2010. júl. 14.

Diptyque – L’Ombre Dans L’Eau (1983) 8/10

A Diptyque egyik legromantikusabb és leginkább álmodozásra késztető parfüme a L’Ombre Dans L’Eau, amelynek már a neve is gyönyörű, valósággal költő után kiált. Az Árnyék a Vízen elnevezés, bár tökéletes összhangban van az illat érzelmes, ábrándokat kergető hangulatával, mégis kissé megtévesztő, mivel ettől a parfümtől távol áll mindenféle vizes jelleg, sokkal inkább a gyümölcsös-virágos kategóriába sorolható be. Egy másik megtévesztő dolog az illattal kapcsolatosan a létrehozásának ideje (1983), ami egy klasszikus, kissé idejétmúlt alkotásra enged következtetni, azonban ennek épp az ellenkezője igaz: a L’Ombre Dans L’Eau egy meglepően modern, újszerű és eredeti parfüm, mintha csak 2010-ben dobták volna piacra.

Egy nagyon egyszerű illatról van szó, amely nélkülözi a 80-as években divatos erős fűszereket, pacsulit és egyéb nehéz jegyeket, ehelyett két ártatlan és természetes jegyre hagyatkozik: a feketeribiszkére és a rózsára. A feketeribiszke egy viszonylag ritkán használt illatjegy (talán csak a The Different Company Sublime Balkiss-ában éreztem hasonlót), pedig szerintem nagyszerű dolgokra képes, több figyelmet érdemelne. Jelen esetben elsősorban a fej- és szívillatot teszi varázslatossá, amelyben egyszerre érezhető az apró, fekete szemű gyümölcsök édes-fanyar, szúrós, aromás illata és a zöld levelek harsány frissessége, amelyhez fokozatosan egy kecses rózsaillat társul. Ezen két jegy párosításában az a legjobb, hogy az összhatás a bodza illatára emlékeztet, ami szerintem csodálatos, ráadásul egy igazi hiánycikk a parfümériákban. Bár a L’Ombre Dans L’Eau-t sokan egy rózsadominálta parfümként tartják számon, szerintem sokkal inkább a zöld levelekről és a feketeribiszkéről szól; bennem olyan érzést ébreszt, mintha egy napsütötte, érett ribiszkefürtöket ringató bokrokkal teli gyümölcsösben sétálnék, miközben távoli rózsamezők illatát hozza felém a friss, nyáreleji szellő. Egy igazán megnyugtató és romantikus kép, de férfiak számára talán túlontúl érzelgős is, ezért az uniszex megjelölés ellenére, én elsősorban a női nemhez társítom ezt az illatot. Lévén egy eléggé lineáris parfüm, a hosszan tartó leszáradás során csak apró változások következnek be, kissé elhalványulnak a zöldes jegyek, miközben felerősödik a gyümölcsösség és ezzel egyidőben megédesedik az illat, majd a vége fele a rózsa szerepe válik fontosabbá.

Ez egy csodálatos parfüm, minden idők legélethűbb ribiszkejegyével, amelynek egyetlen hibája van: az első egy-két órában hajlamos nyomasztóvá válni, néha túlságosan is “jelen van”, ezért vigyázni kell az adagolásával. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom, aki egy lírai hangvételű parfümre vágyik, vagy csak egyszerűen szereti a feketeribiszke, esetleg a bodza illatát; ha azonban egy rózsaparfüm a cél, akkor szerintem nem itt kell keresgélni.

Illatjegyek: feketeribiszke, bulgár rózsa

Kreátor(r): Serge Kalouguine

8 megjegyzés:

  1. szorítottam, hogy ezt az illatot ne öntsd szavakba, hisz különösen kedves nekem, és csak magamnak akarom :D :))

    tényleg nem egy vizes illat, de nem is édes, friss, zöld és feketeribizkés, épp egy halvány rózsaakkord kap teret a kibontakozáshoz.imádom!az sem zavar, hogy elég egysíkú, míg az a sík ennyire természetesen különleges tud lenni.
    Engem is emlékeztet Céline Ellena alkotására.

    ja, és az 1983...az megdöbbentő, meg voltam győződve, hogy csakis egy kortárs parfümőr lehet a szülőatyja :)

    VálaszTörlés
  2. Sajnálom, hogy lelepleztem az egyik kedvencedet, de nem hiszem, hogy egy ilyen remekművet 1983 óta nélkülem is nem fedezett volna fel a nagyvilág :P
    Amúgy örvendek, hogy mindenben ilyen remekül egyetértünk, és hogy te is látod a hasonlóságot a Sublime Balkiss-al :)

    VálaszTörlés
  3. jaja, csak te szerethetőbbé tetted :)

    örülök, hogy így örülünk :P

    VálaszTörlés
  4. Olvasva a leírásodat kellemes emlékek jutottak eszembe a gyerekkoromból. Hirtelen nagybátyám balatoni telkén találtam magam, ahogy két marokra majszolom a fekete ribiszkét és közben lágyan fújdogál a szél. :) Köszi
    Mindenképp rajta leszek, hogy kipróbáljam.
    Egyébként én is szívesen látnék valami bodzás jellegű parfümöt, nem túl bonyolultat, csak valami egyszerűt :)

    VálaszTörlés
  5. Remélem nem fogsz csalódni benne. Majd írd meg, a véleményed, ha sikerült kipróbálnod ;)

    VálaszTörlés
  6. Én most olyan illatot keresek, mint a Teekanne bodzás citromos teája. Annyira finom. Valami hasonló illat létezik parfümben, ami frissítő és egyedi?

    VálaszTörlés
  7. Sajnos a szóban forgó teát nem ismerem, de bodzás illaként kipróbálhatod a Different Company Sublime Balkiss-ét. Elég nőies, ezért nem biztos, hogy neked való, de bodzásnak bodzás.

    Egy másik jó teás illat a L'Artisan Thé pour on Éte-je. Bodza helyett ugyan hársfa van benne, de ettől még nagyon jó citrusos teaillat.

    VálaszTörlés