2011. nov. 10.

Annick Goutal - Ambre Fétiche (2007) 9/10

Ámbrából igazán rosszat még senki nem tudott nekem mutatni, így nem lepődtem meg azon sem, hogy az Annick Goutal féle interpretáció is fekszik az orromnak, az viszont annál jobban meglepett, hogy Isabelle Doyen-ék mennyire egyedi, izgalmas módon tálalták fel ezt a klasszikus illatjegyet. A Les Orientalistes sorozat prominens tagjának ugyan sokat sejtető a neve, és az illatjegyei is jól hangzanak, de ettől a parfümháztól - talán a Sables-t leszámítva - egyetlen merész, kísérletező illattal sem találkoztam, így az Ambre Fétiche esetében is egy jó minőségű, de óvatos, kissé nőies ámbrára számítottam.

Ehhez képest, rögtön a fejillattól hasra estem. Annyira egyedi, semmihez sem fogható ez az aroma, amilyent már rég nem éreztem parfümben. Hirtelenjében egyetlen asszociációm támadt, mégpedig a kolozsvári Massimo Dutti boutique légköre, amely finoman szólva is bizarr. Nem tudom, hogy a világ minden pontján ilyen-e a Massimo Dutti üzletek illata, de ha igen, akkor érdemes szemügyre vennetek: kutyatáp, főtt kukorica, fa, füst és bőr furcsa, de egyáltalán nem kellemetlen keveréke. Én kis híján függővé váltam tőle. Az Ambre Fétiche számomra ennek az aromának a kifinomultabb, könnyebben befogadható változata; a kutyatáp eltűnt, viszont maradt a főtt kukorica, a puha bőr, a fűrészmosztos, fás illat és csatlakozott hozzuk egy nagyon kellemes, füstös, száraz tömjén. E mögé a díszes társaság mögé van beépítve az ámbra, amely nagy örömemre nem a túlontúl édes fajtából való, hanem száraz, csiszolatlan, és kissé púderes - engem leginkább az Ambre Russe ámbrájára emlékeztet.

Az első óra ennek a csodálatos, füstös-fás-kukoricás akkordnak a jegyében telik el, aztán a parfüm fokozatosan változni kezd. Alábbhagy a tömjén és a kukorica, s apránként teret nyer az ámbra hatást megteremtő/kiegészítő labdanum-benzoé-vanília tömb, amelytől kissé édesebbé válik az illat, de tényleg csak kissé; egyáltalán nem kerülünk szirupos, gourmand magaslatokba. Ugyanakkor megerősödik a parfüm fás jellege is, s egy csipetnyi írisznek köszönhetően a púderességre is nagyobb hangsúly kerül. Csodára azonban ne számítsunk, a fejjegyekhez hűen az Ambre Fétiche mindvégig kitart a száraz, fás, szikár jellege mellet, aminek okán én inkább férfias illatnak nevezném, de ezzel egyetlen hölgyet sem szeretnék elijeszteni a kipróbálásától. A parfüm tartóssága és hatósugara is egyaránt kielégítő (rajtam megbízhatóan hozza a nyolc órát), az intenzitása meg az Encens Flamboyant-ot juttatja eszembe. Mindvégig érezhetően jelen van, de egyetlen pillanatra sem válik nyomasztóvá, a fás jegyek szépen fellazítják az ámbrát.

A névválasztással ugyan nem vagyok teljes mértékben kibékülve - az én fejemben a fétis szócskához az erotika és perverzió kifejezések kapcsolódnak, ebből pedig nem sokat találtam az illatban - de ettől még egy igencsak jó parfümnek találom az Ambre Fétiche-t. A kezdeti bizarr illatjegyek elülte után a viselhetőség szempontjából is jól vizsgázik a parfüm, hűvösebb időben szerintem gond nélkül használható akár hétköznapokon, hétköznapi emberek között is. Ne hagyjátok magatokat megfélemlíteni a mezőgazdászos asszociációimtól, próbáljátok ki, ha tehetitek, mert tényleg jó anyag!

Illatjegyek: ámbra, tömjén, labdanum, sztórax (Liquidambra styraciflua, Liquidambra orientalis), benzoé viasz (Styrax tonkinensis, Styrax benzoin), írisz abszolút, vanília, orosz bőr

Kreátor(r): Isabelle Doyen és Camille Goutal

22 megjegyzés:

  1. Kicsit fáradt vagyok, épp munka közben, azt olvastam: 'ótvaros, kissé nőies ámbra..' :)
    Az illatot nem ismerem, viszont a kép szenzációs. :)

    VálaszTörlés
  2. Huhh, egy pillanatra megijedtem, hogy ótvarost írtam. Úgy tűnik, én is fáradt vagyok :)

    VálaszTörlés
  3. Már régóta szemeztem az Ambre Fétiche-sel, csak a leParfum-ben vmiért nem volt. De most mintha láttam volna ezt is és a Mandragorát is a Madisonban, úgyhogy meg fogom próbálni! A kép elsőre fennakadt a felnőtt tartalmak elkülönítésén. Ettől kezdve persze még jobban érdekelt, hogy mi van rajta.
    A Madisonról jut eszembe, a múltkor írtad, hogy a by Kilian minták nem tetszettek, szerintem a Straight to Heaven-t és a Cruel intentions-t megszagolhatnád újra, hátha mégis. Nem beszélve a három Oud-os illatról!

    VálaszTörlés
  4. Nekem is ezek a kedvenceim tőlük. Pl. tegnap Kolozsvárott a STH volt rajtam, nem érezted, Szimat? :) /Tudom, onnan még pár száz km.../ De akkora a tartóssága, hatósugara, hogy eszméletlen...bármit el tudnék képzelni.

    VálaszTörlés
  5. nasobravo: A Le Parfum-ben egyszer én is megkérdeztem, hogy miért nincs Ambre Fétiche. Azt a választ kaptam, hogy a magyar fogyasztói társadalom még nem elég kifinomult ahhoz, hogy több ámbrát is igényeljen. Egynek pedig ott volt a L'Artisan-é :)

    Tegnap a Straight to Heaven-t viseltem, ma meg épp a Cruel Intentions-t szagolgatom, de nem változik a véleményem. Talán tényleg a sorozat jobban sikerült darabjai, de még így is gyenge közepesnek értékelem őket. Erősen déjá vu érzetet keltenek bennem, s az alapanyagok minősége sem nyűgöz le. A Straight to Heaven esetében például mindenki pacsuliról beszél a neten, de nekem csak egy szintetikus, kissé fűszeres, fás illat jön át. Mintha nem is ugyanazt a parfümöt érezném... :)

    Neked mi tetszik bennük?

    VálaszTörlés
  6. Csí: Tényleg nem ugyanazt a parfümöt teszteljük. Rajtam Straight to Heaven egy óra elteltével alig érződött. A 300 km leküzdésére még gyúrnia kell :)

    VálaszTörlés
  7. Szerintem aki ilyet mond, az nem elég kifinomult ahhoz, hogy kereskedő legyen. Nem hiszem, hogy szerencsés sértegetni a vevőt, még akkor sem ha szétteríti a sértését az egész országra. (Bocs csak ez a felfuvalkodottság felbosszantott.) Lehet, hogy igaza van, hogy senkinek nem tudnák eladni, de akkor sem kell ilyet mondani.
    Üdv. Hestia :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Szimat! A Straight to Heaven nekem, nagyon leegyszerűsítve, pont olyan, mint amit egy Hennessy unoka parfümjétől vártam: opulens, maszkulin, kicsit kortalan és vmi drága piára hajaz (állítólag rum). Ha pedig megpróbálom kibogozni, akkor bőrön egy rumos-kicsit gyümölcsös-fás illat, módjával fűszerezve, ami sokkal eredetibb, mint az unásig ismételt ceruzahegyezék szagú mű-szantálok. Ráadásul van egy csipetnyi piszkos mosúz alapja, ami mélységet ad hozzá. Rajtam nagyon tartós és szép átalakulásokon megy át, a legvége egy angyali komfort illat. Nekem nem feltűnően szintetikus, bár kétségtelenül nincs az én orromban sem gázkromatográf:-)

    VálaszTörlés
  9. Hestia: Abban a szituációban nekem nem tűnt sértőnek ez a kijelentés - tulajdonképpen tényleg nem hiszem, hogy sokunkat érdekelnek a különböző ámbra variációk - de ha jobban belegondolok, akkor tényleg nem ez volt a legszebb megfogalmazása a helyzetnek :)

    VálaszTörlés
  10. nasobravo: Igazad van, egy milliárdos unokájától tényleg valami hasonlót lehet elvárni. Azt hiszem, egyszerűen csak az van, hogy nekem nem nagyon fekszik ez a stílus. Meg a nagyon magas árak is valami többre készítettek fel...

    VálaszTörlés
  11. Szia Szimat!

    Találtam egy webáruházat ( http://www.iparfumeria.hu/search/?EXPS=Annick+Goutal&f=1-1-3618
    ) ahol kb. féláron adják az annick cuccokat. Ráadásul egy megbizható cég. De ennek ellenére kétségeim vannak...
    Szerinted eredetiek?

    Előre is köszi a válaszod.
    Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én már kaptam onnan hamisítványt is.
      Ha nem ismered JÓL az illatot, illetve ha nincs kedved visszaküldözgetni, bevizsgáltatni hamis esetén, jobb ha nem kockáztatsz.

      Törlés
    2. Hú, ez engem is érdekel. Hamisítvány? Pont mostanában terveztem onnan vásárolni (először). Most elbizonytalanodtam. Hátha valakinek pozitív tapasztalata van.

      Törlés
    3. Szia TimeaZsofia és Mixi!

      Én az itthoni oldalak közül a parfum.hu-t és az iparfumeria-t használom. Szerintem mindkét cég megbízható, soha nem kaptam tőlük hamisítványt vagy rossz minőségű terméket. Én is furcsálltam, hogy egy designer termékekkel foglalkozó oldal niche parfümöket is árul, eddig azonban még én sem rendeltem ezt tőlük. Egyébként vannak kételyeim hogy a hamisítók niche parfümökre is rámennének.
      Az iparfumeria-t azért szeretem mert meglehetősen jó árai vannak és másnapra mindig szállítanak. A választék is nagy.
      A parfum.hu-t mert barátságosak, olcsóbb a szállítás és hatalmas a választék, ritkaságokat is megtalálhatsz.
      Névtelen te megosztanád velünk, hogy milyen parfümöt kaptál ami hamisítvány volt?

      Bocsi a kisregényért nem reklámnak szántam, csak az eddigi tapasztalataim úgy gondoltam megosztom veletek.

      Üdv
      Egy parfüm őrült

      Törlés
    4. Kedves "parfüm őrült"!
      Köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat! Engem sikerült megnyugtatnod!

      Névtelen: Azért arra a hamisítványra én is kíváncsi vagyok!

      Törlés
    5. PR Black XS. Népszerű illat, természetesen hamisítók fókuszában.
      A legviccesebb az egészben, hogy amikor sokadjára sikerült elérnem őket telefonon, felajánlották, hogy ha (önköltségen) elküldöm, átveszik bontottan is és majd egy másik országban eladják akciósan, nem hittem a fülemnek...
      A kinézete és az illata alapján egészen biztosan sok elégedett vásárló meg lenne lepődve, ha jobban odafigyelne a részletekre, vagy jobb lenne a szaglása, és itt nem csak az iparfumeriara gondolok, hanem a közép-kelet-európai netes parfümériákra.
      Jelenleg drága wc sprayként funkcionál.

      Afelől meg senkinek ne legyen kétsége, hogy niche parfümökből létezne hamisítvány, legjobb példa a Creed, youtubeon is van sok video fake parfümökről.

      Törlés
  12. Szia!

    Nem vettem még semmit. Csak terveztem. De most sikerült elbizonytalanodnom. :(

    + még ez is oda van írva: "Ez a termék a gyártó által nincs celofánba csomagolva. Kérem, átvételkor ne ijedjen meg, a csomagolás eredeti, a parfüm teljesen megegyezik a klasszikus parfümériában vásárolttal."

    http://www.iparfumeria.hu/annick-goutal/annick-goutal-mandragore-100-ml-eau-de-toilette/


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még nem vásároltam semmit tőlük, ezért nem nyilatkoznék. Bár, ez az ár elgondolkodtató...

      Törlés
  13. Én nemrég rendeltem tőlük CSP parfikat, persze 100 ml-esek és nem vagyok benne biztos, h eredetiek-e avagy hamisak. Most olyan helyet keresek, ahol be tudnám vizsgáltatni őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha lesz kedved, számolj majd be az eredményről! Kíváncsi vagyok :)

      Törlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  15. Végre valaki felfigyelt a Massimo Dutti-ra. Eddig nem fogalmazódott meg bennem, hogy milyen illatot is keresek, pedig tudat alatt, évek óta elmegyek az üzlet mellett, csak hogy érezhessem az illatot. Köszönöm!

    VálaszTörlés