2012. jan. 26.

Badgley Mischka - Badgley Mischka (2006) 7/10

A Badgley Mischka divatház Mark Badgley és James Mischka közös erőfeszítésének gyümölcseként született meg 1988-ban, az Egyesült Államokban. A főként régi hollywoodi filmekből ihletődő ruhakölteményeik rövid idő alatt meghódították a világot, és napjainkban a Badgley Mischka már a tíz legjobb amerikai divatház egyikeként van számon tartva, így szinte törvényszerű volt, hogy a parfümiparban is kipróbálják magukat. A belépőjükre 2006-ban került sor, amikor is piacra dobták a nem sok kreativitásra utaló Badgley Mischka névvel ellátott parfümüket, amelyet meglepően jól fogadott a szaksajtó, és a közönség soraiban is hamar megtalálta a rajongóit. Hogy csak egy példát említsek, a Tania Sanchez és Luca Turin alkotta kritikus-páros a maximális öt csillagra méltatta a Badgley Mischka-t, és beválasztotta minden idők tíz legjobb hangos, erőteljes parfüme közé.

Ezidáig nem sok babér termett a blogomon a gyümölcsös parfümöknek, de a sok jó kritika hatására reménykedtem, hogy a Badgley Mischka képében végre egy igazi gyümölcsös gyöngyszemre bukkanok. Sajnos azonban ezúttal sem fogok tudni koszorút osztani. Megeshet, hogy az én készülékemben van a hiba, de számomra ezek az oly népszerű, és hangoskodó gyümölcsös jegyek közönségesnek, és hívalkodónak tűnnek - nem találom bennük sem a kifinomultságot, sem pedig a másik pólust, az őserőt, az állatias mélységet. A Badgley Mischka egy ömlengős, terebélyes, de meglepően élénk gyümölcsáradattal nyit, amelyben egyszerre fedezhető fel a túlérett alma, ribizli, barack, gránátalma, és áfonya illata, s egy kis odafigyeléssel még a passiógyümölcs aromáját is ki lehet hámozni a kavalkádból. Egész jól összerakott akkord ez, amelyben az édes, és a fanyar, pezsgő jegyek szépen ki vannak egyensúlyozva, így a hatalmas hangerő ellenére sem nevezhető kellemetlennek, vagy nyomasztónak, de ugyanakkor – sajnos - az egészet belengi az olcsó népszerűség unalmas légköre.

A leszáradás során meglepően kevés változás áll be – a virágos jegyek, a barackos tónusú illatvirágot leszámítva a háttérben maradnak, és a szantálfa is csak egy áttetsző, karcsú gyümölcskosár formájában van jelen. Az egyetlen jegy amely kimagaslik az alapból, az a meleg pacsuli, amely a gyümölcsökkel karöltve egy elég erőteljes Angel utánérzetet kelt. Persze itt jóval több a gyümölcs, és kevesebb a folytogató édesség, mint a méltán népszerű Thierry Mugler parfümben, de a rokoni szálak letagadhatatlanok. Ha valaki soknak találta az angyalok édességét, de egyébként szimpatikusnak találta őket, akkor az bátran adhat egyesély a Badgley Mischka-nak. A parfüm tartóssága az Angel-éhez hasonlóan kifejezetten jó, a hatósugaráról meg csak annyit, hogy Turin-ék nem véletlenűl a hangos parfümök top tízébe választották be.

Tulajdonképpen nem rossz parfüm a Badgley Mischka, minden jegy a helyén van, az alapanyagok is egész jó minőségűeknek tűnnek, és ha valaki szereti a fruitchouly-kat, akkor ebben a műfajban aligha talál jobbat Richard Herpin művénél. Hogy mégsem tudott meghódítani, az a gyümölcsös parfümökkel való inkompatibilitásomnak tudható be, meg talán az eredetiség hiányának. Hiába boldog, mosolygós, energikus, és totálisan nőies az illata, mégis csak egy butácska, túl hangosan és túl sokat csacsogó, kissé kapatos hölgyön tudom elképzelni. Aki persze egy gyönyörű, holywood-i filmekből ihletődött ruhakölteményt visel...

Illatjegyek: őszibarack, piros erdei bogyók, fekete ribizli, illatvirág, jázmin, babarózsa, szantálfa, mósusz, szarvasbőr, ámbra, pacsuli

Kreátor(r): Richard Herpin

16 megjegyzés:

  1. Nekem sem tartoznak a gyümölcsös parfümök a kedvenceim közé! Sőt... eddig még egy gyümölcsös niche-t sem mertem kipróbálni a Mure et Musc-ön kívül! Ezt nem ismerem, de nem hiszem, hogy sokat vesztenék vele...
    "az egészet belengi az olcsó népszerűség unalmas légköre"- nagyon tetszik a fogalmazás! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig megszenvedtem azzal a mondattal :) Alig akart összeállni... Örvendek, hogy tetszik a végeredmény :)

      Törlés
  2. számomra is nagy csalódás volt anno. hiába az ígéretes összetevők, luca turin felfelé tartott hüvelykujja, engem miss dior cherie-jére emlékeztet...és igen, unalmas

    VálaszTörlés
  3. Az új, vagy a régi Miss Dior Chérie-re? :) Állítólag teljesen megváltoztatták.

    VálaszTörlés
  4. Na ezen behaltam :D fuitchouly... te nyelvújító vagy :D
    írtam mailt, ha arra jársz kukkantsd meg :)
    üdv.Tamás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is jó kifejezés a fruitchouly, de sajnos nem én találtam ki. Először a Now Smell This-en olvastam, de azóta már elég sok helyen visszaköszönt.

      Törlés
  5. Nem ismerem, de a leírásod alapján akiknek készült, azok imádni fogják! Azt hiszem gyümölcsös parfümök közül a Vero Profumo tiszta parfümjeiben azért megtalálnád a vadállatot, a mélységet, meg minden mást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én EdP formában ismerem a Vero Profumo-kat, és kúlönösen a Rubj-ot nagyon szeretem, de valamiért nem gyümölcsös parfümként gondolok rá. Pedig igazad van, a passiógyümölcs elég meghatározó szerepet tölt be benne.

      Törlés
  6. a régi kedves..., nekem az sem barát, mert rengeteg nő kívánta és kívánja a mai napig signature illatként használni, akárcsak a pink sugart - így aztán utcán, tereken, folyosókon is ez lebeg, és sajna elcsépeltté vált.

    VálaszTörlés
  7. LT és TS "kézikönyvét" olvasgatva én is felírtam, hogy ezt az illatot mindenképp ki kell próbálnom, bár már sokat elmond róla, hogy a top 10 "hangos" listába bekerült...ami számomra nem egy nyertes toplista.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anno én is elolvastam Luca Turin kritikáiból vagy húszat, utána rájöttem, hogy nem tudok mit kezdeni ezekkel a gondolatokkal. Valaki(k) a világ egy távolabbi sarkában, ezeket érzik az adott parfümökkel kapcsolatban. ÉS?? Én meg mást, vagy adott esetben hasonlót, de nem az ő hatására. Időnként jót szórakoztam a szellemes megjegyzésein, mint pl. hogy a Bond No9 Eau de Noho az "mutáns mimóza", de hamar ráuntam az egészre. Semmiképpen nem vagyok hajlandó "parfüm bibliának" tekinteni a könyvét, mint sokan mások.
      Szimat, most is az az a véleményem, hogy te vagy a jobb :) Nem vagy annyira ortodox módon szubjektív, viszont ezerszer invenciózusabb vagy.

      Törlés
    2. Én pedig roppant jól szórakoztam a könyvön, és érdekelt, hogy LT és TS hogyan vélekednek egy-egy illatról...nem mindegyikkel értek egyet, éppen ezért erősen szubjektív parfümökről írni, kritikát-véleményt megfogalmazni. Én azt találtam unalmasnak, hogy gyakorlatilag minden női parfümöt vagy "post" Angelnek, vagy Angel utánzatnak vélnek felfedezni:)

      Törlés
  8. Szerintem nem mindet, csak a Flowerbomb is köztük van! ;)
    Nekem is megvan a könyv, N_azalea-val értek egyet, jól szórakozom a szellemes megjegyzésein, de hogy "parfüm biblia" lenne, azért az túlzás! A meglátásai egész jók, de persze ők másként érzik, nálunk még most is feleannyi szőnyegtisztító, szobaillatosító, stb.,amihez tudnánk hasonlítani a parfümöket(szerencsére). Mindenesetre azért erre az illatra kiváncsi lennék Luca Turin ide vagy oda.

    VálaszTörlés
  9. N_azalea: Köszönöm szépen az újabb - meg nem érdemelt - dicséretet :) Az objektív-szubjektív egyensúly eltalálásával mindig bajban vagyok, amiért is egyre nehezebb a jegyadás, de remélem, hogy továbbra sem okozom majd csalódást.

    VálaszTörlés
  10. Hát, bár nem nagyon vagyok gyümölcsösparfüm-rajongó, de ezt azért megszagolnám. Sznobságból. Valamint azért, mert a rajongás hiányától függetlenül vannak parfümök, amiket imádok, holott fontos jegy bennük valamelyik bogyós gyümölcs, mondjuk a L'Ombre dans L'Eau, vagy a Hot Couture.
    (Valamint nagyon-nagyon szeretném kipróbálni a Vero Kern illatokat is, de amikor rendelni akartam az alzd-től, pont nem volt :((()
    (Szimat, én is írtam mélt.)

    VálaszTörlés
  11. Köszi, megkaptam a mail-t. Egy-két napon belül pontos választ is fogok tudni írni :)

    A Vero Kern-eket pedig ki ne hagyd, mert zseniálisak.

    VálaszTörlés