) Tegnap végre sikerült megszagolnom pár illatot, amit akartam Douglasban. Dior Homme Intense megnyert magának, pedig az elején szabályosan eldobtam a papírcsíkot. Kár, hogy már tavaszodik. Versace Pour Homme meglepett, nagyon hasonlít a leszáradása a Chanel Allure Sporthoz, de frissebb az egész, szóval nyárra nagyon tetszene (tudom, nem valami kreatív illat, de nekem kellemes) :) az Opium Pour Homme sem rossz, viszont eléggé hajaz a Denim Tornado dezodorra, amiből még mindig van nekem, de mint illatot nagyon csábítónak találtam. Ami még nagyon tetszene az Calvin Klein Euphoria Men Intense, nagyon kedvemre való az indítása, de szerintem kicsit sok lenne már tavaszra. A többi nem volt annyira érdekes, úgyhogy ennyit akartam "csak". Jaj igen, és aki teheti még mindig ajánlom L'Erbolario Méharéest (Myropolium: Szent István körút 6. Jászai Mari tér) kipróbálásra, mert iszonyúan jó szerintem, állandóan kérdezgetik mi ez a fűszeres egzotikus illat rajtam, szóval tesztre fel aki gondolja. Illatjegyek: fej: narancs, bergamot, rózsa, fahéj szív: cédrusfa, guaiac fa, szantálfa, pacsuli alap: vanília, ámbra, pézsma. Nyáron is működne szerintem, mert nem válik fullasztóvá, egy kis citrusos frissesség mindig megmarad az alap mellett. Tartósság: minimum 24 óra. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos egyetlen Lush parfümöt sem ismerek, úgyhogy ebben nem tudok segíteni.

      Örvendek, hogy megfogott a Dior Homme életérzés :D

      Törlés
  5. Tudom, hogy az én megjegyzésem se ide passzol, de ismeritek a http://www.theperfumeshoppe.com oldalt? Mindenféle parfümöket lehet mintában rendelni, 5 darab 15 dollár és free shipping worldwide ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ismertem, de most megjegyzem magamnak :) Csak az nem egészen világos számomra, hogy miként kell kiválasztani a mintákat.

      Törlés
  6. Előhalásztam a L'Air de Rien mintámat. Valamiért engem a Miller Harris parfümök eddig nem igazán nyűgöztek le....
    Szóval már éppen elhúztam volna a számat, amikor valami történt, megjelent "sós, és még kissé sampont párolgó skalpjának illata". Ezért a részért érdemes kipróbálni, de nem hinném, hogy képes lennék viselni hosszú távon. Viszont sokkal inkább el tudom képzelni egy férfin...

    VálaszTörlés
  7. Hmm, érdekes. Én kétszer is viseltem, de egyszer sem éreztem magam férfiasnak benne :)

    VálaszTörlés
  8. Hát, kétnapos utánaolvasás után muszáj volt kipróbálnom. Egyébként általában nem hordok parfümöt, ezért szeretném, ha lenne valami különleges, az élmény kedvéért. Tegnap rajtam volt, először szigorúbbnak, nőiesebbnek tűnt, aztán órák múlva kellemes meleg vaníliás, könyves-bútoros :-)
    Érdekes, hogy én nem találtam benne piszkosságot és fülledtséget, amiről írtok, engem a gyerekkoromra emlékezetet, és egy szép nőnek érzem magam tőle, aki egy ódon kastályban sétál :-)
    Iszonyúan drága, de azt hiszem érzelmi okokból venni fogok egy kis üveggel. Ezt úgysem fújja minden nap az ember, és különben is, az elmúlt 10 évben nem nagyon költöttem parfümre.:-)
    Köszönöm a posztot, nekem nagyon bejött az illat, ha nem is ugyanúgy mint a szerzőnek!

    Éva

    VálaszTörlés
  9. Örvendek, hogy neked is tetszik a L'Air de Rien, még ha nem is ugyanazt szeretted benne, mint én. A vásárlási szándékodban csak bátorítani tudlak - ritkán talál az ember olyan illatot, ami ennyi emléket, gondolatot ébreszt benne.

    VálaszTörlés