2010. aug. 7.

4711 – 4711 Echt Kölnisch Wasser (1792) 7.5/10

Kacifántos története van a minden idők talán leghíresebb kölnivizének, a 4711-nek. Sokan úgy tartják számon, mint a parfüm-történelem első kölnijét, és erre a neve is rájátszik (Echt Kölnisch Wasser), ezzel szemben viszont az igazság az, hogy Jean Marie Farina már 1709-ben, Köln városában megalkotott egy citrusos, gyógynövényes, alkohol alapú illatot, amelyet kezdetben királynővízként (aqua della regina), majd a párizsi lerakat létrehozása után (1741) már Eau de Cologne-ként ismert meg a világ. A 4711 története valamivel később, 1792-ben kezdődött, amikor is Wilhelm Mülhens egy karthauzi szerzetestől nászajándék gyanánt megkapta az aqua mirabilis, azaz a csodálatos víz titkos receptjét, amely igencsak hasonlónak bizonyult a Farina féle illathoz és amelyet rövid idő elteltével szintén Eau de Cologne-ként kezdtek emlegetni. A 4711 jóval később, csak 1881-ben lett a márka hivatalos neve, amikor Ferdinand Mülhens, Wilhelm unokája a Glockengasse-n lévő üzlethelyiségük házszámát kezdte használni a cég névjegyeként.

A 4711 rövid idő alatt hatalmas siker lett, többek között Bonaparte Napóleon, Richard Wagner, az orosz cár és a walesi herceg is a fogyasztók közé tartozott. Napóleon például szó szerint is fogyasztotta a kölnivizet, állítolag kockacukorral szerette a leginkább, valamint a fejére és a vállára is bőségesen locsolt belőle. A kezdetekben, amikor még aqua mirabilis néven forgalmazták, sokan használták belsőleg, csodaelixírként, mint olyan folyadékot, ami jótékony hatással van a szívre, az emésztésre, a másnaposságra és inhalálása megszünteti a fejfájást. Napi javasolt adag: 50-60 csepp, vízben feloldva. Később Napóleon hozott egy rendeletet, melyben kijelentette, hogy amennyiben a 4711 gyógyszer, úgy a cég köteles közölni az összetevőit, ezt azonban jobb szerette volna elkerülni a Mülhens család, így ettől kezdve kizárólag illatszerként hozták forgalomba a csodavizet.

Azóta eltelt két évszázad és meggyöződésem, hogy a 4711 jó néhány reformuláláson átesett és valószínűleg sok alapanyag szintetikummal lett helyettesítve, de még mindig megmaradt egy klasszikus, könnyed kölninek lenni. A fejillat szikrázóan friss, benne ropogós, majdhogynem szúrós szagú citrusokkal (nem aldehidekkel), amelyet egy kevés neroli tesz selymesebbé, virágosabbá. Hamarosan előkerül a rozmaring zöld aromája is ami rövid idő után egy lágy, tiszta és friss alapba torkollik. Az egész leszáradás nem tart tovább fél óránál, ami még akkor is kevésnek tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy egy Eau de Cologne-ról van szó.

A 4711 nem egy eget rengetően jó kölni, a kezdet szerintem egy picit szúrósabb a kelleténél, az alap pedig tiszavirág életű, de tulajdonképpen nagy hibái sincsenek. Bármikor fel tudja frissíteni a hőségtől elcsigázott embert és köszönhetően a kifejezetten fogyasztóbarát árának bátran locsolhatjuk magunkra. Kóstoljátok meg!

Illatjegyek: bergamott, citrom, narancs, petitgrain, neroli, rozmaring, rózsa, mósusz, fás jegyek

Kreátor(r): Wilhelm Mülhens

13 megjegyzés:

  1. Szintetikum ide vagy oda, nekem nagyon természetesnek hat a 4711, és a nagy nyári hőséget kitűnően ellensúlyozza.

    ( Ügyesen beleloptad Quimby-t is a cikkbe...
    szúrós szagú aldehid :))

    VálaszTörlés
  2. Örvendek, hogy észrevetted Quimby-t :) Amúgy szerintem is természetesnek hat a 4711, csupán az árából kiindulva feltételezem a szintetikumok jelenlétét (a szintetikus anyagok mindig olcsóbbak, mint a természetesek).

    VálaszTörlés
  3. Remek poszt! sajnos a 4711 nem tartozik a kedvenceim közé, hiába klasszikus, de azért jó, hogy ilyen időtálló darab még napjainkban is létezik!

    VálaszTörlés
  4. Köszi a dícséretet :) Remélem sikerült egy-két új információt is beleszőnöm a cikkbe.

    VálaszTörlés
  5. köszönöm ezt a cikket enélkül nem tudtam volna megcsinálni a országismeret házimat

    VálaszTörlés
  6. Örvendek, hogy segítettem :) Megtudhatom, hogy melyik része volt hasznodra?

    VálaszTörlés
  7. Az új 4711-es illatokat szagoltad már? Szerintem érdemes, roppant kellemes (és ezen belül olcsó) alternatívát jelenthetnek a nyári hőségben.

    VálaszTörlés
  8. Sajnos a közelemben sehol nem forgalmazzák a 4711-et, ezért nem sok reményem van rá, hogy mostanában kipróbáljam.
    Ha van kedved számolj be róla egy kicsit bővebben! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm. Amennyiben még esedékes, nekem van egy eladó 4711 csomagom.

      Törlés
  9. I LOVE YOU 4711

    VálaszTörlés
  10. A legjobb izzadtság szagtalanitó is. Üde, friss.
    .

    VálaszTörlés
  11. Én még csak most ismerkedem a parfümök világával, bár illóolajokkal már néhány éve foglalkozom, de a parfümöket összevetni tapasztalatok híján nem vagyok képes. A 4711-ről nagyon kellemetlen benyomásokat szereztem gyerekkoromból, az a fanyar szúrós szag, ami anyukám üvegéből üvegből megcsapott, sohasem hívott arra, hogy cseppentsek belőle, és jobban megfigyeljem. Ő meg nem használta, csak őrizgette a kölni szuvenírt. Ma aztán a drogériában fújtam egy tesztercsíkra - ugyanaz a szúrósság. A fanyar illatokat megszerettem azóta, de ez nem tűnt még így se kellemesnek. A teszterpapírt a zsebembe süllyesztettem, és csak otthon akadt a kezembe: alegédesebb, legkerekebb neroliillata volt! (évekkel ezelőtt egyszer a Primavera boltjában szagolgattam sokáig egy üvegcse tiszta nerolit, azóta se éreztem soha olyan édesnek sehol, mint ott...) Azóta eltelt 11 óra, az a papírszeletke még most is erősen narancsvirágillatú. Nem tudom, mennyire szintetikus ez a kölni, de nekem a szintetikus parfümöktől általában erősen fáj a fejem, ettől meg nem. Nagyon szép illat, és tartósnak is tűnik.
    Egyébként gratulálok a bloghoz, rendkívül élvezetesen és érzélketesen, irodalmi igénnyel írsz az illatokról!

    VálaszTörlés