2012. nov. 14.

Maitre Parfumeur et Gantier - Jardin du Nil (1988) 8/10


Jean Laporte, miután 1988-ban otthagyta a L'Artisan Parfumeur-t, és belevágott új projektjébe, a Maitre Parfumeur et Gantier-be, maga mögött hagyta az addigi modern, barátságos stílusát is, és egy sokkal szélsőségesebb, klasszikus irányba mutató üzemmódra váltott. Ennek a periódusának a terméke a mogorva Eau des Iles, a bizarr Parfum d'Habit, vagy épp a Jardin du Nil (Nílusi kert), amely sokak szerint egy három napon keresztül viselt műszálas zokni szagára emlékeztet a leginkább.

Aki már hosszabb ideje olvassa az írásaimat, az tudja, hogy az ilyen aberrált parfümök számomra kihagyhatatlanok. A Jardin du Nil kipróbálásának is nagy izgalommal fogtam neki, és bár nem találtam meg benne a kosárlabda edzés utáni öltöző légkörét (nagyon nem is vágytam rá), azért csalódást sem okozott. A friss, virágos fejillatban, a megszokott citrusok, és némi kesernyés, zöld geránium mellett csakugyan ott van egy fanyar, erjedő sajtra emlékeztető akkord, amiről egy kis fantáziával akár piszkos zoknira is asszociálhatunk. De talán kellemesebb, ha a Nílus napsütötte víztükrén lebegő, rothadó virágcsokrot képzelünk magunk elé.

Ez a kis kellemetlenség (szerencsére?) csak 10-15 percig tart, aztán fokozatosan kiderül a sajtról/zokniról/rothadó virágcsokorról, hogy igazából egy nagyon erős rózsa tinktúra, ami a gerániummal, és talán a vetiverrel karöltve kelti ezt a furcsa hatást. Persze, a Jardin du Nil a bizarr kezdet leszáradása után sem változik egy jól nevelt, tiszta, fiatalos rózsaillattá, mint ahogy a Nílus sem válik a deltájához közeledve egy áttetsző vizű, kristálytiszta folyammá - viszont a fanyarságát lecseréli egy édeskés, erdei gyümölcsökkel, ámbrával, és szikár tömjénnel tűzdelt, érett rózsára. Az átalakulás, bár fokozatos, de olyan jelentős, mintha két teljesen különböző parfümmel lenne dolgom. A kezdet egy izgalmas, friss, lédús, szokatlan, és kissé bohókás illat, hatalmas hatósugárral, míg az alap egy sötét tónusú, száraz, mély, komoly, és kiegyensúlyozott, bőrközeli aroma. Lenyűgöző!

A Jardin du Nil egy nehéz alkotás. Nem az a típusú parfüm, amelyet az ember lánya túl gyakran megkíván, vagy jobb ötlet híján csak úgy magára fúj, viszont ha elege van a banális, kislányos illatokból, és valami különlegesre, extrémre vágyik, ami mégis méltó egy érett nőhöz, akkor kitűnő választás lehet. Vigyázat, csak haladóknak! 

Illatjegyek: citrusok, menta, rózsa tinktúra, geránium (rózsamuskátli), jázmin, ámbra, pacsuli, vetiver

Kreátor(r): Jean Laporte

5 megjegyzés:

  1. Kedves Szimat! Érdeklődnék, hogy mi a véleményed az Ausliebezumduft nevezetű webshopról? Megbízható és rendeltél már tőlük? Az a helyzet, hogy egy parfümöt szeretnék rendelni tőlük,amit nem igazán találtam meg máshol (Ginestet: le boise)de még sosem rendeltem külföldi oldalról! Válaszodat előre is köszönöm!
    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Ausliebezumduft teljesen megbízható, korrekt webshop. Én gyakran rendelek tőlük, és még sosem adtak okot panaszra. Használd őket bátran! ;)

      Törlés
    2. Köszi a választ és szuper a blogod!

      Törlés
  2. Kedve Szimat!

    Egy technikai kérdésem lenne az Ausliebezumduft/Firstinfragrances webshopból való rendeléssel kapcsolatban és utána már tényleg nem zavarlak ebben a témában.
    Azt olvastam a fizetési útmutatójában, hogy ha kártyával (Mastercard) akarok fizetni akkor a cvc kódon kívül kérni fog egy második, bizonyos "personal secure code"-ot. A gond, hogy nekem ilyen nincs és a Raiffeisen bank ahol vagyok nem is használ ilyet jelenleg. Kérdésem az lenne: Tőled is kéri a rendszer? Illetve ha nincs nekem ilyen kódom akkor még elfogadja a fizetésemet? Sajnos ez az oldal maradt csak ahol meg tudom rendelni mert az Amazon(amerikai rendszer) nem szállít Magy.-ra

    Megtisztelő válaszodat előre is köszönöm!

    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!

      Az ALZD valóban kéri tőlem a Personal Secure Code-ot, de mivel nekem van ilyenem, ezért nem tudom, hogy mi a teendő a hiánya esetén. Szerintem érdeklődd meg a bankodtól - biztos van megoldás a problémára.

      Törlés