2010. jan. 14.

Parfums de Nicolai – Cologne Sologne (1989) 9/10

Az első kölnivíz (Eau de Cologne) 1709-ben látta meg a napvilágot, értelemszerűen Köln városában és Jean Marie Farina orrát dícséri. Hatalmas változást jelentett az addigi parfümökhöz képest, ugyanis nagyrészt citrus-olajakat és gyógynövényeket tartalmazott, a megszoktottnál sokkal kisebb koncentrációban. Így az eredmény egy friss, üdítő illat lett, ami erősen elütött az akkoriban divatos nehéz parfümöktől. 1792-ben egy hasonló recepttel lépett a színre a 4711 és tette világhírűvé a kölnivizet (a 4711 napjainkban is az egyik legnépszerűbb márka).

Patricia Nicolai (Pierre-Francois Pascal Guerlain unokája), a Parfums de Nicolai megalapítója megpróbálta a saját képére formálni ezt a klasszikus receptet és mondhatom, hogy sikerrel járt. A Cologne Sologne nem akarja átírni a szabályokat vagy megváltani a világot, a gyökereihez mindvégig ragaszkodva próbálja kielégíteni a modern igényeket. A fejillat kirobbanóan vidám és élettel teli, a bergamott dominál benne, de jelen van a rozmaring és a mirtusz is, biztosítva a klasszikus kölnistílust. Amit Patricia Nicolai hozzatett a már megszokott jegyekhez, az a neroli (narancsvirágból sajtolt illóolaj), amellyel lesimítja a szúrósságot és szerintem boldogabbá teszi az illatot. Ebből a kölniből súgárzik az életigenlés, egyszerűen nem lehet mellette szomorkodni. Az idő múltával a bergamott fokozatosan elpárolog és a neroli felerősödik, olyan illatot hagyva a bőrön mintha csak épp most léptünk volna ki a narancsvirágos fürdővizünkből a napsütésre. Akár egy római császár egy jól sikerült kivégzés után… Sajnos az egész leszáradás csak 1-2 órát tart, utána kénytelenek vagyunk újra bepermetezni a testünket, de ez egyáltalán nem szokatlan a kölnik világában. Szépségük a nádszál kisasszonyokéhoz hasonló, csak ebben az esetben nem egy korty víz, hanem egy újabb megvásárolt üveg segíthet rajtunk.

Ha mostanig csak pejoratív értelemben használtad a kölni szót és leginkább a Húsvéti locsolkodást juttatta eszedbe, akkor itt az ideje, hogy próbát tegyél a Cologne Sologne-al, mert meglepetésben lehet részed. Egyszerű és nagyszerű, vidámabbá és elegánsabbá teszi néhány órádat. Ha már szereted a kölniket és kedvenced is van, akkor tudasd velem, mert kiváncsi vagyok.

Illatjegyek: bergamott, mirtusz, rozmaring, neroli

Kreátor(r): Patricia Nicolai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése