2012. szept. 17.

The Different Company – Jasmin de Nuit (2005) 10/10

Egy nő nem minden nap megy férjhez, ezért, ha egyszer eljön az ideje, akkor azt általában komolyan veszi, és megpróbálja a legtöbbet, legszebbet kihozni az eseményből. Ilyenkor, a lázas készülődés során minden apró kis részlet számít, a melltartópánttól kezdve, a sminkárnyalatokon és a körömlakkon keresztül, a virágcsokor összetételéig, és természetesen egy parfümmániás jövendőbelijének esetében az illatválasztás is létfontosságú. A barátnőm/feleségem rövid töprengés után Celine Ellena Jasmin de Nuit-je (Éjjeli Jázmin) mellett döntött, és azt hiszem, jobban nem is választhatott volna.

Ez az érthetetlen módon feledésbe merült parfüm, már életem első mintarendelésekor ott lapult a dobozkában, és azóta is a rabja vagyok. Akkor ugyan még nem tudtam, hogy ki lehetne a méltó viselője, de most már, hogy erre a kérdésre is megkaptam a választ, ki merem jelenteni, hogy a Jasmin de Nuit a kedvenc női illatom. Hatására még jó néhány jázminos parfümöt kipróbáltam, de egyik sem érhetett a nyomába. Igaz, ez talán azért is van így, mert a Jasmin de Nuit, a neve ellenére nem egy sima soliflore illat, sokkal inkább egy édes,  fűszeres mélange, amelyben a jázmin csak az egyik szereplő a sok közül.

Számomra a parfüm egy csipetnyi friss, kesernyés bergamottal indít, amit egy tekintélyes mennyiségű őrölt kardamom, meg némi gyümölcsös illatú ribizli követ. Még barátnői minőségében, a feleségem (szoknom kell ezt a kifejezést) készített egyszer egy kardamomos rebarbara tortát, amiben alaposan túladagolta a kardamomt. Na, annak volt valami hasonlóan fenséges illata! Ezt követően persze, fokozatosan megjelenik az egyiptomi jázmin, a két koszorúslánya, a csillagánizs, meg a fahéj kíséretében, és egy nagyon pikáns, erotikus hangulatot kölcsönöz az illatnak. A sok fűszernek, és a különleges, gyümölcsös felhanggal bíró jázminnak az összjátékából egy érdekes, incselkedően piszkos aroma jön létre, amely egy csipetnyi, civetre emlékeztető édes állatiassággal is rendelkezik, és számomra rendkívül szexinek tűnik.

Ez a stádium képviseli a szívillatot, és egészen hosszasan elidőz a bőrön, mindössze annyi változással, hogy a kardamom fokozatosan a háttérbe húzódik, míg a csillagánizs egy kicsit nagyobb légtérhez jut. Az alapillat körülbelül négy-öt óra elteltével jelentkezik, és egy összebújásra buzdító, puha, meleg, ámbrás, lágyan fűszerezett virágillatból áll. A parfüm hatósugara főleg az első órában kiváló, de utána is jelen van, csakhogy akkorra már csak az arra feljogosultak érezhetik/élvezhetik az illatát.

Összességében a Jasmin de Nuit-t egy zseniálisan megkomponált parfümnek tartom, amely egyszerre elegáns és szexi, klasszikus és modern, fanyar és édes – tökéletesen visszaadja a szerelemittas nyári éjszakák fűszeres, virágillattól terhes levegőjének hangulatát. Az utóbbi években rebesgettek valamit a reformulálásáról, de én nemrég kipróbáltam az új változatot is, és nem tapasztaltam jelentős különbséget, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek. Próbáljátok ki, mert igazán gyönyörű alkotás!

Illatjegyek: bergamott, fekete ribizli, egyiptomi jázmin, csillagánizs, fahéj, kardamom, szantálfa, mósusz, ámbra

Kreátor(r): Celine Ellena

20 megjegyzés:

  1. Annyira tudtam, hogy valami nagyon jó okod van a hallgatásra, hogy valami fontos történik az életedben! ;-) Sok-sok boldog, nevetésben és meghitt pillanatokban gazdag évet kívánok Nektek együtt!
    Sponge, egy Jasmin de Nuit rajongó

    VálaszTörlés
  2. Sok Boldogságot Kívánok Nektek. Kellemes nászutat - ha még nem volt. Zoli

    VálaszTörlés
  3. Sok boldogságot kívánok! :)
    A parfümöt pedig azért is ki szeretném próbálni (a jázmin és csillagánizs mellett), hogy ilyen szép és boldog alkalom illata lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen!:)
      Majd jelezz vissza, hogy neked is boldog illatnak tűnt-e? :)

      Törlés
    2. Jelentem, kipróbáltam :) és tényleg azok közé a parfümök közé tudom sorolni, amiknek "boldogság" illata van, amiért külön nagyon megtetszett.

      Törlés
  4. Gratulálok - sok boldogságot, Love & Peace!

    VálaszTörlés
  5. Én is gratulálok, igazoltan hiányoztál! :)
    A Jasmin de Nuit nekem is a kedvenc jázmin-parfümöm. Minden szavaddal egyetértek, csodás alkotás és valóban nem a jázmin uralja. Az illat kifejezetten az alkalmi pillanatokra lett megkomponálva. Hiába csodaszép, valami nemes, fontos, maradandó érzést kelt bennem. Nem tudnám minden nap viselni, nem tudnám hétköznapivá tenni a szépségét.
    Reformulálták? Akkor én vajon melyiket ismerem? Nem tudod, mikor történhetett mindez?

    VálaszTörlés
  6. És még valami fontos: gyönyörű a fotó is, érezni az illatot belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örvendek, hogy egyetértünk :) A reformulálásról sajnos semmi konkrétat nem tudok (néhány éve rebesgették, hogy az összes TDC-t megbuherálták), de szerintem ne fájjon miatta a fejed. Én nemrég rendeltem egy újabb tesztert, és azt leszámítva, hogy egy árnyalattal világosabb a színe, nem tapasztaltam jelentős eltérést.

      Ja, és örvendek, hogy tetszik a fotó. Nekem is tetszik :D

      Törlés
  7. Gratulálok, és sok boldogságot Nektek! :)A Jasmin de Nuit tökéletes választás a nagy napra! És a fotó is tényleg gyönyörű!
    És persze várjuk az újabb posztokat is! ;)
    Máté

    VálaszTörlés
  8. Sok-sok boldogságot!
    Nagyon szép a feleséged, szép a kép és a leírás is gyönyörű!
    Szeretem a Jasmin de Nuit-t.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! :)
      Örvendek, hogy te is előkerültél. :)

      Törlés
  9. Óóóó :) Gratulálok nektek sok-sok szeretettel és számtalan, boldog és illatos együtt töltött évet kívánok! Az indítás, a kiválasztott illat tökéletes rajtkő lehet. (És mindemellett ha a feleséged olyan kedves, amilyen szép, akkor a boldogságod is garantált.)

    Nekem is a kedvenc jázminom, és szerencsére van benne annyi jázmin, hogy felidézze a mediterrán nyáresték illatát. Ja, és felfedeztem nem messze tőlünk egy házat, ami körbe van ültetve jázminnal, és az augusztusi estéken arra sétálva igencsak összhangban voltak a fák ezzel a parfümmel. (Egész pontosan bokrok, de úgy vannak metszve, hogy fává növekedtek.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! :)

      Azt a jázminokkal körbeültetett házat, azért irigylem... :)

      Törlés
    2. Hát, szerintem amikor neked is lesz házad, ez simán kivitelezhető... jázmin kapható, és minden nyáreste felidézhetitek a feleségeddel az esküvő napját :)

      Törlés
    3. Már most is van egy-két jázminunk a kertben, csak sajnos nem nagyon szereti a talajt. Na, meg a kutyákat :)

      Törlés