2011. jan. 8.

L’Artisan Parfumeur – Fou d’Absinthe (2006) 8/10

Az idők során az abszint neve elválaszthatatlanul összeforrt a művészvilággal, főként annak sötét, szenvedélyekben tobzódó, delíriumos oldalával. Ez a tündérzöld, nagyrészt fehér ürömből, édesköményből és ánizsból készített, magas alkoholtartalmú, erősen pszichoaktív égetett szesz olyan híres művészek múzsája és egyben kedvenc itala volt, mint Charles Baudelaire, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Edgar Allen Poe, Arthur Rimbaud, Pablo Picasso, Paul Marie Verlaine, vagy épp a fenegyerek Oscar Wilde. A tizenkilencedik század végére hatalmas méreteket öltött az abszintizmus, és odáig fajultak a dolgok, hogy amikor 1905-ben a svájci Jean Lanfray abszint hatása alatt végzett várandós feleségével, két gyerekével és kishíján önmagával is, petíció indult az abszint betiltására, melyet 82 svájci lakos írt alá, majd fokozatosan Európa többi országában is a tiltólistára került a rettegett nedü.

1988 óta ugyan a legtöbb országban újra törvényesen fogyasztható a Zöld Tündér, de még mindig körüllengi a tiltott, veszélyes dolgok vibráló légköre, így Olivia Giacobetti Fou d’Absinthe-jától (Abszint-őrület) is valami izgalmas, feszültséggel teli, vad gyönyörűséget vártam. Ehhez képest egy nagyon szép, modern és kreatív illatot kaptam, amelyből azonban mintha kifelejtették volna az abszint lényegét, az őrületet és a forrongó hallucinációk poklát. A fejillata még teljesen rendben van - bár ez a stádium sem sötét, inkább csiklandozóan vidám és hűvös, mintha az elfogyasztott egy-két pohárka épp a gyomrunkat birizgálná - de legalább megvan benne a kocsma-hangulat. Feketeborssal kezdünk, melyhez kissé likőrös, alkoholos, picit gyümölcsös (talán szilva meg feketeribizli) és zöldes aromák (fehér üröm?) kapcsolódnak, majd rövid idő után megjelennek a fűszerek is, melyek közül egyértelműen a csillagánizs dominál. Sajnos ettől a ponttól kezdve a dolgok leülnek kissé, akárcsak a parfüm hatósugara, és a dorbézolás helyett egy meglehetősen visszafogott, romantikus, odabújós, meleg illat marad a bőrömön, amelyben édes gyanták, suttogó pacsuli és lágy fűszerek egészítik ki a középpontban lévő csillagánizst. Nem rossz, sőt, azt is mondhatnám, hogy gyönyörű, csak valahogy nem az, amire számítottam. Ettől függetlenül élvezetes a parfüm, az alap picinyke Méchant Loup utánérzetétől eltekintve elég egyedi is, akár egész üvegre is méltó lehetne, csak ne lenne az a fránya hatósugár dolog. Bár a legtöbb L’Artisan parfümmel ellentétben, a Fou d’Absinthe EdP töménységű, mégis nagyon gyengének és haloványnak tűnik, az első fél órát követően már csak közvetlenül a bőrömön tudom megtalálni az illatát.

Összegzés: Ha a Yatagan-hoz hasonló, erősen férfias, vad és fehér üröm túltengésben szenvedő illatot keresel, vagy van Gogh fülszaggató hangulatát szeretnéd megidézni, akkor nem jó helyen keresgélsz, annál inkább, ha egy kellemes, természetesnek ható és kicsit érzelgős parfümöt akarsz. Nálam erős nyolcas.

Illatjegyek: abszint, feketeribizli rügyek, angyalgyökér, csillagánizs, négyfűszer keverék (gyömbér, feketebors, szerecsendió, szegfűszeg), pacsuli, fenyő tűlevelek, balzsamos szuhar (Cistus ladaniferum), fenyőbalzsam

Kreátor(r): Olivia Giacobetti

15 megjegyzés:

  1. Nekem van egy üveggel: tényleg finom, de annyira nagyon gyenge, hogy nem is használom. Fél óra, és már egyáltalán nem lehet érezni.

    VálaszTörlés
  2. Megnyugtató, hogy nem csak az én bőrömön viselkedik ilyen rosszul :)

    VálaszTörlés
  3. kbence , esetleg eladó-e a fent említett parfüm? szívesen felvásárolnám :)
    pm7240@gmail.com

    VálaszTörlés
  4. Engem kiváncsivá tettél, szeretném megkóstólni az abszintot!

    VálaszTörlés
  5. Péter: ment mail:)

    VálaszTörlés
  6. Abszint...imádom a színét, az ánizsnak az ízét és a velejáró szertartást, de a delíriumos oldalát még nem ismerem :)) Abszintszereleeeem

    VálaszTörlés
  7. Sajnos nem tudom, hogy hol lehet egész üveg abszintot vásárolni, de Kolozsváron több kocsmában is ki lehet próbálni. Valaki esetleg tudja, hogy hol lehetne beszerezni egy flaskát? :)

    VálaszTörlés
  8. Abszintot? Szinte bárhol! :-) Tescoban is több fajtát árusítanak, ott biztos találsz. ;)

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok! Az a szomorú helyzet, hogy az országban nem árulnak abszintot. Amíg a tescoban és máshol kapható zöld finomszeszt el lehet adni sok ezerért abszintnak címkézve (miközben 3000-et ér max, azt is a jövedéki adó meg a szállítás miatt, anélkül meg kb 500 Ft-ot), addig nem is nagyon fognak. Az "abszint" nevet nem védi semmilyen törvény.

    Tunel, Pére Kermann's, Rodniks, cseh Absinth, ezek mind NEM hasonlítanak az abszintra. (Vannak finomabb hamisítványok, de azok is más ízűek.)

    Az egyik lehetőség, hogy elmegy az ember a Vom Fass-ba (Buda/Mammut, vagy Győr) és kimérve vesz az 55%-os zöldből (nem túl jó, de abszintíze van, a 72%-osból vagy a fehérből pedig nehogy vegyetek), vagy külföldről rendel kb ugyanannyi pénzért tökéletes valódi abszintokat. (10e Ft/üveg + szállításnál kezdődnek)

    Két link az érdeklődőknek:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Abszint -- szinte az egyetlen hiteles magyar cikk a témában

    http://www.facebook.com/abszint -- itt meg abszintkritikák is szoktak lenni

    VálaszTörlés
  10. "Ehhez képest egy nagyon szép, modern és kreatív illatot kaptam, amelyből azonban mintha kifelejtették volna az abszint lényegét, az őrületet és a forrongó hallucinációk poklát."

    Az a helyzet, hogy az abszint ilyen. Egy nagyon szép, modern és kreatív, nem különben frissítő italról van szó.
    A betiltása után (!!) nagyon sok legenda terjedt el az abszinról, ami legnagyobbrészt irtózatos marhaság -- összesen annyit "tud", hogy bár iszonyatosan be lehet tőle rúgni tőle az összes többi italhoz hasonlóan, az agyunk egy szegletét a gyógynövénykeverék közben félig józanon tartja (már amelyik). A többi mese.

    Azt is kevesen tudják, hogy a két híres "Oscar Wilde" idézetet az abszintról nem is Wilde írta le, hallucinációt meg pont annyira okozott az abszint, mint más italok. (És mivel akkoriban fél Franciaország matt alkoholista volt -- ezt az abszinttal kapcsolatban mindig észben kell tartani -- az elmegyógyintézetis alkoholistáknál valóban gyakran megfigyeltek hallucinációkat.)

    VálaszTörlés
  11. Köszi az információkat, érdekes dolgokkal gazdagodtunk :)
    Én egyébként - a tujonos legendák mellett - a parfüm nevéből (Abszint-őrület) indultam ki, amikor egy vad, őrült illatot vártam, és ennek tükrében volt csalódás a Fou d'absinthe visszafogottsága, eleganciája.

    VálaszTörlés
  12. Ez az első niche parfüm, amit most kipróbáltam!és ez a TE hibád kedves Szimat:)...rendeltem 5 mintát az oldalad alapján, meglátjuk mennyit ér ez a niche dolog! 20 éve gyüjtöm és viselem a "szimpla" divat illatokat, tehát van mihez hasonlitanom, kiváncsi leszek mi lesz az eredmény! 5 vasárnap alatt, hogy megadjam a módját, a tiszteletet, mert másképp nem is lehet...
    szóval az első tapasztalat:
    minden amit irtál, azt tapasztaltam én is, nem is keresek szavakat, nem venném a bátorságot, hogy utánad még vmit is irjak, ilyen szókincsem úgy sincs a témában. irom hát amit másképpen látok.
    a bőrközeliség tényleg fennáll, de ott elég tartós, de mindenképpen maximum átlagos.
    az illattól nem vártam semmit, ezért kellemes volt amit kaptam.tiszta, kifinomult, nem kihivó, igazi arisztokratikus illat, ahogy én képzelem.
    amit nem emlitettél, hogy szerintem ezt az illatot bátran viselheti mindkét nem is, nem egy masculin illat.

    Végeredményképpen egyből egy pipa!

    csaloe

    VálaszTörlés
  13. Vállalom a felelősséget a bűnbe csábításért :)
    Örülök, hogy jól sikerült a belépő a niche illatok világába, és készségesen egyetértek azzal, hogy a Fou d'Absinthe nők által is viselhető.
    Kíváncsian várom a többi illatról formált véleményedet!

    VálaszTörlés