2012. nov. 19.

Lubin - Le Vetiver (2007) 7/10


A Lubin-nak már a régi szép időkben is volt egy Le Vetiver nevezetű illata, ami többé-kevésbé nyomtalanul eltűnt a parfümház második világháborút követő bukása során, így amikor 2005-ben új életre kapott a cég, a híres vetiveres parfümüket is szinte a semmiből kellett újraalkotniuk. A vetiver egy népszerű, könnyen viselhető alapanyag, ami minden parfümház kínálatában hasznos elem lehet. Erre a legjobb példa minden  bizonnyal a Guerlain hosszú évtízedek óta sikeres Vétiver-e, és Lucien Ferrero parfümőr nem is próbált meg a legjobbnál is jobbat alkotni - fogta a Guerlain remekművet, és szépen lemásolta. Az eredmény - mi más is lehetett volna - egy nagyszerű parfüm, amely mindenféle eredetiséget nélkülöz, viszont igen kellemes, karakteres viselet.

A kissé nehezen értelmezhető fülszöveg szerint a parfüm egy szokatlanul havas estén született a párizsi Notre Dame-ban. A hideg, huzatos dóm, a füstölgő tömjén, és a meleg után áhítozó emberek voltak az ihletői ennek a téli vetivernek. Később, a gyerekek, akik nem voltak tisztában a vetiver szó jelentésével, azt képzelték, hogy a Vetiver a kelta erdők mélyén élő titokzatos szörny, és ez a történet fokozatosan beivódott a helyiek mondavilágába. Ugye, hogy bonyolult story? Mindebből szerintem csak annyit érdemes megjegyezni, hogy a Le Vetiver egy hideg, tömjénes illat szeretne lenni, ami félig-meddig sikerül is neki.

A bőrre való kifújást követően a citrusokkal találkozunk először, közülük is grapefruit-tal, amelynek a vetiver egy furcsa, gyógyszeres hátteret ad. Néhány perc elteltével azonban tovatűnnek a citrusok, és marad a dohány, a fekete bors, meg a száraz, földes, fás vetiver, amely ugyanakkor édes is, meg torokcsiklintóan, mentolosan hideg. Ez a stádium szinte tökéletes utánzata a híres Guerlain illatnak, és így természetesen nagyon jó is. Érdekes, hogy Lucien Ferrero még a fűszereken is alig változtatott valamit: ugyanaz a szerecsendió dorombol a háttérben, mint a Jean-Paul Guerlain alkotásában, és a bónusz szegfűszeg sem hat idegenként - talán csak egy leheletnyit teszi sötétebbé, pikánsabbá a Le Vetiver-t, mint elődjét. Ez a gyönyörűen lemásolt szívillat rajtam két-három órát tart, aztán fokozatosan hanyatlani kezd, és egy tömjénes füstös, fás, és egyre hidegebb vetiveres alapban ér véget. Teljes élettartama rajtam öt-ha óra, hatósugara jó.

Összegezve a dolgokat a Le Vetiver egy jó kis parfüm, karakterrel, minőségi alapanyagokkal ellátva, amely mentolos hűvösségének köszönhetően tökéletes választás lehet nyáron, de fűszerezésének, és a vetiver édeskés, testes illatának köszönhetően szerintem télen is megállja a helyét. Mindezek ellenére senkinek nem ajánlom ezt a parfümöt, amíg a Guerlain Vétiver-e a jelenlegi minőségen megtalálható, viszont ha tovább folytatódik a Guerlain, és úgy általában a mainstream parfümházak hanyatlása, akkor elképzelhető, hogy idővel a Lubin-alternatívához kell folyamodnunk.

Illatjegyek: mandarin, grapefruit, guinea-i narancs, neroli, szegfűszeg, szerecsendió, jáva-i vetiver, virginia-i cédrus, mirha, tömjén, dohány, karib-i bors

Kreátor(r): Lucien Ferrero

9 megjegyzés:

  1. Szimat, neked Mona Di Orio Vetyverjét kell megszagolnod. Mindent meg fog változtatni. (Mona egész sorozata elemei erővel változtatja meg az alapillatokról kialakított képünket.) Zólyominál meg lehet őket szagolni, a Vetyvert egy hete fújtam a csuklómra, és egy papírcsíkra, a papírcsíkon változatlan intenzitással illatozik 7 napja.

    http://www.monadiorio.com/shop/perfumes/vetyver

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerem Mona di Orio Vetyver-ét, és szeretem is, de nálam az alapmű továbbra is a Guerlain marad ;)

      Törlés
  2. Kedves Szimat!
    Utólagos engedelmeddel belinkeltelek a parfümblogomra a kedvenc oldalaim közé (remélem nem gond)
    http://illatpiramis.blogspot.hu/
    Elnézést, hogy ide írok, de nem tudok privát üzenetet küldeni Neked.
    Üdvözlettel
    Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyáltalán nem gond. Sőt, köszi :)

      Sok sikert a blogíráshoz!

      Törlés
  3. Szimat!
    Valamiért nem működik az oldalsó megjegyzések modul, ahol a legutolsó hozzászólások (voltak) láthatóak. Megnéznéd? Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is észrevettem. Sajnos valami hiba történt a modullal, és amíg a Blogger nem javítja ki, addig én tehetetlen vagyok. Most töröltem, hogy ha már nem működik, akkor legalább ne zavarjon be :)

      Remélem, hogy idővel kijavítják a hibát, és akkor én is visszatetszem.

      Törlés
    2. Azt írta ki a gép, hogy "megtelt a tárhely". Aztán pár nap után ez a szöveg is eltűnt. üdv magor

      Törlés
    3. Remélem, lassan sikerül majd kibővíteni azt a tárhelyet :)

      Törlés