2012. nov. 9.

L'Artisan Parfumeur - Dzing! (1999) 10/10

Dzing!

Egy illat, amely rövid idő alatt fogalommá vált a parfümkedvelők körében. Olivia Giacobetti alkotását lehet szeretni, vagy gyűlölni, döbbenetes eredetiségét azonban nem lehet elvitatni tőle. Ez a kezdetben Désir de Cirque (A cirkuszra vágyva) névre hallgató parfüm az elefántszartól, izzadó pónilovaktól, tigrisektől, nedves fűrészportól, vattacukortól, és karamellizált almától szagló cirkuszok világát hívatott megeleveníteni, és ebből a merész próbálkozásból egy igazán merész parfüm született. Számomra ugyan nem a cirkuszok szagát jelenti (mifelénk közel sem ilyen kellemes a cirkuszsátrak légköre), de különleges, bizarr, megfoghatatlan illata annyira magával ragadott, hogy hosszú évek során sem sikerült kibújnom a hatása alól.

Nehéz a Dzing!-ről a realitás talaján maradva írni, mert nem a megszokott illatjegyekkel operál, és akárhogy csűröm-csavarom a dolgot, szép parfümnek sem lehet nevezni - valamiért mégis rettenetesen vonzó. A leheletnyi gyömbéres-rózsás fejillat elillanása után rögtön jelentkeznek a furcsaságok: egy kellemetlen, egyszerre állatias, bőrös, és égett műanyagra emlékeztető szag, amely tömény, édes, fahéjjal ízesített karamellbe van fojtva. Szerintem egy nagy adag kasztóreum, és talán egy csipetnyi sáfrány lehet a felelős ezért a bizarr, égett jegyért, de mérget azért nem vennék rá. Az viszont tény, hogy ez az első szippantásra büdösnek tűnő aroma néhány tesztelés után valósággal belém ivódott, és nem hagy szabadulni. Akár a székely mondás: Medvét fogtam, de nem ereszt! Minél gyakrabban viselem, annál jobban szeretem. Pedig nehéz megmondani, hogy mi benne a jó. Talán a kontraszt a vad, állatias jegyek, és a tömény, balzsamos édesség között? Esetleg valami elfeledett gyermekkori illat-emléket (talán épp a cirkuszt?) elevenít fel bennem? Fene sem tudja...

A leszáradás során a Dzing! nem esik át számottevő változáson, csak a kasztóreum rovására írt bizarr jegy halványul el egy kicsit, nagyobb teret adva ezzel a vaníliás, karamelles, gourmandnak mégsem nevezhető alapnak. Rajtam a parfüm viszonylag szerényen viselkedik - bár jól érezhető, mégsem tolakodik bele senki szaglószervébe, a tartóssága viszont határozottan jobb az átlag L'Artisan-okénál. Én hat-hét óra élvezetet kapok tőle.

Az elmúlt években gyakran ijesztgettek minket a Dzing! beszüntetésével, de szerencsére mind ez idáig csak az 50ml-s változat tűnt el a piacról, a 100ml továbbra is világszerte megtalálható. És ha valaki rákap ennek a parfümnek az ízére, az 100ml-nél kevesebbel nem is érheti be. Ha még nem próbáltátok volna ki, akkor mindenképp pótoljátok be ezt a hatalmas mulasztást, ha pedig már ismeritek, akkor várom a véleményeteket!

Dzing!

Illatjegyek: gyömbér, nárcisz, rózsa, fahéj, kasztóreum, peru balzsam, tejkaramella, bőr, mósusz, írisz, sáfrány, benzoén, fás jegyek

Kreátor(r): Olivia Giacobetti

21 megjegyzés:

  1. ÁÁÁÁÁÁ, egyszerűen IMÁDOM!:)
    Teljesen egyetértek veled, nem igazán tudom megfogalmazni, mi annyira vonzó benne, de odavagyok érte.Pont a napokban gondolkodtam rajta, hogy kéne már beszerezni egy egész üveggel télire a Tea for Two mellé:)
    Olivia Giacobetti for President!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így állok. Tea for Two van, Dzing! jó lenne, ha volna :)

      Törlés
    2. Megleptem magam egy üveggel karácsonyra:)))

      Törlés
    3. Jó kis meglepetés :) Én egy Piper Nigrum-mal és egy Fat Electrician-nel gyarapodtam :D

      Törlés
  2. Hajrá Szimat!!!
    Minden egyes szavaddal egyetértek, bár én az állatias-fekáliás szagok helyett inkább a cserzett bőrös, napon száradó régi sátorponyvás illatot érzem az elején erősnek, a közepén a csodálatos, természetes bőrt, a régi tárgyakra, rádiókra, heverőkre és kofferekre emlékeztető illatot, a végén pedig a puha mósuszt, az otthonos nyugalomillatot. A menyasszonyom kézfején simán verte a Cuir Ottomant, ami ehhez képest szimplán unalmas.

    Nem vettem meg még, maradok a Pipernél, az Uomónál, és a Diánál, de ha lenne belőle 35mm vagy 50mm, meggondolnám. Gyűjtöm a régi koffereket, nyáron úgy utaztam, hogy csepegtettem beléjük egy-egy csepp Dzing!-et.

    Egy igazi, bonyolult, art-fragrance, koboldoknak, infantilis felnőtteknek és a régi korok, tárgyak rajongóinak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tetszik ez a régi bőrönd - Dzing! kapcsolat. Egyszer ki kell majd próbáljam :)

      Én a karórám szíját itattam át Fahrenheit-tal. Az sem volt rossz!

      Törlés
  3. Ach, Dzing! Egyik nagy kedvencem. Rajtam elöször egy kicsit izzadt póni a száraz fürészporon, aztán a lovak börgyeplöje, és végül puha vattacukor. Én is úgy voltam vele, hogy addig addig teszteltem, mig az orrom odanött a csuklómhoz és meg kellett vennem a 100ml-es üveget... Nem szeretem a telet, de ronda téli napokon vigasztalhatom magam Dzing!-gel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ősszel is vigasztalódnék vele, ha lenne 100ml-m belőle! :D

      Törlés
  4. Szia!

    Most találtam rá a blogodra, tetszenek a bejegyzések! :) Arra lennék kíváncsi, hogy ez a Dzing! honnan szerezhető be?
    üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Peterit!
      Igaz, hogy nem engem kérdeztél, de azért válaszolok:

      Budapesten 3 helyen lehet vásárolni Dzing!-et:

      Neroli Luxusparfüméria, tőlük online is lehet rendelni.
      www.neroli.hu

      Madison Parfüméria
      www.madisonperfumery.com

      és a Le Parfum-ben
      www.leparfum.hu

      Üdv

      Törlés
    2. Peterit, köszönöm a dicséretet.

      TimeaZsofia, neked meg a segítséget :)

      Törlés
    3. Én is köszi TimeaZsofia a választ :)
      Szimat: Hajrá a további irományokkal!

      üdv

      Törlés
    4. Nagyon-nagyon szívesen mindkettőtöknek! :)

      Törlés
  5. Rajtam a Dzing az első pillanattól a szimpatikus arcát mutatja. Szinte már túl jól nevelt is, vágyom egy kicsit nagyobb seggberúgásra, vagy grimaszra. Viszont a környezetem hálás, hogy semnincsen nagyobb seggberúgás, sempediglen grimasz. Valószínűleg én is sokat használnám, ha volna belőle nagyobb mennyiség itthon.
    Nagy szerelmeim a "bőrösök", ha minden igaz útban van egy Lonestar Memories minta felém, ha megérkezik feltétlen megírom hogyan szaglik rajtam.....
    Katus, vidék -

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp tegnap vettem elő újra a Lonestar Memories mintámat. Azt hiszem, egyre jobban szeretem, bár viselni még nem igazán tudnám :)

      Törlés
  6. Ma juttam először Dzing mintához. Hát mit mondjak, nekem bizony tetszik. A tartóssága úgy tűnik nem a legjobb, még tesztelem, a hatósugara is elég kicsi. Hiába, L´Artisan. :) Én ilyen bőr és fa illat keverékét érzem, kicsit édeskés az egész, nagyon kellemes. Eredeti. Nálam 9/10. A csúcs továbbra is a Dzongkha.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon érdekesnek találtam, hogy bár a 'kenős' minta alapján is érdekesnek találtam, amikor a Neroliban sikerült a kezemre fújni az üvegből, egyszerűen földbe gyökerezett a lábam. Egészen más, meseszerű, fantasztikus világban találtam magam. Igen, a cirkusz eszébe juthat az embernek, de én soha egyetlen pillanatra semmi kellemeltent nem éreztem benne - semmi elefánt ürülék, kartondoboz, stb.

    VálaszTörlés
  8. Ezt is meg fogja szüntetni a L'Artisan :(
    (Az info a Le Parfum-ből van, akik listát kaptak)

    VálaszTörlés
  9. Most hozattam egy új mintát a lányommal, és most már a kenős minta alapján is érzem azt a mesevilágot. Fantasztikus illat, a szó minden értelmében.

    VálaszTörlés
  10. Valószínűleg buta kérdés egy ilyen remek parfüm esetében, de nincs véletlenül valakinek egy üveggel, akár fél üveggel is, amit eladna? :)

    VálaszTörlés