2010. júl. 17.

Geo. F. Trumper – Wild Fern (1877) 7/10

A Geo. F. Trumper elsősorban nem egy parfümház, hanem egy borotválkozásra szakosodott márkacsalád, annak viszont nem akármilyen. George F. Trumper 1875-ben nyitotta meg első szalonját London úri negyedében és olyan ügyesen tevékenykedett, hogy rövid idő elteltével kinevezték az angol királyi család hivatalos borbélyává. Ezt a pozíciót egyébként azóta is betölti a cég, öt egymást követő uralkodógenerációtól is megkapta a megbecsülésüket jelző Királyi Címert. Parfümeik között kizárólag férfiaknak szánt darabok találhatóak (ez persze nem jelenti azt, hogy hölgyek nem viselhetik őket), amelyeknek mindegyike Eau de Cologne koncentrációjú és erősen klasszikus stílusú.

A sorozat egyik legrégebbi darabja a Wild Fern (Vad Páfrány), egy igazi parfümmatuzsálem, 1877-es megjelenési idejével a legöregebb illat, amelyet volt szerencsém bemutatni az orromnak. Lévén egy fougére*, a fejillatban természetesen ott várakozik a levendula, azonban meglehetősen diszkréten, szépen elvegyül az egyéb zöld jegyekkel (bazsalikom, rozmaring) és egy fuvallatnyi bergamottal. Bár az illatpiramis nem említi a mentát, számomra a fejillatnak van egy hűvös, mentolos jellege is, amely jól illeszkedik az egyéb aromás füszernövényekhez. Az eddig leírt jegyek alapján akár egy igen élénk fejillatról is beszélhetnénk, de a kumarin keserédes, poros illata szappanossá, pasztellszínűvé alakítja az összképet. A szív- és alapillat során mindvégig megmarad a Wild Fern tiszta, zöld és mértéktartó jellege, mindössze a citrus és a levendula háttérbe húzódása és a kumarinos, mósuszos alap felerősödése érzékelhető. A pacsuli, tölgymoha és szegfű általában karakteres jegy, itt azonban egyáltalán nem érzem őket, de nem is bánom: ez egy egyszerű, természetes zöld illat, amelyből nem hiányoznak a nehéztüzérek. Tartóssága sajnos nem a legjobb (maximum 3-4 óra), de tulajdonképpen egy Eau de Cologne-tól már ez is szép teljesítmény.

A Wild Fern 1877-es keletkezési ideje ellenére nem egy elavult alkotás, nincs „öreg szaga”, friss és könnyed, viszont az tény, hogy nem akárkihez illik. Én egy korosodó, elegáns úriembert képzelek el hozzá, aki nem is igazán parfümöt visel, hanem éppen csak frissen borotválkozott és kellemes, zöld, szappanos illatot áraszt a bőre. Bár az előbb azt írtam, hogy nem egy elavult alkotás, mégis úgy érzem, hogy a Wild Fern-nek a borbélyműhelyek megszűntével meg vannak számlálva a napjai. Ennek ellenére az ismerkedést mindekinek ajánlom.

* - a Houbigant féle 1882-es Fougére Royale-ról elnevezett illatcsalád, amelynek tagjai kötelező módon tartalmaznak levendulát és kumarint. Az egyik legnépszerűbb és legnépesebb, klasszikus, férfias illatcsalád.

Illatjegyek: levendula, bazsalikom, bergamott, rozmaring, geránium, páfrány, szegfű, tölgymoha, mósusz, pacsuli

Kreátor(r): Geo. F. Trumper

2 megjegyzés:

  1. Nem ismerem ezt a "parfümházat", de az üveg valami gyönyörűséges! ha valakinek van egy üres példánya, bátran küldje el nekem, ígérem jó helye lesz a gyűjteményben!:D

    VálaszTörlés
  2. Nekem sajnos nincs egész üveggel belőle, de már az illatminta csomagolása is nagyon mutatós. Jobb híján, azt nézegetem :)

    VálaszTörlés