2012. jan. 5.

Etat Libre d'Orange - Fat Electrician (2009) 9/10

Nem szeretnék senkinek az önérzetébe gázolni, de töredelmesen be kell vallanunk, hogy a villanyszerelő szót hallva a legtöbb embernek nem kifejezetten a parfümök jutnak elsőként eszébe, s ha ehhez a kövér jelző is társul, akkor még inkább eltávolodunk a művészi szépségű illatok világától. Ennek ellenére a Fat Electrician (Kövér villanyszerelő) egy parfüm neve, méghozzá nem is akármilyené. Ezúttal az Etat Libre d'Orange üdvöskéi nem az erotikára fektették a hangsúlyt, hanem annak ellentétére, a szexuális hanyatlásra, slamposságra, az eredmény pedig az lett, hogy összehozták az egyik legkellemesebb, legkönnyebben viselhető illatukat.

Antoine Maisondieu elmondása szerint az alkotói folyamat során egy olyan parfümöt próbáltak létrehozni, amely az olíva levelek fémesen csillogó, ezüstös színét tükrözi, az alapja pedig gesztenyekrémet idézően édes, és telt. Feltételezem, hogy a fémes, ezüstös színek az ifjúságot, meg villanyszerelői szakmát jelképezik, míg a gesztenyekrém az öregedést és az elhízást, de összességében nem vagyok elragadtatva ettől a szimbolikától. Meg egyébként is; nekem nem is tűnik fémesnek a parfüm. Számomra a fejillat a zöld, földes és zéró citrusosságot tartalmazó vetiverről szól, amelyet némi fanyar mirha, és egy kissé erjedő illatú valami egészít ki, ami részemről akár az olíva levél is lehet. Szerencsére ez az erjedt illat egy pillanat alatt feloldódik a légkörben, és átadja a helyét egy keserédes, diós akkordnak, amely döbbenetesen jól illik a vetiverhez. Általa egy ezidáig csak sejthető barátságos, gourmand oldala mutatkozik meg ennek az indiai fűfélének, amire utalások ugyan már voltak itt-ott (pl: L'Occitane Vetyver), de ebben a parfümben teljes fényében tündököl. Gyönyörű, ahogy a fás, gyökeres illatú vetiver egybeolvad a puha, vaníliás dióval, és egy krémes, barátságos, nyugalmat árasztó aromát eredményez. Az hat-hét órán átívelő leszáradás során a parfüm fokozatosan lágyul és édesedik, egyre nagyobb teret engedélyezve a vaníliának, de hála a mindvégig kitartó hűvös, zöldes, fás árnyalatnak, egyetlen pillanatra sem feledkezhetünk meg arról, hogy a Fat Electrician főállásban egy maszkulin vetiver, és csak aztán desszert. A parfüm hatósugara sajnos nem igazán jó, de ezt bőkezű permetezéssel ellensúlyozhatjuk, annál is inkább mivel a vetivernek megvan az a jó tulajdonsága, hogy szinte képtelen nyomasztóvá válni.

Mivel hosszas töprengés során sem tudtam igazán felfejteni a Fat Electrician elnevezés burkát, javasolom hogy feledkezzünk meg róla, vagy könyveljük el egy groteszk poénként (mivel valószínűleg az is), és reménykedjünk, hogy a következő alkotásuknak nem adják majd az Izzadt informatikus, neadjisten Szőrös titkárnő nevet. Ha ez megvan, akkor elkezdhetjük élvezni ezt az egyszerű, de nagyszerű parfümöt, amely az igazi jó barátokhoz hasonlóan rendelkezik azzal a ritka képességgel, hogy mindig kéznél van, és a legrosszabb formánkban sem utasít vissza. A Fat Electrician semmiféle eleganciát, megjelenést nem igényel a viselőjétől, és nem is kényszerít rá - egyszerűen csak egy laza, természetes és kellemes illat. Ha szakadt farmerben, kopott pólóban, és egy elnyűtt sportcipőben indulok neki a világnak, ez a parfüm akkor is jól működik, és ha egész nap otthon akarok ténferegni egy szál boxeralsóban, rá akkor is számíthatok. Gyanítom, hogy nagyon rövid idő alatt a leggyakrabban használt parfümömmé válna, ha egyszer egész üveg formájában kerülne be a gardróbomba.

Illatjegyek: vetiver, olíva levél, opoponax, mirha, vanília

Kreátor(r): Antoine Maisondieu

44 megjegyzés:

  1. Szimat!

    Remek leírás lett, köszi!

    Secretions-t próbáltad-e már? :)
    Igazán kíváncsi leszek majd a véleményedre! :)

    A Histories de Parfums 1969 nevezetű parfümjét ismered-e? Ma érkeztek meg a mintáim. Lenyűgözőek! Az 1740 annyira nem fogott meg. De ez a 1969 elképesztő! Csoki,kávé,virágok...
    Még hátra van az Ambre 114, és az 1725.

    Üdv,
    Métisz

    VálaszTörlés
  2. Maximálisan egyetértek, az egyik legjobban viselhető ELDO férfiparfüm. Az 6(!) éves keresztfiam kedvence ettől a márkától a Tom of Finland:))Együtt tesztelgettük az ELDO mintacsomagot és valami halálian próbálgatta a kis csuklóján az illatokat. Ráadásul rögtön elemezte is őket: "Ennek túl mézes illata van!":D

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szimat és Mindenki! Tegnap voltam N-ben kipróbálni az új római illatokat. Bal csuklómra a ropogó tüzet, jobbra az ópium és ámbrát, kézfejemre a nő selyemruhában c. fújta az eladó. Már az gyanús volt, hogy a szórófeje olyan volt, mint egy kölnivízé: hatalmas mennyiség jött igen nagyon elterítve. De aztán az illat tesztelése otthon a fotelban kötés közben meggyőzött. A kelet-európai vevők újabb átverésének egy szép példájával találkozhattam. Ki árul parfümöt 100 ml-es üvegben? Ez már eleve gáz. Kötés közben szaglásztam, szólt a Mezzo TV. Semmi nem zavarta meg a tesztelésemet. Mindhárom illat tetszett. Legjobban a ropogó tűz, tökéletesen hozta a nevét. Jó illat, de a hatósugara egy edt-é, a másik kettő még gyengébb volt. Szóval ez az ún. PARFÜM egy EDT tartósságát és hatósugarát mutatja 58.000 forintért. Nem tudom elhinni, hogy Rómában ugyanezt, ugyanezért az árát árulják!!! Az Officina delle Essenze ugyanezt a töménységet 14.000 forintért árulja. Mondhetnám azt, hogy az én bőröm ledobja az illatot. De mindháromét?! Pedig tetszett mindegyik, mint illat. Nagyon sajnálom, hogy a pénzsóvárság, az üzketi tisztességtelenség idáig visz egy parfüm céget. N. is egy becsapott üzlet. Szóval ennyit a vasárnapi kalandomról. magor (I. névtelen)

    VálaszTörlés
  4. Sajnos csatlakoznom kell Magorhoz. Már majdnem el is felejtettem, tavaly vettem egy Crystal Flowerst a Neroliban. Hazavittem és döbbenten láttam, hogy a dobozra és az üvegre is CRISTAL van írva. Telefon a boltba, megnyugtattak, hogy mostanában így írják. És én el akartam ezt hinni. Félve csekkoltam a neten, és hát igen, egy oldal kivételével sehol nem láttam így leírva. At illat eredetinek tűnt, de sajnos szinte biztos vagyok abban, hogy valami szar hamisítványt sóztak rám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mért nem veszed fel a kapcsolatot a Montale-céggel közvetlenül? Kérdezd meg, mert azért náluk a Neroli hivatalos viszonteladó.

      Törlés
  5. Métisz: Köszi a dicséretet :) A Sécrétion Magnifique-t Csí jóvoltából sikerült újra kipróbálnom, de nem szeretem. Talán egyszer ráveszem, magam, hogy írjak róla, de sok jóra nem számítsatok :)
    Az 1969 már nekem is a várólistámon van, de jelenleg elég jól el vagyok látva mintákkal, így a közeljövőben valószínűleg nem fogok rendelni. Addig is te beszámolhatsz a másik kettőről is ;)

    VálaszTörlés
  6. Parfümblog: A Tom on Finland-ot nem próbáltam még, de ha a keresztfiad szereti, akkor mindenképp be kell pótolnom a lemaradást :)

    VálaszTörlés
  7. Magor: Én még nem próbáltam semmit a Profumum Roma-tól, így nem lehet megalapozott véleményem, de az árazása engem is felbosszantott. Kicsit elvetették a súlykot...
    Ennek ellenére a hatósugár hiányába nem kötnék bele, mert tapasztalatom szerint a sűrűség nem egyenesem arányos a hatásugár méretével. Sőt. Néha a töményebb parfümök csendesebbek, mint EdT társaik, helyette inkább a tartósságban, és komplexitásban jeleskednek. A Profumum Roma-k mennyire tartósak?

    VálaszTörlés
  8. Csí: A barátnőm Aoud Flowers-e más üvegben érkezett, mint amit a képen mutat, és akkor mi is megijedtünk egy kicsit, de azt hiszem, hogy nem volt okunk rá. Az illat jó, és az öveg is rendben van, épp csak a színe más. Én bízom benne, hogy a Neroliban nincsenek hamisítványok, és a te esetedben is csak egy névváltoztatás történt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Montale esetében gyakori, hogy más az 50-es és a 100-as flakon, a barátnőd illatánál pl. az 50-es nem lila csíkos (szerencsére).

      Törlés
    2. Miért, az Aoud Flowers valaha is lila csíkos üvegben volt? (azt hittem, az az Aoud Velvet, ami azért nem ugyanaz!)

      Törlés
    3. A Neroli fotóján sötétkék, a barátnőmé pedig aranysárga. Lila csíkosat még nem láttam, de el tudom képzelni, hogy olyan is van :)

      Törlés
    4. TímeaZsófia: igazad van, tényleg az Aoud Velvet van csíkosban. Nem figyeltem oda.
      Szimat: válasz ugyanaz :)

      Törlés
  9. Szimat! Az illatok tetszettek, csak a tartósságukkal van bajom. A nő selyem ruhában kb. 4 órát tartott úgy, hogy csak akkor éreztem, ha a kezemet az orromhoz tettem, pedig hatalmas mennyiség jön ki egy pumpálásra. Szóval... minek a 43 %-a??? Föl sem merül bennem, hogy hamisítvány. Az Arso (ropogó tűz) pl. nagyon tetszik, és az kb. 5 órát éreztem a csuklómon, ha az orromhoz emeltem. Egy a lényeg, egy illatot karnyújtáson belül (a testi közelségben)már érezni kell. Főleg ha parfüm töménység. magor (I. névtelen)

    VálaszTörlés
  10. Így már teljesen meg tudom érteni a haragodat. Ezen az áron, és 43 %-ot töménységben a minimum elvárás, hogy érződjön az illat. Legalább 12 órát. Nem is értem, hogy miért beszélnek 43 %-ról, ha ennyire áttetszőek.

    VálaszTörlés
  11. Szia Szimat!

    A kritikád hatására rendelgettem ELDO-tól! :)
    Fat Electrician, Tom of Finland, Encens & Bubblegum, Jasmin et Cigarette.

    Nos, nekem első szimatolásra a Jasmine et cigarette a tea for two-ra hasonlított. Evégett persze bele is szerettem! :)

    A Tom of Finland egy igazi macsó illat, vaniliával, aldehidekkel. Engem lenyűgözött!

    Ma pedig Tauer - L'eau du desert marocain-t viseltem, őt pedig te is jól ismered. Elképesztő!

    VálaszTörlés
  12. Jár egy köszönet amiért ezekről az illatokról írsz nekünk. Ha te nem vagy lehet, hogy sosem ismerem meg Andy bácsi kreációit!
    Köszi!

    VálaszTörlés
  13. Csí: Biztos vagyok benne, hogy a Neroli nem ad el "valami szar hamisítványt". Sok olyan oldal van, ahol már Cristal Flowers-nek írják, pl. ausliebezumduft, theparfumeshoppe, perfumdreams.

    VálaszTörlés
  14. Métisz: A Fat Electrician-t milyennek találod?
    A Tom on Finland-tól kicsit idegnekedtem a homoszexuális utalásai miatt, de azt hiszem, hogy lassan eljött az ideje, hogy én is kipróbáljam. Remélem, nem azok az aldehidek vannak benne, mint a Sécrétions Magnifiques-ban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szimat!

      Számomra nem tűnt annyira "kényelminek".
      Kedvelem a vetíveres illatokat, Parfums de Nicolai, Guerlain, de őket is csak melegebb tavaszi napon, fehér ing mellett viselem szívesen.
      Az Encens & Bubblegum szemtelensége viszont magával ragadott. A szintetikus édessége nem a legjobb, de a tömjén remekül ellensúlyoz! Próbáltad már?
      A Tom of Finland-ról pedig csak annyit, hogy öt illat közül, ezt találta barátnőm a legférfiasabbnak, és talán csak egy icipicit hasonlít Secretionshoz! Ő úgy mondta: "Macsó illat". :)

      Tégy vele egy próbát!

      Üdv,
      Métisz

      Törlés
    2. Még nem próbáltam az Encens & Bubblegum-ot, de már hosszú ideje szemezek vele. Izgalmasnak tűnik.
      Úgy látom, be kell szereznem néhány ELDO mintát :)

      Törlés
    3. Métisz! Az Encenc & Bubblegum nekem is a kipróbálandók listáján van! Már a neve is nagyon érdekes szerintem. Kicsit bővebben, milyennek találod az illatát? Előre is köszönöm a választ.

      Szimat! Ha valahogy meg tudnánk oldani, benne lennék, hogy vegyünk ketten az ELDO-tól mintákat, és én átveszem azokat, amikből Neked már van. Mit szólsz? Úgy értem, postán küldenénk át egymásnak, csomagban, vagy ilyesmi. Persze, ha máshogy akarod, esetleg már rendeltél is az ALZD-ről, akkor tekintsd tárgytalannak.

      Törlés
    4. Az ötlet nagyon jó lenne, ha én is Magyarországon élnék, így azonban az illatminták postázásával, és a pénzátutalásokkal, azt hiszem, több problémát teremtenénk magunknak, mint amennyit megoldunk.
      De ha van valami jó ötleted ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére, akkor örömmel benne vagyok :)

      Törlés
    5. Igen-igen, azt tudom, hogy Csikpálfalván élsz, és sajnos nincs ötletem a logisztikai problémák kiküszöbölésére! A pénz átutalása nem lenne gond, manapság már interneten percek alatt megy, azonban valóban a postázással több porblémát gyártanánk magunknak, ráadásul még az is lehet, hogy ennyi küldözgetéssel a mintáink épségét veszélyeztetnénk! ;)

      Törlés
  15. Sziasztok!
    Hamisítás komoly vád, én nem dobálóznék vele. A kisebb kiszerelésű illat sokszor más csomagolású, mint a nagy: Montale - szín, Nicolai - hosszúkás helyett kocka üveg, Nez a Nez - kocka helyett hosszúkás üveg stb. Több luxusparfümmel rendelkezem, többek között van 50 ml-s Montale-om is, biztos vagyok benne, hogy mindegyik eredeti. Illatmintás, több napos, hetes tesztelést követően vásárolok, mire megveszem, kívül-belül ismerem az illatot, rögtön kiderülne, ha nem hozza ugyanazt a minőséget. Kifogástalanok.:)
    Tauer egy zseni, majd próbáljátok ki a Maroc Pour Elle-t! Rajtam egy nagyon erőteljes, orrbaverő kezdet után váltogatja az orientális és a tisztaságillat-arcát, óráról órára oda-vissza. Hát én is oda-vissza lettem érte. Bár mindennapi illatnak túlságosan karakteresnek tartom,de zseniális! Egy egész üveggel sose használnék el, de 5-10 ml-t szívesen birtokolnék belőle, hogy néha felfújhassam, ha olyan kedvem van.
    Bocs a kisregényért, szép napot nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Maroc pour Elle szerintem is nagyszerű, izgalmas parfüm, de még kell néhány tesztelés ahhoz, hogy igazán kiismerjem. A virágai nagyon emlékeztetnek valamire, csak még nem tudom, hogy mire :)

      Törlés
  16. Közös szerelem a Le Maroc Pour Elle :) Imádom, szívesen vennék én is egy fújósnyit belőle.

    VálaszTörlés
  17. Más: Ha netán valaki úgy dönt, hogy rendelne a Coffret Prestige-ből az Etat-tól, az szóljon. Nagyon vonzó lehetőség, illetve az a baj, hogy ezek közül az illatok közül szeretnék vagy kettőt- hármat, de nincs szükségem a 16-ra. Viszont pl. az e-bay-en kb. 3-4x annyiba kerül egy 10 ml-es üveg, ha külön veszem meg.
    http://etatlibredorange.com/boutique/index.php/COFFRET-PRESTIGE.77

    VálaszTörlés
  18. Engem a Charogne, meg a Fat Electrician érdekelne, de sajnos az utóbbi nincs benne a csomagban...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem csak azért nem érdekel, mert eddig még egyetlen ELO illatot sem sikerült kipróbálnom. Egyébként tényleg jó lehetőség, de előbb a mintacsomagot kéne megvenni, ami nekem egyedül szintén drága. Azért 16ezer Ft csak mintára....akkor inkább egy 50ml-s Montale Patchouli Leaves :)

      Törlés
  19. Erről az illatról tud valaki valamit? Gondolkodom a beszerzésén.
    http://www.parfumhaz.eu/etat-libre-d%60orange-sex-pistols-unisex-50ml-eau-de-parfum-teszter/227041

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem vennék kipróbálatlanul parfümöt. És ilyen bizonytalan helyről sem.

      Egyébként még nem próbáltam a Sex Pistols-t.

      Törlés
    2. A Sex Pistols nem más, mint a jelenleg forgalmazott Malaise of the 1970s nevű ELDO illat. Újra csomagolták és nevezték a 2010-es kiadást 2011-ben, ugyanezt tették a Philippine Houseboy illatukkal, amit most Fils de Dieu du Riz et Des Agrumes-nek hívnak. Én a Malaise of the 1970s-t ismerem, elég jól hordható, citrusos borsos indítású, friss illat, leszáradása bőrös, meleg, komfortos. Abszolut unisex. Semmi ELDO-san elrettentő nincsen benne.
      B. Anna

      Törlés
    3. Köszi az infót. Ezt nem is tudtam :)

      Törlés
  20. Rendeltem tőlük, pont ma jött meg. Paul Smith Man volt a kiszemelt, Douglasban már teszteltem előtte és ugyanazt kaptam majdnem 1/3 annyiért. Úgyhogy elégedett vagyok velük jelenleg. Ez az illat remek alternatívája a legendás és drága Dior Homme sorozatnak egy kis Fahrenheit-es érzettel, igazán érdekes, virágos, púderes, fűszeres illat. Ha esetleg meglátod valahol, adj egy esélyt neki. Fekete üveg, sárga és fehér felirattal. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egész jól hangzik. Csak sajnos mostanában nem sok parfümériát láttam :)

      Törlés
  21. A Les Senteurs honlapján olvastam, hogy a Fat electrician-t a Midnight cowboy című film ihlette.
    Hmmmmm.....
    Katus-vidék

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uff. Ezt nem is tudtam. Pedig a filmet is, meg a parfümöt is szeretem. Bár ha jobban belegondolok, az én fejemben nem illenek össze.

      Törlés
  22. Szia Szimat, rég írtam mert a vállalkozi lét nem kedvez a hobbiknak... :( Most épp Fat Electrician van a csuklómon, de már a régi kedvencek közt, a polcomon van két új üveg: a SPEZIE és a DZING! Imádom őket, főleg az utóbbit. A SPEZIE az öregúrasságával bizanytalanít el kissé, illetve a környezetem egy része mondja rá, de én akkor is szeretem! :)
    Írj továbbra is, mert ha én nem is teszem, de olvaslak redszeresen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó illatokat választottál! A Spezie pedig ne riasszon el - szerintem nem öreges, csak komoly. De megfelelő személyen, még akár játékosnak is hathat. Szerintem :)

      És kösz a biztatást! ;)

      Törlés
  23. Szia! Nem tudom láttad-e, hogy a Neroli elkezdte forgalmazni az Etat... illatokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tudom. Végre egy jó húzás a részükről! :)

      Törlés
  24. Egyelőre csak a Tom of Finland mintát próbáltam, abszolút 'emberi' illat az extravagáns hírükhöz képest :) Semmi sperma, vér, stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még Nem próbáltam Tommy-t, de én is úgy képzeltem, hogy nem lehet nagyon extrém. A Sécrétions Magnifiques-t, meg a Vierges et Torreros-t nem merték behozni :D

      Törlés